LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Skandali/ Artan Lame urdhër për grabitjen e pronës në favor të klientelës mediatike

28 Qershor 2020, 17:04, Denoncim CNA

Qeveria shqiptare prej kohësh ka nxitur investiorët vendas të investojnë në sektorin e turizmit si një ndër sektorët priortiarë të ekonomisë së vendit. Investime të shumta janë bërë ndër vite kudo në Shqipëri por cdo investim ka pas një shtet i cili jo vetëm që nuk i ndihmon por përkundrazi i dëmton investiorët në vend. I tillë është skandali që do paraqesim me investimin miliona eurosh të bërë në pikën turisitike Moravë të qytetit të Korcës në Hotelin Montrelux.

Nga zyrat e Artan Lame në Tiranë, Drejtorit të Agjensisë Shtetërore të Katastrës, ka dalë një shkresë e cila kërkon ?të bëjë anullim të lejes së legalizimit të datës 3.11.2017, e cila është dhënë në emër Arben Relit dhe të emetojë leje të re legalizimi për pronën Montrelux Resort ku do të fusë bashkëpronar nga hici Sefedin Bajraktarin si bashkëpronar me 50% të pronës duke vjedhur me një të rënë të lapsit pronën dhe investimin te shtetasit Arben Reli.

Ky i fundit përvecëse është njohur ligjërisht nga shteti shqiptar si përfitues i vetëm i legalizimit të investimeve në objekt është për më tepër zotërues i certifikatave të pronësisë mbi këtë objekt. Aktualisht prona është në pronësi të shtetasit Arben Reli me certifikatë pronësie i cili disponon 8.931 m2 dhe të Sefedin Bajraktarit, babai i Shpresim Bajraktarit, që disponon vetëm 507 m2.

Zyrat e Agjensisë Shtetërore të Katastrës po marrin një vendim kufizim pronësie dhe ndërrim e titullit të pronësisë duke vejdhur pronën Arben Relit e do të bëjë në formë korruptive Sefedin Bjraktarin bashkëpronarë me 50% të pronës. Pra, praktikisht nga një certifikatë pronësie ku Sefedin Bajraktari ka vetëm 507 m2 që do të thotë vetëm 5% e pronës në 50% bashkëpronar me një të rënë të lapsit. Artan Lame jep urdhër në shkelje flagrante të ligjit, Drejtorisë Vendore Korcë për të vjedhur pronën shtetasit Arben Reli.
Ky akt ligjërisht është absolutisht i pavlefshëm, por mbi të gjitha i kundraligjshëm, në mospërputhje të rregullt me detyrën, duke cënuar interesat e ligjshme të investitorit e duke formuar në këtë mënyrë ?faktin penal të shpërdorimit të të detyrës pasi palët janë në proces gjyësor për ndarje pasurie?. Për këtë arsye Agjensia Shtetërore e Katastres nuk mundet kurrësesi të marrë vendim për anullim leje legalizimi ndërkohë që gjykata akoma nuk është shprehur.

Ndërkohë që të gjitha evidencat ligjore tregojnë se prona e re e zhvilluar është bërë nga zoti Arben Reli i cili disponon certifikatë pronësie e kur letrat e firmosura pranë noteres vërtetojnë se investimi njihet nga Sefejdin Bajraktari se Arben Reli është i vetmi investitor, zyrat në Tiranë të Artan Lames bëjnë një vendim jo ligjor për pezullim të lejes së legalizimit të vitit 2017 ku Arben Reli është i vetmi pronar në një leje të re legalizimi ku shtetasi Sefejdin Bajraktari do te bëhet 50% bashkëpronar. Ky urdhër është absolutisht i pavlefshëm si akt administrativ pasi bazuar në nenin 36(3) të Kodit të Procedurës Civile ku thuhet : Asnjë instituvion tjetër nuk ka të drejtë të pranojë për shqyrtim një mosmarrveshje civile që është duke u gjykuar nga gjykata.

Si po vjedh Artan Lame dhe institucioni i vet (grabites) investimet miliona euro të investitorëve privatë?

Motrelux Hotel është një ndër hotelet më lluksoze të ndërtuara vitet e fundit në juglindje të Shqipërisë me vlerë miliona euro me investitor të vetëm shtetasin Arben Reli. Në vitin 2009 shtetasi Arben Reli sëbashku me shtetasin Sejfedin Bajraktari kanë blerë objektin Pikë Turistike Marovë, të ndodhur në Malin Marovë të qytetit të Korcës. Të dy këta shtetas blenë godinën e vjetër ku secili u bë bashkëpronar i pronës me sipërfaqe 1014 m2 të ndarë në mënyrë të barabartë. Nga godina e vjetër për tu shndërruar në hotel kërkohej zgjerim e investim miliona euro të cilat janë bërë nga shtetasi Arben Reli.

Në një deklaratë noteriale të datës 03.05.2011 shtetasi Sejfedin Bajraktari,ne pamundesi ekonomike per te kryer investim, njeh pikërisht investimet e bëra ndër vite të zotit Arben Reli. Sipas kësaj deklarate,ne pamund ai thotë se lidhur me investimin dhe cdo veprim tjetër të kryer dhe që do të kryhet nga Z Arben Reli lidhur me cdo ambient apo sipërfaqe shtesë të pasurisë në bashkëpronësi nuk ka asnjë pretendim dhe jam dakort që të gjitha të drejtat dhe detyrimet lidhur me investimet i përkasin Z Arben Reli?.

Me këtë deklaratë noteriale dhe këtë marrveshje zhvillimi plan biznesi shtetasi Arben Reli investon ndër vite miliona euro në këtë pronë dhe e shndërron nga një pronë objekt i vjetër me sipërfaqe 1014 m2, me dy bashkëpronarë, në një pronë të rë të zgjeruar me sipërfaqe totale 8424 m2 plus 1014 m2 të objektit të vjetër. Pikërisht ky zgjerim i ri legalizohet në vitin 2017 nga drejtoria rajonale e Aluzinit në emër të Arben Relit i cili gjithashtu disponon certifikatë pronësie.

Me zhvillimin e pronës dhe me përfundimin e Hotelit në vitin 2020 shtetasi Sefedin Bajrkatari, babai i SHpresim Bajraktarin i cili është përfolur si i lidhur me VJollca Hoxhën, pronare e Top Channel, ngre pretendimin se ai është po ashtu pronar 50% i gjithë pronës së re të krijuar. Pra nga 500 m2 të blera në vitin 2009 në objektin e vjetër kërkon në vitin 2020 të bëhet bashkëpronar 50% i gjithë Hotelit Montrelux pa bërë asnjë euro investim duke bërë presion me anë të medias e njërëz të lidhur me të punonjësve të shtetit. Ndërkohë me këtë pretendim të bërë zoti Arben Reli e con cështjen në gjykatën e Korcës për ndarje pasurie pas u shtetasi Sefedin Bajraktari kërkon bllokim të pronësisë. Kërksa e tij cuditërisht pranohet dhe pasuria bllokohet dy herë nga 30 ditë nga ?Agjencia e Shtërore e Kadastres, Drejtoria Vendore Korcë? duke filluar nga data 14.05.2020./CNA.al

Lajmet e fundit nga