LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Nga shoqëritë e fshehta kineze tek kripto-çifutët/ 10 fetë misterioze që u praktikuan në fshehtësi

2022-09-20 11:40:00, Kuriozitete CNA

Nga shoqëritë e fshehta kineze tek kripto-çifutët/ 10

Fetë në hije sfidojnë rrjedhën kryesore. Ata e turbullojnë kufirin midis devotshmërisë dhe herezisë. Shumë prej tyre janë sinkretike - ose hibride të shumë teologjive. Këto besime të përziera kanë një mënyrë kurioze për të bezdisur strukturat e pushtetit, veçanërisht kur lëvizjet dalin nga klasat e ulëta ose përmbajnë ide të huaja. Disa nga këto besime bëhen edhe më të errëta duke kufizuar misteret e tyre më të thella tek të iniciuarit.

1. Alvitët

Nga shoqëritë e fshehta kineze tek kripto-çifutët/ 10

Një në 12 sirianë është alavit, praktikues i një sekti të fshehtë të Islamit që daton në shekullin e nëntë. Këta shiitë adhurojnë dhëndrin e Muhamedit, Aliun si zot, mohojnë që gratë të kenë shpirt dhe besojnë në rimishërimin. Osmanët i përbuznin. Sunitët nuk besojnë se janë myslimanë.

Alavitët akuzohen për përdorimin e mbulesës së Islamit për të fshehur besimet e tyre radikale. “Agjërim” do të thotë të mbash sekrete. Dhe një "pelegrinazh" është një vizitë te sheikët e tyre. Ibn Battuta, kronisti i shekullit të 14-të, vuri në dukje se ata nuk frekuentonin xhaminë dhe nuk i mirëmbanin ato që u ishin dhënë.

Presidenti Bashar Al-Assad i Sirisë është anëtar i sektit. Ai aktualisht po punon për normalizimin e këtij besimi në hije. Megjithatë, shumë dyshojnë se ankesat shekullore alavite-sune janë nënteksti i pjesës më të madhe të konfliktit sirian.

2. Candomble

Nga shoqëritë e fshehta kineze tek kripto-çifutët/ 10

Candomble erdhi në Brazil me anije skllevërish. Është sinkretik, duke përzier imazhet katolike me një nderim të orixave (shpirtrave) tradicionale të Afrikës Perëndimore. Zoti i tyre i plotfuqishëm ndihmohet nga shpirtrat më të vegjël ndihmës dhe shpirtrat udhërrëfyes personal. Praktikuesit nuk besojnë në të mirën apo të keqen, vetëm në fatin personal.

Që nga vitet 1970, kur u hoq ndalimi i tubimeve publike pa lejen e policisë, njerëzit filluan të identifikoheshin më shumë me fenë. Vitet e fundit krishterimi ungjillor ka qenë në rritje në Brazil dhe për të luftuar ndikimin politik të këtyre të krishterëve të rinj, disa krijuan një parti politike Candomble: PPLE, Partia për Lirinë e Shprehjes. Ungjillorët kanë sulmuar faltoret dhe i kanë etiketuar ndjekësit si adhurues të djallit. Politika e racës është në thelb të çështjes. Brazili ishte vendi i fundit që nxori jashtë ligjit skllavërinë . Gjysma e popullsisë e konsideron veten të zi, por ka pak fuqi politike, dhe Candomble është një fe e pagabueshme afrikane.

3. Kakure Kirishitan

Nga shoqëritë e fshehta kineze tek kripto-çifutët/ 10

Kirishitanët Kakure janë të krishterët e fshehur të Japonisë. Pasi Shogunate Tokugawa ndaloi fenë e tyre, besimtarët e morën atë në fshehtësi. Kakure Kirishitan mbeti i fshehur për 450 vjet, shumë kohë pas heqjes së persekutimit në 1873.

Duke u zhvilluar në hije, ky besim u shndërrua në diçka që misionarët spanjollë të mesit të vitit 1500, të cilët e prezantuan atë, mezi e njihnin. Kirishitanët e Kakure shkrinë katolicizmin me shintoizmin dhe budizmin. Ata eliminuan të gjitha reliket e jashtme, maskuan Marinë dhe Jezusin si Buda dhe kamufluan lutjet si këngë. Megjithatë, ata ruajnë muzikën origjinale të krishterë që u soll atyre. Këto himne latine i lejojnë dëgjuesit të udhëtojnë në kohë në Spanjën e shekullit të 16-të.

4. Jezidi

Nga shoqëritë e fshehta kineze tek kripto-çifutët/ 10

Duke numëruar 700,000 në mbarë botën, jeziditë janë kaq të fshehtë, saqë shumë prej besimeve të tij nuk dihen as nga besimtarët. Librat e tyre të shenjtë janë të fshehura nga njerëzit laikë dhe të inicuarit duhet të betohen që të mos i zbulojnë kurrë sekretet e tyre.

Pas shekujsh persekutimi, jeziditë janë të kujdesshëm ndaj të huajve. Nën sundimin osman, ata u përballën me 72 gjenocide të veçanta . Si Al-Kaida ashtu edhe ISIS i etiketuan ata si të pafe. Jezidi ka një reputacion si adhurues të djallit. Ata nderojnë Melek Tawwus, Engjëllin e Palluit, i cili ra nga hiri. Ata praktikojnë një sërë besimesh: pagëzimin, heqjen e këpucëve në kishë dhe shikimin e zjarrit si një manifestim hyjnor. Ata gjithashtu falen tri herë në ditë - por drejt Diellit, në vend të Mekës.

5. Kripto Çifutët e Nju Meksikës

Nga shoqëritë e fshehta kineze tek kripto-çifutët/ 10

Gjatë shekullit të 15-të, Gadishulli Iberik u dogj nga antisemitizmi. Judenjtë sefardikë, të cilët kishin banuar në Spanjë për shekuj, u detyruan të konvertoheshin ose të vdisnin. Shumë bashkëbisedues u pagëzuan, por mbetën hebrenj në fshehtësi. Të tjerët ikën.

New Mexico ka mbajtur prej kohësh një traditë popullore që u vendos nga kripto-hebrenjtë. Rrëfimet e masakrës së drejtë dhe Yjet e Davidit të gdhendura në gurët e varreve ofruan prova tërheqëse. Për vite me radhë, këto janë hedhur poshtë si vepër e sekteve ekstreme të krishtera.

Megjithatë, testimi i fundit i ADN-së ofroi prova. Ndërsa më pak se 1 përqind e johebrenjve zotërojnë gjenin Cohanim hebre, shënuesi u gjet në 38 përqind të atyre që u testuan në New Mexico . Besohet se një popullsi kripto-hebrenjsh u vendosën në këtë zonë kur Inkuizicioni arriti në Meksikë. Këta hebrenj të fshehur duhej të praktikonin në fshehtësi. Ndonjëherë, mbetën vetëm praktika jashtëzakonisht sipërfaqësore. Shumë meksikanë të rinj që u rritën si katolikë janë konvertuar zyrtarisht në judaizëm—duke përqafuar identitetin e tyre "të vërtetë".

6. Santeria

Nga shoqëritë e fshehta kineze tek kripto-çifutët/ 10

Santeria - ose Rruga e Shenjtorëve - u soll në Kubë nëpërmjet skllevërve. Ai u zhvillua në plantacionet e sheqerit të shekullit të 18-të, kryesisht midis popullit yoruba të Nigerisë, të cilët përdorën shenjtorët katolikë si analogë për orishat e tyre, shpirtrat gjysmë hyjnorë. Për shekuj me radhë, Santeria u dënua, fillimisht nga sundimtarët katolikë të ishullit dhe më pas nga Kastro i ashpër antifetar.

Shekuj persekutimi dhe shtypjeje e dërguan fenë në hije. Besimi i detyrohet mbijetesës së tij traditës së tij të pasur gojore, e cila përcillet me përpikëri nga një brez iniciatorësh në tjetrin. Pjesa më e madhe e teologjisë së Santerias është e errët për laikët e saj. Shumë rite, si flijimi i kafshëve , mund të shikohen vetëm nga priftërinjtë - ose Santeros.

7. Shoqëritë Sekrete Kineze

Nga shoqëritë e fshehta kineze tek kripto-çifutët/ 10

Kina është zyrtarisht ateiste. Partia e tyre Komuniste njeh vetëm pesë besime: Budizmin, Taoizmin, Islamin, Katolicizmin dhe Protestantizmin. Shumë të krishterë nuk mund të gjejnë atë që kërkojnë në këtë menu të kufizuar dhe detyrohen nën tokë në një treg fetar të zi. Këta të papërshtatshëm fetarë mblidhen në vende të fshehta në shtëpi private ose vende të tjera për të shprehur besimin e tyre.

Qeveria kineze ka goditur të krishterët. Gjatë dy viteve të fundit, 1700 kryqe janë rrëzuar nga kishat vetëm në provincën Zhejiang. Shpesh, ky vandalizëm i sanksionuar nga qeveria shoqërohet me përplasje të dhunshme me praktikuesit. Kina aktualisht ka rreth 65 milionë të krishterë, gjysma e të cilëve adhurojnë në fshehtësi. Së shpejti do të jetë vendi më i madh i krishterë në botë.

8. Umbanda

Nga shoqëritë e fshehta kineze tek kripto-çifutët/ 10

Umbanda është feja e vetme e brendshme e Brazilit. Feja u themelua nga mediumi psikik Fernandino de Moraes, i cili bashkoi traditat afrikane, katolicizmin, Spiritizmin dhe besimet indigjene. Një varietet i njohur si " Qibanda " ose "magjia e zezë" konsiderohet tani një fe e veçantë.

Ka rreth 400,000 ndjekës të Umbanda, shumica e të cilëve praktikojnë në fshehtësi për të shmangur kërcënimet dhe vandalizmin. Shumica e popullsisë braziliane e konsideron këtë adhurim të djallit. Rritja e Pentakostalëve dhe Ungjillorëve është një kërcënim i madh. Disa pastorë janë arrestuar për nxitjen e intolerancës fetare ndaj Umbanda.

9.Druze

Nga shoqëritë e fshehta kineze tek kripto-çifutët/ 10

Druzët praktikojnë një besim të fshehtë, që rrjedh ende nga Islami. Ai përfshin elemente të krishterimit, hinduizmit dhe filozofisë greke. Druzët janë të përhapur në të gjithë Lindjen e Mesme. Pas rënies së Perandorisë Osmane, shumica u vendosën në Siri, Liban, Jordani dhe Izrael.

Druzët kanë qenë figura kyçe në historinë e Lindjes së Mesme. Ata mbrojtën bregdetin libanez nga kryqtarët dhe fituan autonominë nga osmanët pas rebelimeve të shpeshta. Ata janë kapur pas territorit malor për vetëvendosje dhe për të ruajtur sekretet e besimit të tyre në hije. Vetëm iniciatorët elitë, të njohur si "uqqal", marrin pjesë plotësisht në shërbimet e tyre fetare dhe kanë akses në shkrimet e tyre të shenjta.

10. Çueta

Nga shoqëritë e fshehta kineze tek kripto-çifutët/ 10

Çuetat e Majorkës janë kripto-hebrenj që janë persekutuar me shekuj. Emri i tyre besohet se rrjedh nga fjala katalanase për "mish derri". Chueta u konvertua me forcë në katolicizëm gjatë inkuizicionit të shekullit të 15-të, por shumë vazhduan të praktikonin fshehurazi judaizmin.

Chueta, të cilët përbëjnë 20,000 nga 860,000 banorët e ishullit, kanë pasur shumë vështirësi për të mbajtur të fshehur besimin e tyre. Me mbiemra lehtësisht të identifikueshëm, ata ishin objekt talljeje, u mbyllën nga profesionet e zakonshme dhe u ndaluan të hynin në universitet. Shumë pretendojnë se nuk ka pasur martesa midis katolikëve dhe Chueta deri në dy brezat e fundit.

Kohët kanë filluar të ndryshojnë. Qeveria e Majorkës kohët e fundit kërkoi falje për një masakër të vitit 1691, në të cilën 37 Chueta u dogjën për vdekje para një auditori prej 30,000. Për më tepër, një gjykatë rabinike në Izrael ka përcaktuar se Chueta që mund të gjurmojë prejardhjen hebreje - shpesh përmes pemëve familjare të ruajtura me përpikëri - konsiderohen hebrenj pa një konvertim formal./CNA.al Burimi: List Verse

Lajmet e fundit nga