LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Po neveritemi si njerëzim/ Studimi: Incesti është më i zakonshëm sot se sa ishte 45,000 vjet më parë

29 Shtator 2022, 19:05, Sociale CNA

Po neveritemi si njerëzim/ Studimi: Incesti është më i

A do të mendonit se e keni lexuar titullin anasjelltas, por jo, çuditërisht kjo është e vërteta e bazuar në një studim të fundit. Siç e dimë të gjithë, që nga evolucioni i hershëm i njerëzimit, paraardhësit tanë nuk kishin zgjidhje tjetër veçse të riprodhoheshin me të afërmit e tyre në mënyrë që të zgjeroheshin. Bazuar në mësimet e krishtera,  kështu vepruan edhe fëmijët e Adamit dhe Evës . Historia na tregon se inçesti në kohët e lashta ishte vendimtar për ruajtjen e llojeve të ndryshme humanoide si Homosapiens, megjithatë ky studim i fundit tregon se nuk ishte ashtu.

Disa qytetërime të lashta kishin ndërtuar një kulturë rreth incestit ku ata do të riprodhoheshin vetëm me të afërmit e tyre. Kjo lloj kulture është mbajtur në kohët tona të sotme dhe mund të gjendet zakonisht në vendet aziatike. Ju do të prisnit që me shfaqjen e takimeve në internet ne do të fillonim të lëviznim ngadalë përpara nga inçesti,  por ai është në rritje .


Në nivel botëror,  një në 10 martesa është mes kushërinjve të parë dhe të dytë . Ajo që është edhe më interesante është se  vendet me normat më të larta të martesës janë gjithashtu pjesë e vendeve që bien në kulturën e martesës së fëmijëve të tyre brenda familjes . Kjo nuk do të paraqiste domosdoshmërisht problem përveç dallimeve sociale dhe më e rëndësishmja përhapjes së sëmundjeve trashëgimore.

Të dhënat nga studimi
Një punim u botua më 14 shtator 2021  nga profesori Harald Ringbauer nga Universiteti i Harvardit, i cili është ekspert në  Gjenetikën Llogaritëse të Popullsisë . Punimi përshkruan një studim të bërë nga ai dhe dy ekspertë të tjerë brenda fushës (John Novembre & Matthias Steinrucken) i cili analizoi të dhënat gjenomike nga 1,785 njerëz të lashtë nga 45,000 vjet më parë.

Shumica e popullsisë njerëzore 45,000 vjet më parë do të jetonte në fshatra shumë të vegjël në rastin më të mirë dhe për shkak të mungesës së mbështetjes për mbijetesën, ata nuk do të largoheshin nga komunitetet e tyre, që do të thotë se do të ishte shumë e vështirë të gjeje dikë tjetër përveç një anëtari të familjes për të. riprodhoni me. Të paktën kështu kanë menduar në teori shumica e historianëve, por në bazë të rezultateve nga studimi, në praktikë, ishte shumë ndryshe.

Nga 1785 njerëzit e lashtë të analizuar në studim, vetëm 53 prej tyre (rreth 3%) kanë kryer incest . Studimi shikoi në mënyrë specifike ADN-në e çdo njeriu të lashtë për të parë nëse ata zbulonin ndonjë ngjashmëri që do të tregonte se prindërit e tyre ishin të lidhur (ose vëllezër dhe motra ose kushërinj). Mostra që u përdor nuk u zgjodh rastësisht, por në fakt u zgjodh nga zona të shumta të populluara për t'u siguruar që studimi do të qëndrojë në përputhje me teoritë tashmë të paracaktuara.

Teoritë historike
Bazuar në hulumtimet dhe parashikimet e historianëve, kjo nuk ka shumë kuptim dhe është një lloj misteri se si ata e arritën atë. Megjithatë, në të njëjtën kohë, kjo mund të shpjegohet edhe me teori të ndryshme historike. Gjatë kësaj periudhe kohore (45,000 deri në 50,000 vjet më parë) paraardhësit tanë nuk do të uleshin në një vend të vetëm për një kohë të gjatë.  Homosapinat veçanërisht do të migronin shumë shpesh  për shkak të mungesës së burimeve ushqimore të shkaktuar nga rritja e shpejtë e popullsisë.

Me një gjuhë shumë primitive, zhvillimi i socializimit filloi të bëhej një praktikë më e zakonshme që e shtyu mbarështimin me njerëz të tjerë sesa anëtarët e familjes përpara. Ne e dimë se zhvillimi i një gjuhe primitive është ajo që çoi në një valë të re migrimi , pra më shumë mundësi për të takuar njerëz të rinj për t'u rritur.

Sipas mendimit tim, mungesa e incestit është shkaktuar edhe nga  lufta 100,000 vjeçare midis Neandertalëve dhe HomoSapines . Mbushja me një specie tjetër,  aq më pak e shtyu popullsinë bashkëkohore nga inçesti. Edhe pse do të mendonit se në kohë lufte, popullata do të ishte motivuar më shumë nga rrethanat për të nxitur inçestin, duket se lufta në fakt e shtyu popullsinë drejt bashkimit, duke krijuar edhe një herë më shumë mundësi për të takuar bashkëshortë të rinj mbarështues.

Pse inçesti është problem
Disa prej jush mund të mos e konsiderojnë inçestin si problem dhe kjo nuk ka të bëjë me gjykimin e njerëzve bazuar në preferencat e tyre seksuale, por ka të bëjë me një problem shumë më serioz. Problemi më i madh me inçesti duke qenë në rritje është përhapja e sëmundjeve trashëgimore. Këto janë sëmundje që mund të ndahen vetëm mes familjarëve dhe lista është e gjatë.

Në shumicën e rasteve, këto janë sëmundje për të cilat ne nuk kemi shërim dhe gjithçka që bën është të krijojë një të madhe pengesë brenda cilësisë së jetës së fëmijëve të ardhshëm që fatkeqësisht (për shkak të dallimeve kulturore) do t'i kenë fëmijët e tyre të destinuar me të njëjtin fat. Kur bëhet fjalë për cilësinë e jetës dhe shëndetin e një personi, ne duhet të lëmë pas kulturat tona dhe të sigurojmë një jetë më të mirë, më të shëndetshme dhe me shpresë më të gjatë.

Implikimet sociale e bëjnë këtë një gjë mjaft të vështirë, veçanërisht  kur kultura shoqërohet me një besim të fortë fetar  dhe feja është diçka që nuk mund ta mbishkruajmë.

Do të doja të dëgjoja mendimin tuaj për këtë çështje në seksionin e komenteve më poshtë. Le të fillojmë një bisedë të frytshme për këtë temë, por ju lutemi respektoni të gjithë brenda seksionit të komenteve./CNA.al

Lajmet e fundit nga