LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Kush i vuri emrin, fjalimi më i gjatë, çfarë nuk dini mbi OKB-në

27 Tetor 2019, 07:46, Blog CNA

Pasi mbaroi Lufta e Dytë Botërore në vitin 1945, 51 vende nënshkruan në San Françiskos të Shteteve të Bashkuara të Amerikës një dokument për të promovuar paqen dhe zhdukur dhunën gjithnjë e në rritje në botë. Karta e nënshkruar, ishte një dokument që krijonte një organizatë të re, Kombet e Bashkuara.

Synimi i saj ishte ruajtja e paqes dhe e sigurisë ndërkombëtare. Në vitin 1948, OKB-ja e shpalli 24 tetorin si Dita e Kombeve të Bashkuara. Me mbi 193 anëtarë në Asamblenë e Kombeve të Bashkuara, OKB ofron 74 vjet më vonë mbështetje humanitare për të gjitha ata që janë më në nevojë, duke ruajtur paqen në botë, si dhe duke u përpjekur të gjejë zgjidhje për problemet më akute që ka sot bota, sikurse është edhe ndryshimi i klimës.

Thuhet se Çërçilli ndodhej për një vizitë në Uashington, dhe në ato moment ndodhej në vaskë duke u larë, kur hyri presidenti amerikan, dhe i sugjeroi këtë emër. Që të dy ranë dakord, se ky emërtim kishte më shumë kuptim për këtë organizatë, sesa termi fillestar ?Aleancat?.

Fjalimi zgjati për 8 orë, dhe mbaroi vetëm kur V.K Krishna humbi ndjenjat nga lodhja, dhe u shtrua me urgjencë në spital. Të nesërmen  ai u paraqit sërish në sallë, për të vazhduar fjalimin e tij, që zgjati edhe një 1 orë tjetër, teksa një mjek qëndronte përkrah tij, duke i monitoruar tensionin.

Përkushtimi i Menon ndaj vendit të tij, dhe fjalimi i tij epik hyri në hitori, pasi u dha fund argumenteve të Pakistanit për Kashmirin. Për më tepër, ai i dha mundësi kryeministrit të atëhershëm të indisë, Javaharlal Nehru, për të konsoliduar kontrollin e Indisë mbi Kashmirin.

– Sigurimin e ushqimit për 90 milionë njerëz në 75 vende të botës

– Ndihmën ndaj 34 milionë refugjatëve

– Ndihmën ndaj 140 vendeve, në luftën ndaj efekteve negative të ndryshimit të klimës

– Vaksinimin e 58 për qind të popullsisë së botës

– Ruajtjes së paqes, përmes 120.000 paqeruajtësve të vendosur në 4 kontinente

– Ndihmës ndaj 50 vendeve çdo vit për zhvillimin e proceseve zgjedhore

 

Lajmet e fundit nga