LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Pse presidentët iu bashkuan masonerisë?/ 10 arsye shokuese

2022-10-09 11:32:00, Kuriozitete CNA

Pse presidentët iu bashkuan masonerisë?/ 10 arsye shokuese

Presidentët (jo të gjithë, por 10), kanë qenë masonë, një shoqëri që kërkon të forcojë dhe përmirësojë komunitetin duke bërë të njëjtën gjë për karakterin e anëtarësimit të saj. Shumë prej këtyre presidentëve komentuan pozitivisht anëtarësimin e tyre në grup, dhe disa madje cituan masonerinë si një bazë për mënyrën se si ata qeverisnin.

Ndërsa Frimasoneria është para së gjithash " një sistem morali ", duhet të theksohet se disa nga këta presidentë - përfshirë George Washington dhe James Monroe - ishin skllevër, një praktikë që duket se bie në kundërshtim me parimet e organizatës.

Uashingtoni foli në mënyrë të egër për respektin e tij për parimet dhe parimet e Masonerisë dhe mbeti aktiv në shoqëri, edhe kur ishte president. Ndërkohë, ne nuk dimë pothuajse asgjë për jetën e Presidentit Monroe si Frimason. James K. Polk, James Garfield dhe Warren G. Harding të gjithë e pranuan publikisht lidhjen e tyre me Masonerinë dhe morën pjesë në aktivitetet masonike gjatë qëndrimit të tyre si president.

Këtu janë citate nga 10 presidentë masonë të njohur që kanë folur për shoqërimin e tyre me shoqërinë.

“Lidhja ime me Shoqërinë, në të cilën jemi të gjithë anëtarë, do të më mundësojë gjithmonë të kontribuoj në përpjekjet e mia më të mira për të promovuar nderin dhe nderin e Artizanatit.”

Presidenti Xhorxh Uashington
Citimi i mësipërm është një nga shumë që Uashingtoni bëri për Masonerinë gjatë jetës së tij. Siç mund të supozohet nga këto vërejtje, Uashingtoni i mori seriozisht detyrimet e tij si Frimason për të promovuar nderin dhe integritetin. Ai bëri komente të ngjashme në letra drejtuar drejtuesve të lozhave të masonëve në të gjithë vendin. Më shumë se çdo udhëheqës i kohës së tij, Uashingtoni njihej si një  njeri me integritet moral të padiskutueshëm . Veçanërisht, ai  ishte i njëjti njeri privatisht dhe publikisht , dhe përkushtimi i tij për të qenë 'i drejtë dhe i drejtë' e formoi atë në një lider botëror. Uashingtoni mori pjesë në ritualet masonike gjatë presidencës së tij, duke përfshirë një në të cilin ai vuri gurin e themelit të Kryeqytetit të SHBA, një tjetër tregues i përkushtimit të tij ndaj shoqërisë.

“Masonria është një institucion i llogaritur për të përfituar njerëzimin.”

Presidenti Andrew Jackson
Është e vështirë të përballosh vërejtjet e Presidentit Xhekson se Masoneria është "llogaritur për të përfituar njerëzimin" me përpjekjet e tij që projektuan çrrënjosjen e mijëra amerikanëve vendas nga uria, ekspozimi dhe sëmundja. Megjithatë, Jackson ishte aktiv në shoqëri, edhe kur ishte president -  ai mori pjesë në një ceremoni masonike në Fredericksburg në 1833 . Jackson ishte gjithashtu i  pari Mjeshtër i Madh i Masonëve (në Tenesi) që shërbeu si president .

Ndërsa presidenti, Andrew Jackson qëndroi pranë ndërsa Xhorxhia shkeli traktatin federal duke sekuestruar nëntë milionë hektarë brenda shtetit që i ishte garantuar fisit Cherokee, megjithë një palë vendime të Gjykatës së Lartë të SHBA që thanë se shteti nuk kishte autoritet mbi tokat fisnore. . Presidenti Jackson më pas ndërmjetësoi një marrëveshje në të cilën Cherokees ranë dakord që ata të lironin tokën e tyre në këmbim të territorit në perëndim të Arkansas. Marrëveshja rezultoi në ' Gjurmën e Lotëve ', zhvendosjen e detyruar të 15,000 indianëve Cherokee që mori jetën e 4,000 prej tyre.

“Duke uruar me devotshmëri që për shekujt që do të vijnë, Lozha juaj e lashtë dhe e nderuar [masonike] të vazhdojë të hedhë dritën e Masonerisë…”

Presidenti James Buchanan

James Buchanan do të mbahet mend si presidenti që dështoi të veprojë për të ndaluar vazhdimësinë e shteteve jugore që çuan në Luftën Civile në të cilën u vranë 620,000 amerikanë. Ndërsa citati i mësipërm hedh shumë pak dritë mbi idetë e Presidentit Buchanan mbi udhëheqjen, vërejtjet e tij flasin për besimin e tij të devotshëm se Masoneria ofron një platformë për anëtarët për të fituar mençuri. Duhet përmendur se, gjatë presidencës së tij, Buchanan mori kërcënime nga njerëz që mendonin se ai kishte bërë një punë të dobët në muajt para Luftës Civile. Në këtë periudhë,  disa masonë vendas që ishin anëtarë të një lozhe ku ai ishte Mjeshtër i Kaluar (dmth. kreu i lozhës) me radhë qëndronin roje në shtëpinë e tij për të mbrojtur personin dhe pronën e tij , duke treguar lidhjet e forta të Buchanan me shoqërinë.

"Takohemi të gjithë në nivel."

Sipas traditës masonike, kur keni të bëni me të gjithë njerëzit, veçanërisht me shokët masonë, duhet t'i trajtoni ata si të barabartë. Presidenti Johnson e bëri këtë vërejtje në një ceremoni masonike, kur dikush sugjeroi që të sillte një karrige në platformën e shqyrtimit për mua. Presidenti Johnson refuzoi, duke thënë se "Takohemi të gjithë në nivel".

Megjithatë, në pasimin e Presidentit Lincoln kur u vra, Andrew Johnson bëri gjithçka, veçse u takua në nivel, kur ishte fjala për zbatimin e vizionit të të drejtave civile të liderit të vrarë. Në vend që të udhëhiqte shtetet jugore për të përqafuar të drejtat civile për skllevërit e emancipuar, ai ua delegoi atë autoritet vetë shteteve. Në shumicën e rasteve, këto shtete e përdorën këtë autoritet për të shtypur të drejtat civile të afrikano-amerikanëve dhe përfundimisht për të zbatuar ligjet e Jim Crow.

“Pas betejës së Opequan-it, unë shkova … në fushën ku kishte rreth 5,000 të burgosur konfederatë nën roje … vura re se mjeku shtrëngoi duart përzemërsisht me një numër të burgosurish konfederatë. Ai gjithashtu mori nga xhepat e tij një rrotull me kartëmonedha dhe shpërndau mes tyre gjithçka që kishte. … Rrugës për në kampin tonë, e pyeta: 'A i njihje ata burra apo i kishe parë ndonjëherë më parë?' "Jo," u përgjigj doktori. "Nuk i kam parë kurrë më parë." "Por si i njihje ata dhe pse u dhatë para?," e pyeta. "Ata janë masonë, dhe ne masonët kemi një mënyrë për ta gjetur atë." "Por," këmbëngula unë, "ju u dha atyre shumë para, gjithçka që kishit për ju. A prisni ndonjëherë ta ktheni atë?' "Epo," tha doktori, "nëse ata janë ndonjëherë në gjendje ta paguajnë atë, do ta paguajnë. Por për mua nuk ka dallim; ata janë vëlla masonë në telashe dhe unë po bëj vetëm detyrën time.

 Presidenti William McKinley
Disa presidentë njihen për një politikë apo çështje. Abraham Lincoln mbahet mend për ruajtjen e Unionit, ndërsa Herbert Hoover mbahet mend si president gjatë fillimit të Depresionit të Madh. Presidenti McKinley, nga ana tjetër, kishte dorën e tij në shumë çështje, duke filluar nga Lufta Spanjolle-Amerikane e deri te reforma e Shërbimit Civil. Si guvernator i Ohajos, McKinley foli kundër linçimit, por si president, ai bëri pak për të mbështetur të drejtat civile për njerëzit me ngjyrë.

Një nga prioritetet e McKinley-t, megjithatë, ishte t'i jepte fund seksionalizmit - domethënë, pjesëve të kombit që i jepnin përparësi rajonit të tyre mbi atë të të gjithë Shteteve të Bashkuara.

Është e qartë se i riu McKinley ishte i impresionuar me përzemërsinë e mjekut me të burgosurit konfederatë dhe mund të shihej se si dashamirësia e mjekut ndaj këtyre të burgosurve mund t'i ketë lënë përshtypje atij se ai e kishte çuar deri në Shtëpinë e Bardhë për të luftuar seksionalizmin. Në një mënyrë të ngjashme, duhet të theksohet se McKinley  mori diplomën e tij masonike si oficer sindikatash në një lozhë jugore ku shumë nga masonët ishin konfederatë .

“Një nga gjërat që më tërhoqi aq shumë në masoneri, saqë përshëndeta mundësinë për t'u bërë mason, ishte se ajo me të vërtetë përmbushi atë që ne si qeveri jemi zotuar - të trajtojmë çdo njeri sipas meritave të tij dhe si njeri. .”

Presidenti Theodore Roosevelt

Ndërsa Presidenti Roosevelt vështirë se i shihte të gjithë amerikanët zezakë si të barabartë, meritokracia ishte një nga besimet e tij thelbësore. Roosevelt " i admironte arritjet individuale mbi të gjitha " dhe mbrojti amerikanët zezakë që shërbenin si zyrtarë publikë, disa prej të cilëve i emëroi në poste të spikatura. Për shembull, ai emëroi Dr. William Crum, një amerikan me ngjyrë si doganier në Charleston - dhe u përball me kundërshtime të konsiderueshme politike për shkak të ngjyrës së lëkurës së Crum - por qëndroi i palëkundur pas tij.

“Masoneria është demokratike, në atë që insiston që ne të gjithë të kemi mundësi të barabarta. Nuk është demokratike në atë që këmbëngul që të jemi të gjithë të barabartë, pavarësisht nëse kemi të njëjtin karakter, të njëjtën përvojë, të njëjtën aftësi, të njëjtën frymë vetëmohimi”.

 Presidenti William Howard Taft

Me bekimet e presidentit të atëhershëm Theodore Roosevelt – i cili vendosi të mos kandidojë për një mandat të tretë – Taft, i cili ishte nënkryetar në atë kohë, pushtoi presidencën në vitin 1909. Në citimin e mësipërm, Presidenti Taft sugjeron se ai mbështet mundësi të barabarta disa herë - dhe jo për të gjithë. Është mjaft interesante që Taft kundërshtoi të drejtën e votës së grave, duke theksuar: “ Në përgjithësi, është e drejtë të thuhet se lirimi i menjëhershëm i të drejtës së grave do të rrisë përqindjen e elementit histerik të elektoratit. Në arenën e të drejtave civile,  Taft duket se ka pasur pak interes për këtë çështje , përveç takimit me udhëheqësin afrikano-amerikan Booker T. Washington, dhe miratimin publikisht të programit të tij për avancimin e kauzës së afrikano-amerikanëve.

“Kam rënë në kontakt me Vëllezërit Masonët në të gjithë vendin dhe kam parë punën e shkëlqyer që Masoneria po bën për njerëzit tanë. … Sa më shumë që biem në kontakt me punën e Vëllazërisë Masone, aq më shumë më bën përshtypje puna e madhe bamirëse dhe puna e madhe praktike e mirë në të cilën po kryejmë, veçanërisht në atë linjë që është aq afër zemrës sime – kujdesi e fëmijëve të vegjël.”

Presidenti Franklin D. Roosevelt

Do të ishte dukur e çuditshme që Presidenti Roosevelt të përqendrohej në politikat që promovojnë programe pas shkollës për fëmijët ose kujdesin para lindjes në një kohë kur 15 milionë amerikanë ishin të papunë. Roosevelt përdori pjesën e luanit të mandatit të tij të parë për të trajtuar çështjet sistematike me të cilat përballej vendi, shumë prej të cilave çuan në Depresionin e Madh, i cili nga ana e tij pati një efekt shkatërrues te fëmijët. Me shkallën e papunësisë në 25 përqind, shumë familje që kishin qenë të klasës së mesme gjatë viteve 1920 ranë në varfëri,  duke kontribuar në rritjen e incidencës së urisë dhe kequshqyerjes tek fëmijët .

Fëmijët përfituan drejtpërdrejt dhe tërthorazi nga shumë programe të New Deal - shenja dalluese të administratës së Roosevelt. Përfitimi  më i madh që panë fëmijët ishin punët e ofruara nga programet e New Deal, duke u lejuar prindërve të mbështesin në mënyrë adekuate familjet e tyre . Për më tepër, miliona fëmijë të kequshqyer të shkollave përfituan nga programi i drekës në shkollë i Works Progress Administration. Marrëveshja e Re ndryshoi gjithashtu mendësinë publike për bamirësinë:  Para Marrëveshjes së Re, ndihma për nevojtarët binte pothuajse ekskluzivisht nën sferën e bamirësisë . Citimi i mësipërm tregon se ai kujdes për fëmijët është afër zemrës së Roosevelt - dhe se ai inkurajon Frimasonët të bëjnë gjithçka që munden për të mbështetur kauzën që ai do të mbështeste si president.

“Ne përfaqësojmë një vëllazëri që beson në drejtësinë, të vërtetën dhe veprimin e nderuar në komunitetin tuaj… burra që po përpiqen të jenë qytetarë më të mirë…[dhe] për ta bërë një vend të madh më të madh. Ky është i vetmi institucion në botë ku mund të takojmë në nivel të gjitha llojeve të njerëzve që duan të jetojnë me të drejtë.”

Presidenti Harry S. Truman

Gjatë fushatës së famshme të presidentit Truman për ndalimin e bilbilave të vitit 1948, mantra e zakonshme nga mbështetësit ishte "Jepini ferrin, Harry!" Duke reflektuar për këtë më vonë, Truman tha: “Unë kurrë nuk i kam dhënë askujt ferr. Thjesht thashë të vërtetën dhe ata menduan se ishte ferr .” Vite më vonë, biografi i Truman-it, David McCullough, shkroi: “ Truman iu përmba udhëzimeve të vjetra: puno shumë, bëj më të mirën, thuaj të vërtetën, mos supozohu, ki besim te Zoti, mos ki frikë ”, i cili përmbledh me saktësi citimin e mësipërm të Truman-it.

“Parimet masonike – të brendshme, jo të jashtme – dhe vizioni i rendit tonë për detyrën ndaj vendit dhe pranimi i Zotit si Qenie Supreme dhe dritë udhërrëfyese më kanë mbështetur gjatë viteve të mia të shërbimit në qeveri… Rregullat masonike mund ta ndihmojnë Amerikën të mbajë aspiratat tona frymëzuese ndërsa përshtatet me një epokë të re.”

Presidenti Gerald Ford

Për të lexuar vërejtjet e Presidentit Ford, dikush do të mendonte se presidenca e tij pa ngritjen e një teknologjie të re – si interneti, televizioni apo radio. Ndërsa nuk ndodhi,  Ford u përball me një koleksion detyrash të palakmueshme  - sfidën e zotërimit të inflacionit, ringjalljes së një ekonomie në depresion, zgjidhjes së mungesave kronike të energjisë dhe përpjekjes për të siguruar paqen në botë. Dhe kjo nuk përfshinte as pasojat e skandalit të Watergate - në të cilin ai nuk ishte pjesë - por që nënkuptonte se ai trashëgoi mosbesimin në qeveri. Megjithatë,  Presidenti Ford foli shpesh për Zotin, jo më pak kur fali Presidentin Nixon . Gjatë fjalimit të tij për faljen e paraardhësit të tij, Ford vuri në dukje se ai besonte se ishte një shërbëtor i Zotit, gjë që pasqyron në mënyrë të drejtë citimin e tij më sipër.

These presidents likely joined the fraternity for different reasons. For almost all of them, it was probably done - to varying degrees - for professional and political gain.

Notably, President Taft joined Freemasonry shortly after becoming president. Meanwhile, Theodore Roosevelt became a Freemason while serving as vice president—a few months before the assassination of President McKinley, a fellow Mason, that elevated him to the presidency. Andrew Jackson, on the other hand, received his degree about 30 years before he became president, although the date of its conferment is uncertain. /CNA.al Source: History of Yesterday.

Lajmet e fundit nga