Çmime stratosferike për produktet e shportës/ Rritje marramendëse në një muaj

13 Janar 2022, 07:57, Ekonomi CNA
Çmime stratosferike për produktet e shportës/ Rritje

Indeksi i Çmimeve të Konsumit në muajin Dhjetor 2021, arriti 103,7 kundrejt muajit Dhjetor 2020.

Sipas INSTAT, ndryshimi vjetor i indeksit të çmimeve të konsumit në muajin Dhjetor 2021 është 3,7 %, një vit më parë ky ndryshim ishte 1,1 %.

Ndryshimi mujor i indeksit të çmimeve të konsumit në muajin Dhjetor 2021, krahasuar me Nëntor 2021 është 0,8 %. Rritja mesatare vjetore e çmimeve në vitin 2021 është 2,0 % nga 1,6 % që ishte në vitin 2020.

Ndikimi i grupeve kryesore në ndryshimin vjetor të indeksit të çmimeve të konsumit.

Rritja vjetore e çmimeve në muajin Dhjetor është ndikuar kryesisht nga grupi ?Ushqime dhe pije joalkoolike? me +2,22 pikë përqindje, pasuar nga grupi ?Transporti? me +0,48 pikë përqindje.

Çmimet e grupit ?Qira, ujë, lëndë djegëse dhe energji? me +0,38 pikë përqindje. Çmimet e grupit ?Argëtim dhe kulturë? me +0,14 pikë përqindje.

Çmimet e grupit ?Hotele, kafene dhe restorante? me +0,13 pikë përqindje.

Çmimet e grupit ?Komunikimi? me +0,10 pikë përqindje. Çmimet e grupit ?Mobilje, pajisje shtëpie dhe mirëmbajtje e shtëpisë? kanë kontribuar me +0,09 pikë përqindje. Çmimet e grupit ?Pije alkoolike dhe duhan? kanë kontribuar me +0,08 pikë përqindje.

Çmimet e grupit ?Veshje dhe këpucë? kanë kontribuar me +0,07 pikë përqindje. Çmimet e grupit ?Shëndeti? kanë kontribuar me +0,03 pikë përqindje. Çmimet e grupit ?Shërbimi arsimor? kanë kontribuar me +0,02 pikë përqindje. Çmimet e grupit ?Mallra dhe shërbime të ndryshme? kanë kontribuar me -0,02 pikë përqind.

Ndryshimet vjetore të grupeve kryesore

Krahasuar me muajin Dhjetor 2020, rritja më e madhe e çmimeve vërehet në grupin ?Transporti? me 9,0 %, pasuar nga grupet ?Ushqime dhe pije joalkoolike? me 6,4 %, ?Argëtim dhe kulturë? me 4,2 %, ?Komunikimi? dhe ?Hotele, kafene dhe restorante? me 3,3 % secili, ?Pije alkoolike dhe duhan? me 2,1 %, ?Qira, ujë, lëndë djegëse dhe energji? me 1,9 %, ?Veshje dhe këpucë? me 1,7 %, ?Mobilje, pajisje shtëpie dhe mirëmbajtje e shtëpisë? me 1,2 %, Shëndeti? me 0,9 %, ?Shërbimi arsimor? me 0,5 %. Ndërsa, grupi ?Mallra dhe shërbime të ndryshme? u ul me 0,3 %.

Brenda grupit të ushqimeve çmimet e nëngrupit ?zarzavate përfshirë patatet? u rritën me 11,7 %, pasuar nga nëngrupet ?fruta? me 11,3 %, ?vajra dhe yndyrna? me 9,4 %, ?bukë dhe drithra? me 6,3 %, ?sheqer, recel, mjaltë, çokollata dhe mbëlsira? me 5,6 %, ?qumësht, djathë dhe vezë? me 3,8 %, ?mish? me 3,3 %, etj.

Ndryshimet mujore të grupeve kryesore

Krahasuar me muajin Nëntor 2021, çmimet e grupit ?Ushqime dhe pije joalkoolike? u rritën me 1,9 %, pasuar nga grupet ?Hotele, kafene dhe restorante? me 0,9 %, ?Pije alkoolike dhe duhan? me 0,6 %, ?Transporti? me 0,5 %, ?Qira, ujë, lëndë djegëse dhe energji? dhe ?Argëtim dhe kulturë? me 0,2 % secili, ?Mobilje, pajisje shtëpie dhe mirëmbajtje e shtëpisë?, ?Shëndeti? dhe ?Mallra dhe shërbime të ndryshme? me 0,1 % secili./E.S-CNA.al

Lajmet e fundit nga