LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Shën Varvara shenjtorja që shëron nga epidemitë

3 Dhjetor 2021, 20:42, Kulturë CNA
Shën Varvara shenjtorja që shëron nga epidemitë

Në 4 dhjetor  Kisha Orthodhokse feston të kremten e Shën Varvarës, e cila u martirizua në vitin 306 në Heliopol të Libanit.

I ati i Shën Varvarës ishte një idhujtar fanatik me emrin Dioskori, i cili e kishte mbyllur vajzën e tij të bukur dhe të mënçur në një kullë. Ajo  u mësua në besimin e vërtetë të krishterë nga shërbyesja e saj, një e krishtere e fshehtë që quhej Juliana.

Kur e mori vesh se vajza e tij ishte bërë e krishterë u xhindos . Ai me duart e tij e tërhoqi zvarrë Shën Varvarën duke e goditur dhe bërë presion që ajo të mohoj besën e krishterë.

Shën Varvara i shpëtoi nga duart dhe iku, u fsheh në një shkëmb që u hap me lutjen e saj dhe strehoi shenjtoren, por i ati e gjeti përsëri nga spiunimi i një bariu i cili për këtë u dënua  nga Zoti dhe delet e tij u kthyen menjëherë në brumbuj.

Dioskuri e kapi përsëri vajzën e tij dhe e çoi zvarrë tek guvernatori pagan dhe antikrisht dhe kështu filluan torturat ndaj shenjtores.

Me xhelatët bashkëpunonte edhe i ati i saj.

Shën Varvara vuajti shumë,e kamzhikuan, e rropën të gjallë, ja fërkuan mishin me rrobë të leshtë, ia shqyen me dorezë të hekurt, ja dogjën me lambadhe, ia prenë gjinjtë, e goditën më çekanë në kokë.

Vetë Zoti iu shfaq në burg dhe e shëroi plotësisht Shën Varvarën dhe i dha zemër për të vazhduar dëshminë martirike.

E zhveshën për ta turpëruar, por një ëngjëll e veshi me një rrobë drite dhe në fund vendosën t?i presin kokën.

Më e dhimbshmja për Shën Varvarën ishte që ekzekutimin kërkonte ta bënte i ati i saj fanatik, i cili mendonte se kështu i shërbente zotave por u dënua nga drejtësia Hyjnore, sepse mbasi i preu kokën vajzës së tij një rrufe e goditi dhe e la të shkrumbuar mbi tokë.

Bashkë me Shën Varvarën u martirizua dhe Shën Juliana .

Shën Varvara është një shenjtore e madhe, sepse ajo ngriti një kryq shumë të rëndë, atë të armiqësisë të atit të saj natyral që si një “abraham” i djallit sakrifikoj vajzën e vetë për idhujt.

Jisu Krishti tha: ?Dhe armiqtë e njeriut do të jenë ata të shtëpisë së tij.? (Mateu 10:36)

?Edhe vëllai do të dorëzojë të vëllanë në vrasje dhe ati të birin; dhe bijtë do të ngrenë krye kundër prindërve dhe do t?i vrasin dhe do t?ju kenë mëri të gjithë për emrin tim; dhe ai që do të durojë deri në fund, ky do të shpëtojë? (Mateu 10: 21-22)

?Vërtet vjen një orë në të cilën kushdo që t?ju vras do të pandeh se do t?i shërbejë Perëndisë?. (Joani 16:2)

Shën Varvara është shenjtore mbrojtëse me hirin e Zotit Krisht nga sëmundje epidemike,si shytat edhe tërmetet.

Le të japim një nga mrekullitë e shumta që Shën Varvara shpëtoj nga epedimia bonorët e një fshati.

Shën Varvara shpëtoi fshatin Polidendri nga epidemia e lisë.

Sëmundja e lisë po fillonte të vriste banorët. Shumë ishin të sëmurë, të tjerë ishin në prag të vdekjes dhe 8 prej tyre vdiqën. Të gjithë i zuri paniku dhe shumë prej tyre morën malet. Xhandarmëria mbylli shtëpitë që kishin të sëmurë si edhe rrugicat përreth, për të parandaluar përhapjen e epidemisë. Të tjerë mbyllën pusin e sheshit qendror dhe çesmat e fshatit që të mos merrnin ujë të sëmurët dhe të ndotnin ujërat. Atyre që vdisnin nuk u bëhej shërbesë në kishë.

Papa-Jani Caka, prifti i fshatit, ua bënte fshehurazi shërbesën. Një i moshuar tregon: ?Një nga të vdekurit e hoqa zvarr nga shtëpia në kishë, natën vonë, dhe e varrosëm. Unë e preka dhe atë dhe rrobën e tij, por nuk u sëmuara?. Mbi varre hidhnin qëlqere që të mos përhapej lia.

Brenda kësaj situate dëshpëruese dhe paniku, një fëmijë i vogël pa në vegim ikonostasin e shën Varvarës, e cila tha: ?Ejani të më merrni dhe unë do ta përze sëmundjen?. Atëhere Papa-Jani me epitropët e kishës, shkuan në Egaleo, në kishën e Shën Varvarës dhe morën ikonën dhe e çuan tek kryqëzimi i fshatit.Të krishterët atje e pritën me devotshmëri dhe lotë, ndërsa rruga komplet ishte e shtruar me dafina. I uleshin në gjunjë ikonës dhe luteshin: ?Na ndihmo shën Varvara! Largo sëmundjen!?.

Ikona u bë litani përreth fshatit dhe menjëherë sëmundja ndaloi. Jo vetëm që nuk u sëmurën njerëz të tjerë, por edhe të sëmurët u bënë mirë.

Që prej asaj kohe u bë traditë që, dita e kremtimit të shën Varvarës do të ishte ditë pushimi.

Banorët e Polidendri në Atikë, pikturuan ikonën e Shën Varvarës dhe bëjnë panair të madh çdo 15 korrik, ditën që ikona e shën Varvarës mbërriti në fshatin e tyre.

Lipsani i Shën Varvarës.

Mbas vdekjes martirike lipsani i shenjtores u shpërnda për venerim në të gjithë botën e krishterë.

Perandori Leon (886-912) ndërtoji në Kostandinopojë një kishë të madhe me emrin e Shën Varvarës. Atje ishin vendosur lipsanet i shenjtores  që u sollën nga Venecia në vitin 911.

Vajza e Perandorit Aleks Komneni e quajtur Varvara e martuar në Rusi me Dukën e madh të Kjevit mori një pjesë të lipsanit për manastirin e Kievit të cilën e ndërtoj Duka Siatopolk Mihail .

Sot pjesa  më e madhe e lipsanit gjenden në Venecia në kishën e Shën Markut.

Kisha Orthodhokse  i këndon martires së madhe me nderim :”Varvarën e shejnt le ta nderojmë,sepse dërrmoi kurthet e armikut dhe si harabel shpëtoi prej tyre e Tërëthjeshta, me ndimën dhe armën e kryqit.”( Përlëshorja e shenjtores)./CNA.al

Lajmet e fundit nga