LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E vërteta dhe dyshimet rreth variantit të ri “Omicron”

29 Nëntor 2021, 11:31, Lifestyle CNA
E vërteta dhe dyshimet rreth variantit të ri “Omicron”

Nga Perlat Kapisyzi

Këto ditë po përballemi me deklarata të shpenguara që varianti i ri omicron shkakton forma klinike të lehta.

Ndonëse ky virus ka mbi 30 mutacione, midis të cilëve, mutacione të njëjta në katër variantet e karakterit për tu shqetësuar për nga reziku, konsiderohet nga disa se ka virulencë më të pakët meqënëse trasmetueshmëria e tij është më e lart.

Deklarata të guximshme deri në kufirin e respektit të tepruar për veten bien në kundërshtim me përqasjet e një vëmëndje dhe interesimi të matur të WHO, CDC dhe gjithë botës ndaj variantit të ri omicron. Kur gjithë bota më në fund po zbaton plotësisht ?teorinë e ngjarjeve ? të Ronald Ros për kufizimin e volumeve të shvendosjeve të komuniteteve duke mbyllur aeroportet ndaj këtij varianti të ri me trasmetueshmëri më të shpejt sesa delta , ka nga ata që shumë lehtësisht të ndihmuar edhe nga e moji, vazhdojnë të përsërisin deklaratat e gabuara të bëra edhe për variantet alfa dhe delta.

Sipas tyre alfa dhe delta kishin transmetueshmëri të lartë, por forma klinike jo të rënda.

Nuk kaluan as 3-4 muaj që të kuptonin, por jo ta pranonin se këto variante u pasuan nga numër shtrimesh më i madh,me forma të rënda dhe vdekje po më shumë.Numri i madh i mutacioneve në një virus rritë probabilitetin për të qënë më i trasmetueshëm por edhe më virulent. Vet trasmetueshmëria e virusit nuk lidhet vetëm me aftësinë ngjitëse dhe depërtuese të proteinave S1dheS2 por edhe nga numri i kopjeve që virusi riprodhon të cilat i shpërndan personi infektuar asimptomatik ose jo. Ky numër kopjesh është aq më i madh sa më rezistent të jete virusi ndaj sistemit imunitar të organizmit si burim infeksioni.

Prandaj të thuash që deri tani nuk ka asnjë arsye për të patur panik ndërkohë që bota po mbyll kufijtë është një deklaratë aspak e përgjegjshme ndonëse me efekt në media dhe komunitet. Dy gjetje janë të sigurta që omicron është shumë më i trasmetueshëm sesa delta dhe mbartë një rrezik më të lart të ri infeksionit. Se sa efikase janë vaksinat ndaj këtij varianti ngelet për tu zbuluar por me siguri dihet që këto vaksina sido që të jetë janë një mbrojtje ndaj këtij varianti . Është shumë e sigurt që për tu mbrojtur nga ky variant duhet të vazhdojmë të bëjmë vaksinimin, të vëmë maskat në ambjentet e mbyllura pa ventilim, të mbipopulluara, dhe të shtypim pa frikë butonin e ashensorit i cili nuk të infekton. Të thuash, një gjë është e sigurt se asgjë s?është e sigurt për variantin omicron, është ?shumë e sigurt? që po përhap panik , pasiguri dhe shpërqëndrim të komunitetit.

Lajmet e fundit nga