LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Why did Albert Einstein refuse to become president?

2022-10-11 12:35:00, Kuriozitete CNA
Why did Albert Einstein refuse to become president?
Albert Einstein

Albert Einstein, a genius in the field of physics, was also a lifelong politician who tackled important issues such as denouncing Nazism, criticizing racism and supporting the state of Israel. His bright mind would come up with extraordinary solutions to improve relations in every part of the world, however, ignorant politicians would not try to be in his support. Even if science was at his heart, the difficulties he had lived before the Second World War in Germany had implicated him in various political situations and discussions.

Për shkak të rezultatit të tmerrshëm të Luftës së Dytë Botërore për popullin e tij (komunitetin hebre), ai ndjeu dëshirën të ngrihej vetë si hebre dhe të merrte kontrollin e këtij komuniteti si dhe të Shtetit të Izraelit. Ajnshtajni ishte një intelektual, ai kurrë nuk e donte pushtetin, pasi e vetmja fuqi që kërkonte ishte dija. Para se të emigronte në Shtetet e Bashkuara në vitin 1936, ai u kërcënua nga vetë Hitleri me vdekje, prandaj ai e dinte se nuk kishte zgjidhje tjetër përveç arratisjes nga vendi i tij.

Politika në Izrael pas Luftës së Dytë Botërore

Why did Albert Einstein refuse to become president?

Shumica e hebrenjve që u çliruan nga kampet e përqendrimit në fund të Luftës së Dytë Botërore emigruan në Izrael pasi e dinin se do të gjenin siguri dhe rehati pavarësisht konflikteve të mundshme brenda Palestinës. Chaim Weizmann, presidenti i parë i Izraelit, ishte ai që e bindi qeverinë amerikane të njihte shtetin e ri, duke u zgjedhur në detyrë më 16 shkurt 1949.

Ai e përmbushi këtë rol deri në vdekjen e tij, në vitin 1952, kur David Ben Gurion, kryeministër në atë kohë shteti, deklaroi se do të propozonte Albert Einstein për rolin e presidentit. David Ben Gurion erdhi në partinë e tij politike me argumentin se Albert Einstein ishte hebreu më i madh në Tokë dhe ndoshta njeriu më i madh në Tokë, prandaj ai duhet të ishte Presidenti i Shtetit të Izraelit.

Një kandidat i madh, por në fushën e tij
Më 16 nëntor 1952, Gurion i shkroi një letër ambasadës së Izraelit në Uashington. Shefi i kësaj ambasade në atë kohë ishte Abba Ebn, një i njohur i Gurionit, i cili i kishte kërkuar të zbulonte nëse Ajnshtajni do të ishte i interesuar të bëhej President i Izraelit. Në këtë rast, ai do të duhej të emigronte menjëherë në Izrael për të fituar nënshtetësinë e tij si izraelit përpara se të bëhej kandidat.

Më 18 nëntor 1952, Ajnshtajni i shkroi një letër direkt Gurionit në të cilën ai deklaroi arsye të ndryshme pse e refuzoi këtë ofertë. Në letër ai përmendi se ai ishte thellësisht i thellë dhe i prekur për marrjen e kësaj oferte, por, në të njëjtën kohë, i turpëruar që nuk do ta pranonte. Arsyeja e tij ishte se ai ia kushtoi gjithë jetën shkencës dhe nuk kishte marrë kurrë një funksion zyrtar, prandaj mendonte se aftësitë e tij nuk ishin adekuate për rolin e Presidentit. Këtu është transkripti aktual nga letra që ai shkroi:

"Jam thellësisht i prekur nga oferta e shtetit tonë të Izraelit dhe në të njëjtën kohë e trishtuar dhe e turpëruar sepse nuk mund ta pranoj. Gjithë jetën më është dashur të merrem me gjëra objektive, pra Më mungon si aftësia e natyrshme, ashtu edhe përvoja për të bërë mirë me njerëzit dhe për të ushtruar detyrat zyrtare. Vetëm duke u nisur nga këto arsye, unë duhet të jem i pamjaftueshëm për të kryer detyrat zyrtare, edhe nëse pleqëria ime nuk do të rifitonte fuqinë time. Unë jam edhe më i trishtuar nga këto rrethana pasi marrëdhënia ime me popullin hebre është bërë lidhja më e fortë njerëzore që kam, që kur u bëra plotësisht i vetëdijshëm për situatën tonë të pasigurt midis kombeve të botës. ” (Burimi: Biblioteka Virtuale Çifute)

However, it has long been speculated that the reasons for the rejection would have been due to the physicist's suspicion regarding secession in the region for the territorial separation of Jews from Arabs. Einstein was a pacifist, and in this sense, his vision would be different from that of the people he should have led./CNA.al

Lajmet e fundit nga