LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

This is how the planet's new super-continent, Amasia, will form

2022-10-16 15:07:00, Kuriozitete CNA
This is how the planet's new super-continent, Amasia, will form
Illustrative photo

None of us will ever live there (and probably no representative of the human race). But according to some experts, the next super-continent will be called Amasia and will be formed after 200 or 300 million years. It has been talked about for some time, and in recent years several theories have been presented about its possible formation in the future.

Një simulim i ri kompjuterik, rezultatet e të cilit u publikuan në revistën “National Science Review”, përfshiu të ashtuquajturin model ekstroversioni, që parashikon mbylljen e Paqësorit (një oqean i jashtëm që ka rrethuar super-kontinentin e fundit që ka ekzistuar në Tokë) dhe bashkimin e kontinenteve të Azisë dhe Amerikës.

Introvert apo ekstrovert?

Sipas simulimeve të reja nga një super-kompjuter, modeli i introversionit (që supozon se Amasia do të formohet si pasojë e mbylljes së Atlantikut, një oqean “i brendshëm” i krijuar nga këputja e super-kontinentit të mëparshëm) nuk është më shumë i besueshëm.

Trashësia dhe qëndrueshmëria e litosferës oqeanike (e përbërë nga korja oqeanike dhe manteli i sipërm i Tokës) janë në fakt vendimtare në përcaktimin e mënyrës në të cilën formohet një super-kontinent: një litosferë e trashë dhe e fortë oqeanike, çon në formimin e një kontinenti gjigant nga introversioni.

Ndërkohë një litosferë oqeanike e hollë dhe e brishtë çon në forcimin e një super-kontinenti nga ekstroversioni. Sipas vlerësimeve, ftohja progresive e planetit, po bën që litosfera të hollohet. Rrjedhimisht, introversioni nuk është më i mundur tani, por ka qenë i mundur vetëm gjatë periudhës Prekambriane (nga 4.6 miliardë deri në 541 milionë vjet më parë), kur litosfera oqeanike ishte ende shumë e trashë dhe më rezistente.

Bashkimi i kontinenteve

Gjatë dy miliardë viteve të fundit, kontinentet në planetin tonë janë përplasur, duke formuar një super-kontinent çdo 600 milionë vjet thotë Çuan Huang, koordinator i studimit, duke iu referuar një fenomeni të njohur si cikli i super-kontinentit.

“Për këtë (që nga Pangea, super-kontinenti i fundit, i formuar rreth 320 milion vjet më parë) ka të ngjarë që kontinentet e tanishme të bashkohen sërish pas 200 ose 300 milion vjetësh”- thekson ai. Ekspertët mendojnë se Amasia do të formohet nga bashkimi i Azisë dhe Amerikës.

Por jo vetëm. Edhe Australia do të luajë gjithashtu një rol në ngjarje të madhe gjeologjike. Në fillim ajo do të përplaset me Azinë, dhe më pas do të bashkohet me kontinentin e Amerikës dhe Azisë pasi të mbyllet Oqeani Paqësor.

Pasojat e këtij zhvillimi

According to Zheng-Xiang Li, one of the authors of the latest study, the presence of a single super-continent on Earth will dramatically change its ecosystem and environment. "The earth as we know it today will no longer exist. The sea level will drop significantly, and most of the interior of Amasia will be very dry, with very high temperatures during the day," he says. / Adapted from CNA.al

 

Lajmet e fundit nga