LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Men are afraid of temptation/ This is the place where all women are forbidden to go

2022-10-11 16:19:00, Kuriozitete CNA

Men are afraid of temptation/ This is the place where all women are forbidden to

Elite traditions may be the oldest social contracts that we still only observe and have not changed since their inception. These traditional rituals are deeply rooted in our cultures and are used as a way to define ourselves in such a diverse and unique world. A great example is a ban that has been in place for the past 1,000 years.

Mali Athos është një gadishull i vogël në veri-perëndim të Greqisë dhe grave u ndalohet të vijnë deri në 500 metra nga bregu i malit Athos. Ka shumë histori të madhe pas këtij gadishulli dhe ajo që është edhe më interesante është se nuk ka ndryshuar shumë në 1000 vitet e fundit. Ka mbi 2000 murgj nga pjesë të ndryshme të botës që jetojnë në 20 manastiret të shpërndara nëpër gadishull.

Dhe të gjithë burrat që duan të vizitojnë manastirin duhet të kalojnë një proces kontrolli rigoroz përpara se të lejohen të qëndrojnë për tre netë. Çdo javë 100 burra ortodoksë janë të mirëpritur të vijnë dhe të pelegrinojnë Malin Athos. Të gjithë ata që vizitojnë duhet të kenë një dosje të pastër përndryshe nuk lejohet asnjë hyrje.

Historia e Malit Athos
Ka shumë histori pas malit Athos. Ajo ka qenë e banuar për herë të parë gjatë shekullit të 1-të nga murgjit që po kërkonin strehim nga Perandoria Romake që kur ata kishin vendosur të persekutonin kishën ortodokse. Migrimi më i madh ishte gjatë shekujve 8 dhe 9 kur Perandoria Bizantine krijoi një dekret që ndalonte pikturat ortodokse dhe më vonë dokumentet e tjera të lidhura me krishterimin ortodoks.

Men are afraid of temptation/ This is the place where all women are forbidden to

Në 885, Perandori Vasili I, i njohur edhe si maqedonas, donte t'u ofronte mbrojtje murgjve, kështu që ndaloi çdo kalim të paligjshëm mbi lumin Kserks dhe shpalli malin Athos një vend të shenjtë për murgjit për të gjetur strehim. Për sa kohë që murgjit qëndruan në gadishullin e tyre pa prekur ata jashtë gadishullit, Perandoria Bizantine ishte në rregull me këtë. Murgjit që jetonin në malin Athos ishin gjithashtu të përjashtuar nga pagimi i çdo takse për Perandorinë Bizantine.

Në vitin 963 u ndërtua në gadishull manastiri i parë i madh Athonit (Lavra e Madhe) me ndihmën e gjeneralit Nikefor II Phokas dhe nën mbikëqyrjen e Shën Athanasius Athonitit. Athoniti ishte një murg bizantin që themeloi komunitetin monastik në malin Athos, i cili çoi në krijimin e Ortodoksisë Athonite, një nëngrup më i rreptë i fesë ortodokse.

Pse gratë janë të ndaluara?
Përafërsisht në të njëjtën periudhë kur Shën Anthoniti shihej si udhëheqësi i murgjve brenda gadishullit, ai kishte vendosur disa rregulla strikte që murgjit t'i binden gjatë gjithë jetës së tyre. Shën Athoniti u shpall Monarku i parë i murgjve, i cili vendosi një listë përshkruese të udhëzimeve që ndiqnin besimet e këtyre murgjve ortodoksë.

Men are afraid of temptation/ This is the place where all women are forbidden to

Këto rregulla të reja të vendosura nga Shën Anthoniti u pranuan ligjërisht në 970 kur perandori John I Tzimskes miratoi tipikonin e shkruar nga murgjit. Një tipik është një libër liturgjik që përmban udhëzime për rendin e zyrës së ritit bizantin dhe himne të ndryshueshme të Liturgjisë Hyjnore. Brenda saj, murgjit kanë shpallur ligje fetare që duhej të zbatoheshin ligjërisht dhe të ndiqeshin nga kushdo që i afrohej malit Athos. Ligjet më të rëndësishme janë:

Murgjit nuk lejohen të mbajnë sende të vlefshme.
Të gjithë murgjit duhet të trajtohen njësoj dhe të mos dekriminalizohen në bazë të vendlindjes së tyre.
Të gjithë murgjit duhej të ndiqnin besimet proto-ortodokse të vendosura në shekullin IV.
Të gjitha gratë janë të ndaluara nga mali Athos.

Madje ka një tabelë të madhe në hyrje të malit Athos e cila tregon disa nga rregullat më të rëndësishme, duke përfshirë "Hyrja e femrave është krejtësisht e ndaluar”.

Men are afraid of temptation/ This is the place where all women are forbidden to

Disa njerëz mendojnë se kjo është për shkak se murgjit i urrejnë gratë, por ata në fakt i respektojnë ato dhe i duan aq shumë saqë ky rregull vendoset. Për t'u bërë me të vërtetë një shenjt dhe për të jetuar një jetë të shenjtë bazuar në liturgjinë ortodokse, një grua do ta çojë një burrë në mëkat. Këta murgj janë aq në fenë e tyre saqë u duhen mendjet e tyre të pastra, që do të thotë se edhe shikimi i një gruaje mund t'i çojë ata në mendime mëkatare që bien ndesh me tipin.

Ekziston edhe një traditë tjetër ortodokse që përdoret si arsyetim për ndalimin e grave. Një nga traditat është se Virgjëresha Mari u hodh nga rruga kur ajo po përpiqej të lundronte për në Qipro dhe zbarkoi në malin Athos. Dhe asaj i pëlqeu aq shumë sa iu lut djalit të saj që t'i jepej si e saj dhe ai pranoi. "Ajo quhet ende "kopshti i nënës së Zotit", kushtuar lavdisë së saj dhe vetëm ajo përfaqëson seksin e saj në malin Athos."

For years, the Greek government had tried to change this law to allow women to visit the country, but with no luck. Even an equality law was created in 2017 to lift the ban on women, but the monks on Mount Athos will defend their rules with the same devotion to their religious beliefs. Some may say that this is bad, but their religious styles should be respected./ CNA.al

Lajmet e fundit nga