LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Who invented the "9 to 5" work schedule?

2022-09-27 12:12:00, Kuriozitete CNA

veryone complains about the traditional 8-hour workday, which has become a classic staple of most work roles. Given that most people work weekdays (Monday to Friday), this ends up working a total of 40 hours per week, 160 hours per month, and about 1,900 hours per year.

If we compare these numbers to the standards of 100 years ago, you would be grateful for the 9 to 5 schedule. In the late 19th century, workers were still required to work 18 hours a day, 6 days a week. This was very dependent on different industries and types of work contracts, but very few people would end up working only 8 hours a day. Even company owners would spend more time.

In most cases, employees wanted as many working hours as possible or even impossible due to the low hourly wages during those times. The minimum wage was only introduced in 1938 by President Franklin D. Roosevelt, so everyone before that had to work to make ends meet.

Mos e merrni idenë se dikush në të vërtetë kujdesej që njerëzit të kishin shëndetin e tyre mendor ose fizik duke u prekur nga orët e çmendura të punës, sepse ata nuk e bënin këtë. Gjatë shekullit të 19-të, më shumë vdekje do të ndodhnin në fabrika për shkak të lodhjes dhe jo aksidenteve. Të drejtat e punëtorëve u vendosën vetëm në fund të shekullit të 19-të / fillim të shekullit të 20-të.

Kush ndikoi 9 me 5?
Ka shumë gjëra që në fakt kanë ndikuar në modulin 8-orësh të punës, por njëra prej tyre është vërtet histerike. Ky modul përdoret më së shumti nga Amerika, por për herë të parë ishte menduar nga një socialist. Robert Owen  ishte një nga themeluesit e socializmit dhe një politikan britanik me ndikim.

Owen shpiku një modul që përqendrohej në ndarjen e 24 orëve të ditës në mënyrë sa më efikase, duke i dhënë përparësi shëndetit të punëtorit:

8 ore pune
8 orë rekreacion
8 orë gjumë

Who invented the "9 to 5" work schedule?

Ky model për mendimin tim është vitrina më e mirë e një stili jetese të shëndetshme për çdo punonjës dhe tregon edhe një herë potencialin e socializmit. Për të cituar një socialist të famshëm "Jeta është për t'u jetuar", kjo është arsyeja pse u fokusua vetëm 8 orë të caktuara për punë. Zbavitja do të përfshihej në gjëra të tilla si ushqimi, pastrimi, gatimi, pazari dhe aktivitete të tjera të përditshme. 8 orë gjumë është sasia perfekte dhe edhe nëse mund të duket e tepërt për stilin e sotëm të punës, për vitet 1800 ishte perfekt.

Owen ia paraqiti këtë model qeverisë britanike në 1817, por modeli u refuzua. Vetëm në vitin 1847 ai arriti të ulte ditën e punës në 10 orë për gratë dhe fëmijët, ndërkohë që nuk kishte rregulla për burrat. Politikanët krah për krah me sipërmarrësit donin më shumë pushtet në duart e punëdhënësve që nënkuptonte pakësimin e të drejtave të çdo punonjësi.

Who invented the "9 to 5" work schedule?

Në 1884, një anëtar i Partisë Social Demokrate Federale, i quajtur Tom Mann, solli përsëri në diskutim modelin 8-orësh. Mann kishte shumë ndikim si politikan dhe gjithashtu mbështetjen e sindikatave, veçanërisht për punëtorët e fabrikave. Ai arriti të shtyjë punën e Owen-it drejt faktit që Kongresi Britanik të dëgjojë llojin e përfitimeve që ky model do t'u sillte punonjësve. Madje ai u përpoq ta shiste modelin e punës pasi do t'u sillte efikasitet bizneseve, por atyre drejtuesve u interesonte vetëm fitimi dhe për këtë arsye e refuzuan edhe një herë modelin.

Do të duhej dikush shumë më i fuqishëm dhe më me ndikim për të bërë një ndryshim për punëtorët. Shembulli që do të paraqes më pas tregon vërtet se këtë botë mund ta kontrollojnë vetëm ata që kanë shumë para.

Duke bërë një ndryshim
Hapi më i rëndësishëm për të drejtat e punëtorëve u hodh nga askush tjetër veçse Henri Ford. Në vitin 1905 Ford zbatoi modelin 8 orësh në të gjitha fabrikat e tij dhe madje dyfishoi pagën mesatare për të treguar se ai kujdeset për punëtorët e tij. Ky vendim në fakt kishte ndikuar në rritjen dhe produktivitetin e kompanisë, ndërsa kritikët që nuk donin t'u jepnin punëtorëve të drejtën thanë se do të shkatërronte perandorinë e tij.

Who invented the "9 to 5" work schedule?

Pavarësisht gjithë kësaj, Ford tregoi publikisht se në dy vite pas zbatimit të këtij modeli të ri pune, fitimet e tij ishin dyfishuar. Kjo krijoi një kryengritje për të gjitha fabrikat e tjera pasi punëtorët kërkuan të kishin të njëjtat orë pune dhe paga si ata që punonin për Ford. Ja kur Sindikatat u bënë vërtet të fuqishme dhe u treguan njerëzve se mos shkuarja në punë për disa ditë mund ta gjunjëzojë një kompani, duke i bërë zyrtarët të përshtaten me kërkesat e punëtorëve.

Për shkak të frikës se punëtorët do të dalin në grevë, kompanitë kanë bërë marrëveshje me organet qeveritare për ndryshimin e ligjit në Amerikë. Nëpërmjet Ligjit për Standardet e Drejta të Punës të vitit 1938, qeveria amerikane ndryshoi orët maksimale të punës në 44 orë në javë. Kjo çon edhe në krijimin e pagesës jashtë orarit, çdo gjë pas 40 orësh duhej të paguhej dyfish.

Over the years people have seen that this model (in the long run) is much more efficient as workers are more productive. Some companies are looking at implementing a 6-hour model, but this would not be very suitable for hourly workers./ CNA.al

Lajmet e fundit nga