Një kurë për tullacët/ Vjen zbulimi i ri shkencor

29 Korrik 2022, 13:30, Lifestyle CNA

Një kurë për tullacët/ Vjen zbulimi i ri shkencor

Sipas statsitikave rrteh 85% e meshkujve janë të prekur nga rënia e flokëve. Shifër kjo që pëson rënie tek gjinia femërore, pasi femrat janë vetëm 40 % të prekura nga rënia e flokëve.

Edhe pse mbase të jesh tullac nuk cilësohet si problem shëndetësor, por duhet theksuar se ky fenomen sidomos kohët e fundit është bërë mjaft shqetësues.

Një kurë për tullacët/ Vjen zbulimi i ri shkencor

Ndaj dhe njerëzit kanë kërkuar eliminimin ose dhe korrigjimin e këtij fenomeni, ndërsa shkencëtarët me vite të tëra kanë kërkuar dhe vazhdojnë të kërkojnë një kurë.

Por një studim i fundit i bërë nga Universiteti Riverside në Kaliforni mund të ndezë dritën jeshile për eliminimin e rënies të flokëve. Sipas zbulimit një kimikat i vetëm është shkaku kryesor për ndarjen dhe vdekjen e qelizave të folikulit të flokëve.

Një kurë për tullacët/ Vjen zbulimi i ri shkencor

Ekipi hulumtues vendosi të përqëndrohet në gjëndrat e flokëve pasi ato janë organi i vetëm te njerëzit që rigjenerohen automatikisht dhe rregullisht.

Një lloj proteine e quajtur TGF-beta kontrollon sesi qelizat në folikulat, duke përfshirë qelizat burimore ndahen dhe formojnë të reja ose vdesin e thënë ndryshe, siç ndodh shpesh me kimikate në trup, rezultati përcaktohet nga sa prodhohet TGF-beta.

Një kurë për tullacët/ Vjen zbulimi i ri shkencor

Ndaj si përfundim mund të themi se nëse mund të gjendet një mënyrë për të kontrolluar me saktësi nivelet e proteinave, kjo mund të çojë në një trajtim efektiv për fenomenin që prek shumë njerëz në mbarë globin./CNA.al

Lajmet e fundit nga