LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

 Korrupsioni, një çështje ende madhore për Bashkimin Evropian

1 Shkurt 2020, 07:55, Blog CNA
 Korrupsioni, një çështje ende madhore për Bashkimin

Nga Isabel Silva & Jack Parrock ?Euronews?

* Hungaria, Polonia, Rumania, Kroacia dhe Greqia, janë pesë vendet e Bahkimit Evropian, që nuk arrijnë ta përcejnë pragun prej 50 për qind, në Indeksin e Perceptimit të Korrupsionit për vitin 2019. Raporti i publikuar nga organizata e njohur joqeveritare ndërkombëtare ?Transparency International?, analizoi situatën në 180 vende të botës.

Dhe kur bëhet fjalë për BE-në, një problem ende serioz mbetet keqpërdorimi i fondeve të akorduara prej tij. Indeksi i Perceptimit mbi korrupsionin, u bazua në përgjigjet e 12 institucioneve të pavarura, të specializuara tek qeverisja dhe klima e biznesit.

Dhe një raport i fundit nga ?Transparency International?, konfirmon se shumica e vendeve post-komuniste, aktualisht anëtare të Bashkimit Evropian, nuk po e adresojnë në një mënyrë efektive këtë problem.

?Ka shumë mashtrime me fondet në BE; përfshirë fondet e dhëna nga vetë Brukseli. Por adresimi në mënyrë efektive i kësëj dukurie, ka rezultuar shumë i vështirë. Dhe një nga arsyet kryesore, është se të gjitha vendet anëtare, kanë një qasje të ndryshme ndaj këj çështje nga njëra-tjetra.

Me pasjen tashmë të një Prokurori të vetëm Publik evropian, që ka për detyrë të adresojë dhe trajtojë këto problematika, unë mendoj se mund të jemi të sigurt, se do të jetë më i lehtë trajtimi i rasteve të dyshuara të korrupsionit?-tha për Euroneës Mishel Van Hulten, Drejtori i ?Transparency International? për Bashkimin Evropian.

Ndërkohë , edhe qendrat e pushtetit perëndimor, Franca dhe Britania e Madhe janë ndër 4 vendet që humbën të paktën 3 pikë në indeksin e perceptimit të korrupsionit që nga viti i kaluar. Megjithatë ka edhe disa lajme të mira. Spanja u përmirësua me 4 pikë, dhe Greqia me 3 në këtë indeks. Megjithëse Athina renditet ende në gjysmën e poshtme të vlerësimit global. Organizata ?Transparency International?, e përqendroi raportin e këtij viti mbi rreziqet e subjekteve private që financojnë partitë politike.

Ajo e renditi Maltën, si një vend që duhet monitoruar më nga afër. Ky vend i vogël anëtar i BE-së, ka pësuar një rënie të madhe prej 6 pikësh në indeks që nga viti 2015, për të mos përmendur vrasjen e gazetares së njohur investigative, Dafne Karuana Galizia, që pavarësisht presionit të opinionit publik dhe Brukselit, mbetet e pazbardhur.

Një eurodeputet nga komiteti i kontrollit të buxhetit në Parlamentit Evropian, thotë se Bashkimi Evropian duhet të ndërhyjë sa më shpejt, për t?i dhënë fund situatës aktuale. ?Nëse ne kemi lobime që financojnë disa parti politike, njerëzit e zgjedhur më pas në postet e larta, do të mendojnë se u detyrohen diçka në këmbim atyre që i ndihmuan. Dhe ky është fillimi i korrupsionit. Për këtë arsye, nvojiten rregulla më të qarta për financimin e partive politike?- mendon Mishel Rivasi nga Partia e Gjelbër në Francë.

Aktualisht, Bruikseli po tenton të mbështesë dhe inkurajojë informatorët  mbi skandalet  ndryshme korruptive, dhe të ndihmojë luftën kundër korrupsionit, nëpërmjet miratimit të një direktive, që u garanton atyre më tepër mbrojtje ligjore.

Por këto masa mund të kenë të vështirë që të jenë që në fillim efektive. ?Informatorët, luajnë një rol kryesor në luftën ndaj korrupsionit, dhe ata meritojnë një mbrojtje maksimale. Por sërish, ne e dimë se si duhet vepruar në rast të tilla.

Problemi është që rregullorja në fjalë të shndërrohet në veprime konkrete, dhe në praktikën e përditshme të shteteve tona anëtare. Ajo që po kërkojmë është pikërisht ky kalim nga teoria në praktikë?-shpjegon Xhianluka Espozito, sekretari ekzekutiv i ?Grupit të Shteteve kundër Korrupsionit?, një strukturë pjesë e Këshillit të Evropës. Dhe mund të kalojnë dhe 2 vite të tjera, përpara se direktiva në fjalë të nisë të zbatohet në mënyrë efektive./ Përshtatur nga CNA.al

Lajmet e fundit nga