Lufta ndaj krimit të organizuar/ Leksione nga lufta anti-mafia në Itali

25 Janar 2020, 07:39, Blog CNA
Lufta ndaj krimit të organizuar/ Leksione nga lufta anti-mafia në

Nga Felia Allum ?The Conversation?

* Grupet e krimit të organizuar në Britaninë e Madhe, raportojnë se gjenerojnë më shumë para (mbi 24 milionë paund) nga shitja online në rrjetin e errët (dark ueb) e drogave të paligjshme, sesa në çdo vend tjetër në botë.

Njohja e këtij realiteti, na ndihmon të kuptojmë se si grupet e krimit të organizuar po e përdorin internetin, për t?u modernizuar dhe fituar para. Por kjo nuk na ndihmon aspak të kuptojmë mënyrën e organizimit të tyre të brendshëm, rekrutimit dhe aktivitetit të përgjithshëm të ?biznesit? të tyre.

Edhe studimi im aktual mbi krimin e organizuar në Mbretërinë e Bashkuar dhe Evropë, zbulon boshllëqe të mëdha në dijet tona tona. Agjensitë e zbatimit të ligjit, politikëbërësit dhe ekspertët e pavarur, nuk kanë arritur të bashkojnë të dhënat, dhe të arrijnë të kenë një kuptim të plotë mbi krimin e organizuar.

Shihni për shembull rrjetin e trafikut të qenieve njerëzore, që organizon udhëtimin klandestin me kamionë drejt Britanisë, dhe që shkaktoi vdekjen e 39 vietnamezëve në vitin 2019. Disa arrestime janë kryer, por a e kuptojmë ne realisht mënyrën se si grupet kriminale bashkëpunojnë midis tyre për të lehtësuar hyrjen e emigrantëve ilegalë në Britani?

Ose shihni se si përqasja ndaj ?skllavërisë moderne?, përqendrohet tek gjendja e viktimave (që në fakt s?duhet të injorohet), por jo tek organizatat kriminale që e shkaktojnë atë. Ne e dimë që shumica e viktimave në Britani janë të mitur, shpesh të detyruar të transportojnë dhe shesin drogë në rrugë.

Po kush janë njerëzit që kontrollojnë viktimat që vuajnë nga puna e detyruar, dhe shfrytëzimi seksual? Kush i drejton shtëpitë publike, serrat e kanabisit, lavazhet e makinmave dhe restorantet, ku skllavëria moderne është vënë në praktikë?

Ndoshta ne duhet të nisim të kemi një qasje tjetër, që të jetë më pak i fokusuar tek momenti kur kryhet një krim, dhe që të ketë një pikëpamje më të gjerë të anëtarësisë dhe strukturave organizative të grupeve, që fshihen pas atyre krimeve.

Disa ekspertë janë kritikë ndaj ligjit italian anti-mafia, që përqendrohet mbi rrjetin kriminal dhe anëtarësinë në të, si një krim në vetvete. Ata besojnë se zbatimi i tij, rrezikon të çojë në burg njerëz të pafajshëm. Ndërsa të tjerë se ky ligj, është specifik për kontekstin italian dhe historinë e tij.

Por zyrtarët e policisë italiane, mund të argumentojnë se në një farë mase, qasja e tyre është duke funksionuar. Në janar të këtij viti, Guardia Di Finanza italiane në Rexho Kalabria, arrestoi një menaxher banke dhe një mjek, me dyshimin se ata janë anëtarë të organizatës mafioze Ndrangheta.

Ata nuk ishin ?të dyshuarit e zakonshëm? si mafiozë. Gjithsesi, qasja gjithëpërfshirëse e policisë, për t?i parë të gjitha aspektet e sjelljes njerëzore dhe aktiviteteve kriminale (mbikëqyrjen e takimeve, bisedave telefonike dhe transaksioneve financiare), ishte në gjendje të zbulonte fuqinë e madhe të rrjetit kriminal.

Ky lloj hetimi, nënvizon se si policia italiane, zotëron instrumentat e duhur për të monitoruar të gjithë rrjetin, dhe sidomos pjesën që fshihet brenda ekonomisë së ligjshme, politikës lokale dhe shoqërisë në përgjithësi. Po në janar të këtij viti, 94 persona u arrestuan me dyshimin se kanë mashtruar me subvencionet bujqësore të BE-së.

Të dyshuarit varionin nga ushtarët tradicionalë të mafias siçiliane, deri tek përfaqësuesit e ekonomisë dhe politikës lokale. Kjo qasje e gjerë dhe komplekse, i jep policisë dhe hetuesve mundësinë të punojnë në një mënyrë praktike, konkrete dhe kohezive, duke e parë anëtarësinë e këtyre njerëzve si një krim.

Është organizimi i tyre, që synon t?i bëjë një dëm shtetit. Më pas, fokusi kalon tek veprimi i gabuar specifik, si produkt i një veprimtarie të tërë grupore, dhe jo vetëm tek individët në nivelet më të ulëta të zinxhirit që bëjnë ?punët e pista?, siç është për shembull shitja e drogës në rrugë.

Pra fjala është për ndjekjen e hallkave të zinxhirit, për të gjurmuar rrjetet më të gjera të furnizimit dhe importit. Duke parë dinamikën e grupit, është më e lehtë të kuptohen motivet dhe logjistikën, sesa thjesht duke u përqëndruar tek krimet e veçanta. Kjo është një metodë, që inkurajon një pasqyrë më të gjerë dhe më informuese të krimit të organizuar.

Ajo ndërkohë e pranon natyrën e ndërlikuar se si bazohet ky lloj krimi, si në kontrollin e veprimtarive kriminale, ashtu edhe në ?ciklin e parave?. Kjo është mënyra se si grupet e krimit të organizuar synojnë të fitojnë para në rrugë nga aktivitetet e paligjshme (droga, mallra të rreme), dhe më pas t?i transferojnë fitimet e tyre në ekonominë legale (biznese, pasuri të paluajtshme, mallra luksi). Pra, ndjekja e parave është thelbësore për shënjestrimin e grupeve të krimit të organizuar, si dhe për mbrojtjen e viktimave të tij./ Përshtatur nga CNA.al

Lajmet e fundit nga