LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Studimi/ Fëmijët e lindur pas marsit 2020 kanë "një mangësi në imunitetin e fituar kolektiv..."

12 Tetor 2021, 14:06, Lifestyle CNA
Studimi/ Fëmijët e lindur pas marsit 2020 kanë "një

Nga Dr. Blerta Brati, mjeke mikrobiologe

Sipas shkencëtarëve fëmijët e lindur pas marsit 2020 kanë “një mangësi në imunitetin e fituar kolektiv per sa i perket Bronkioliteve” sepse virusi që shkakton sëmundjen vështirë se ka qarkulluar.

Qarkullimi i RSV, përgjegjës për bronkiolitin e foshnjave, ka qenë pothuajse zero që nga marsi i vitit 2020.

Gjatë periudhës së qarkullimit të Sars-CoV-2, është vërejtur një reduktim jashtëzakonisht domethënës në qarkullimin e “virusit respirator sincitar (RSV), i cili shkakton bronkiolit”.

Midis periudhave të kufizimeve dhe aplikimit te gjesteve pengesë, disa sëmundje u harruan vitin e kaluar. Dhe veçanërisht bronkioliti, i cili prek fëmijët e vegjël. E zakonshme dhe shumë ngjitëse, kjo sëmundje shkakton tek foshnjat kollitje dhe  vështiresi, kollitje të shpejta dhe me fishkëllima. Ajo eshte beninje ne pergjithesi, por ndonjëherë mund të kërkojë një vizitë në dhomën e urgjencës apo edhe shtrimin në spital, dhe rreziqet mund të jenë të rëndësishme për foshnjat.

Mbase, duhet parashikuar që madhësia e epidemisë RSV do të jetë më e madhe këtë dimër në krahasim me dimrat e mëparshëm, veçanërisht nëse shtyhet për në janar ose shkurt 2022.

Lajmet e fundit nga