LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Komisioni Evropian zbulon planet për një organ të ri të etikës që synon të luftojë korrupsionin

9 Qershor 2023, 08:50, Kosova & Bota CNA

Komisioni Evropian zbulon planet për një organ të ri të

Institucionet e BE-së janë goditur nga një numër skandalesh në muajt e fundit, duke përfshirë korrupsionin e supozuar të nivelit të lartë në Parlamentin Evropian.

Komisioni Evropian propozoi të enjten krijimin e një organi të ri të etikës për të vendosur standardet e sjelljes nëpër institucionet e BE-së pasi imazhi i tyre u dëmtua nga një skandal korrupsioni.

Sipas sondazheve të fundit, 60% e evropianëve janë të pakënaqur me mënyrën se si BE-ja po merret me korrupsionin.

Në një intervistë me "Euronews", V?ra Jourová, Zëvendëspresidentja e Komisionit Evropian, përgjegjëse për çështjet e sundimit të ligjit, tha se e kupton pse njerëzit mendojnë në këtë mënyrë, por që propozimet e reja janë një përpjekje për të ndryshuar kursin.

Organi i ri pritet të vendosë standarde për pranimin e dhuratave, mikpritjen apo udhëtimin e ofruar nga palët e treta, si dhe për takimet me lobistët dhe mbi interesat financiare për të deklaruar.

Ai do të zbatohet për të paktën nëntë institucione duke përfshirë Komisionin, Parlamentin dhe Këshillin, si dhe Bankën Qendrore Evropiane, Gjykatën Evropiane të Audituesve, Komitetin Ekonomik dhe Social, Komitetin e Rajoneve, Gjykatën e Drejtësisë së Bashkimit Evropian dhe Banka Evropiane e Investimeve. Organe të tjera mund të kërkojnë të përfshihen.

Ai do të përbëhet nga një kryetar, një anëtar për çdo institucion pjesëmarrës dhe pesë ekspertë të pavarur të zgjedhur nga institucionet pjesëmarrëse.

Shari Hinds, një oficer politikash në Transparency International, tha se organi nuk i përmbush pritshmëritë e shoqërisë civile, duke pasur parasysh se nuk do të ketë asnjë kompetencë hetimore.

Organi i ri me përfaqësues nga institucionet dhe pesë ekspertë të pavarur do të kërkojë të bien dakord për standardet e përbashkëta përpara zgjedhjeve evropiane në qershor 2024./ CNA.al

Lajmet e fundit nga