LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Historia e grave gjermane…

1 Nëntor 2022, 17:48, Kulturë Kreshnik Spahiu
Historia e grave gjermane…
Foto ilustruese

Në vitin 1945, Germania ishte shndërruar në një varrezë gjigande.

Popullin e kishte e kapluar ndjenja e demoralizimit dhe humbjes së shpresës. Pesë milionë burra gjermanë gjendeshin në burgjet e Rusisë, mbi 10 milionë të vrarë, shtëpi dhe qytete të rrafshuara me tokën.

Shumica e popullit përbëhej nga gra, dëshmitare të përdhunimeve masive nga ushtria e kuqe në Berlin. Fëmijë të braktisur, pleq pa përkujdesje. Fenomeni i vetëvrasjes u përhap masivisht.

Por... më pas lindi ideja e rilindjes, nën udhëheqjen e grave dhe në mungesë të plotë të qeverisë. Gra e pleq, filluan të pastrojnë rrënojat dhe të ndërtojnë shtëpitë nga e para.

U mblodhën librat dhe letrat nën rrënoja që të mundësohej rifillimi i shkollave. Mbi muret e pakët që kishin mbetur në këmbë u shkruan slogane motivuese dhe shpresëdhënëse të tilla si: “Mbill shpresë para grurit!”

Nga viti 1945 deri në vitin 1955, me shprese dhe besim gratë filluan të njiheshin si "Gratë e banesave të rrënuara".

Në vitin 1954, Gjermania fitoi kupën e botës në futboll, edhe pse gishtat e këmbë e të lojtarëve shiheshin me sy për shkak të këpucëve të grisura.

Vitet 1955 - 1965 ishin vite të ndërtimit të fabrikave dhe uzinave. Mungesa e burrave e detyroi vendin të marrë krahë pune nga vende të tjera, sidomos nga Turqia.

Nga viti 1965 deri në vitin 1975, filluan të shfaqen kapitalet dhe biznesmenët e parë të fuqishëm. Çdo biznesmen, mori hov.

Më vonë dy Germanitë u bashkuan në një dhe vendi u shndërrua ne fuqinë më të madhe ekonomike në mbarë Evropën.

Një grua e madhe e drejtoi 16 vjet Gjermaninë e bashkuar dhe u shndërua në lidere të Bashkimit Europian.

Misioni i vetëm i medias dhe grave grave ishte mbjellja e shpresës…

Lajmet e fundit nga