LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Radio “Ngjallja” përkujton Fan Nolin/ Personalitet i ndritur pёr Kishёn Orthodhokse Autoqefale

13 Mars 2024, 17:32, Kulturë CNA

Radio “Ngjallja” përkujton Fan Nolin/ Personalitet i ndritur

Radio “Ngjallja” ka përkujtuar Kryepeshkopin Fan Noli në 59-vjetorin e ndarjes nga jeta, duke përmendur rolin që Noli luajti në themelimin e Kishës Orthodokse Autoqefale Shqiptare.

Radio “Ngjallja” thotë se Noli shërbeu me dashuri dhe devotshmëri për shumë vite deri në fund të jetës si Kryepeshkop (Mitropolit) i Dioqezës së Diasporës shqiptare në Amerikë.

Në deklaratë thuhet se poeti, shkrimtari, politikani dhe diplomati shqiptar nxori n? pah vlerat shpirt?rore t? popullit, duke synuar t? mish?rohej Ungjilli n? gjuh?n e tij.

Deklarata e Radios “Ngjallja”:

13 Mars 1965 - 13 Mars 2024

59 - Vjet nga ndarja nga kjo jetë e përkohshme e Peshkopit të Kishës Orthodhokse Autoqefale të Shqipërisë Imzot Theofan Nolit!

Mirënjohje për gjithë veprën Tuaj!

M? 13 mars t? vitit 1965 nd?rroi jet? nj? nd?r personalitetet e ndritura p?r Kish?n Orthodhokse Autoqefale t? Shqip?ris?, Imzot Theofan S. Noli.

Radio “Ngjallja” përkujton Fan Nolin/ Personalitet i ndritur

Luajti nj? rol t? r?nd?sish?m n? fillim shekullin e XX p?r adhurimin e Per?ndis? n? gjuh?n shqipe, ve?an?risht pas dor?zimit t? tij si klerik p?r komunitetin shqiptar n? Amerik?. Dor?zimi i tij nuk ishte nj? rast?si. Kjo v?rtetohet prej origjin?s s? familjes me tradita kishtare, formimit t? tij arsimor, angazhimeve si psalt, si m?sues i fes? dhe i muzik?s kishtare bizantine. Kishte nj? nd?rgjegje t? thell? p?r sh?rbes?n e klerikut, p?r sakrificat e k?saj sh?rbese. Hirësia e Tij Theofani shërbeu me dashuri dhe devotshmëri për shumë vite deri në fund të jetës si Kryepeshkop (Mitropolit) i Dioqezës së Diasporës shqiptare në Amerikë.

Imzot Theofani dhe pse n? thelb mbetet njeriu i fes?, nuk izolohet brenda tempullit. Veshja klerikale nuk do t? b?hej penges? p?r t? folur dhe shkruar p?r situata t? ndryshme, duke iu p?rgjigjur nevojave t? koh?s. Veprimtaria e tij ?sht? dinamike, e nj? personaliteti me vlera t? shquara intelektuale. Ato shfaqen n? proz?, poezi, publicistik?, n? ligj?rata oratorike t? sferave fetare, shoq?rore, politike, kulturore si dhe n? tregime biografike me plot argumente historike. Ai nxirrte n? pah vlerat shpirt?rore t? k?tij populli, duke synuar t? mish?rohej Ungjilli n? gjuh?n e tij.

Edhe pse jetoi shum? pak n? Shqip?ri, ai punoi me shum? energji dhe dinamiz?m, duke dh?n? nj? kontribut t? r?nd?sish?m n? p?rpjekjet p?r Autoqefalin? e Kish?s Orthodhoks? Autoqefale t? Shqip?ris?. Jeta e tij ?sht? e mbushur me mundime dhe privime, duke ofruar veten p?r rilindjen shpirt?rore t? popullit dhe ridimensionimit t? shoq?ris? shqiptare n? t?r?si n? periudh?n e lindjes dhe ngritjes s? shtetit shqiptar.

Kisha Orthodhokse Autoqefale e Shqip?ris? n? traditën e saj liturgjike dhe historike, vazhdimisht i kujton hierark?t e saj si dhe gjith? sa kan? kontribuar p?r T?.

I p?rjetsh?m qoft? kujtimi i tij!

————

Këtu paraqesim një pasqyrë të shkurtër të disa librave kryesorë liturgjikë të përkthyera nga Hirësia e Tij, Imzot Theofan Noli.

Janë libra që përbëjnë bazën e teksteve liturgjike në shqip, që këndohen deri më sot në të gjitha kishat orthodhokse të Shqipërisë.

09:35 Kulturë Astrit Çerma

Gëzuar Ceke...

Tek prisnim unë dhe Spiro Duni "pagatorin" e Kinostudios t...

Lajmet e fundit nga