LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Ana e errët e komisionerëve të vettingut/ Kërkohet shkarkimi i Luan Dacit dhe Ardian Hajdari

25 Maj 2019, 11:38, Aktualitet CNA
Ana e errët e komisionerëve të vettingut/ Kërkohet shkarkimi

Ish-prokurorja dhe ish-anëtarja e KLP, Antoneta Sevdari, ka kërkuar procedim për dy anëtarët e KLP,  Ardian Hajdarit dhe Luan Dacit me anë të dy letrave drejtuar Operacionit Ndërkombëtar të Monitorimit (ONM).

Sevdari ka kërkuar gjithashtu edhe mbarimin e mandateve të këtyre dy gjyqtarëve.

Ajo argumenton se ata kanë qenë figura të papërshtatshme për të dhënë vendimin për shkarkimin e saj.

Sevdari ka shkruar ndër të tjera se vendimin për shkarkim e saj do ta çojë në Gjykatën e Strasburgut.

Sipas saj Ardian Hajdari nuk plotëson kushtin ?të ketë përvojë pune jo më pak se 15 vjet si gjyqtar, prokuror, avokat, profesor i së drejtës, nëpunës i shërbimit civil në nivel drejtues ose në një përvojë të njohur në fushën e së drejtës administrative ose sfera të tjera të së drejtës??. Ardian Hajdari, e ka mesataren në studime 6,44 në këto kushte ai nuk përmbush kushtin e parashikuar në germën d) të pikës së dytë të nenit 6 të ligjit 84/206, pra notën mesatare jo më pak se 8, nëse ka përfunduar ciklin e dytë të studimeve universitare për drejtësi me diplomë ?Master i shkencave? në Shqipëri, ose studimet universitare për drejtësi jashtë shtetit, dhe ka marrë një diplomë të njësuar sipas rregullave për njësimin e diplomave, të parashikuar me ligj?.

Ndërsa për anëtarin tjetër, të KPA, Luan Daci, ajo shkruan: Nga procesverbali i mbledhjes së KLD-së i datës 18.11.2016 rezulton se z. Luan Daci ka aplikuar për vendet vakante të shpallura nga ky institucion në pozicionin e ?Gjyqtarit të Shkallës së Parë?. Komisioni i Shqyrtimit të kandidaturave për vendet vakant të Gjyqtarit të Shkallës së Parë, ka skualifikuar z. Luan Daci nga gara për shkak se nuk plotëson kushtet ligjore. Sipas këtij procesverbaliky kandidat me vendimin nr.06 datë 24.12.1997, është shkarkuar nga detyra?. Luan Daci nuk plotëson kushtin ?të ketë përvojë pune jo më pak se 15 vjet si gjyqtar, prokuror, avokat, profesor i së drejtës, nëpunës i shërbimit civil në nivel drejtues ose në një përvojë të njohur në fushën e së drejtës administrative ose sfera të tjera të së drejtës??.

Një tjetër pikë, e përmendur në kërkesën e Antoneta Sevdarit është edhe se të dy këta anëtarë të KPA, nuk e njohin mirë gjuhën angleze, një tjetër kusht ky për të qenë pjesë e Vetting.

Seanca gjyqësore publike për Antoneta Sevdarin u zhvillua më 25 shkurt, teksa ishte Komisioneri Publik që kishte apeluar vendimin e shkallës së parë, atë të Komisionit të Pavarur të Kualifikimit, që e konfirmonte atë në detyrën e prokurores prej 18 korrikut të vitit të kaluar.

Pavarësisht kundërshtive të subjektit të rivlerësimit Sevdari ndaj konkluzioneve përfundimare të paraqitura nga Komisioneri Publik, pasi i konsideronte të pabazuara në ligj dhe në faktet e provuara gjatë hetimit administrativ të KPK-së, ajo u shkarkua të enjten e 28 shkurtit të këtij viti.

Lajmet e fundit nga