LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

The drums of war in the DP hide the poison among the socialists, everyone knows it, but they are silent

2024-01-31 15:16:00, Opinione Lorenc Vangjeli

The drums of war in the DP hide the poison among the socialists, everyone knows

There is no peace in PS. Beneath the smooth surface of unity, seeming calmness, uniform portraits and monochromatic attitudes in public, the dark well of resentment, envy, jealousy and mutual venom exchanged between the protagonists of the highest levels of government is terribly deep. And this is a well, which everyone sees, but no one talks about.

The drums of a few years of war in the DP drown out the noise of strong rivalries in the SP and government, the noise of visible and invisible clashes, the nerve of the lines of rivalry, the vast majority of which are the result of the rush to be as close to the center as possible. of gravity Rama.

The drums of war in the DP hide the poison among the socialists, everyone knows
The headquarters of the DP

There are several such crash courses in SP, one of the most visible and harshest, which is also known by everyone, but no one mentions, went up in a dramatic spiral.

Two of the most powerful people in the SP, one politically strong and the other administratively strong, are involved in an annihilating but not symmetrical match. One clearly strikes and the other cuts; both lining up separately behind themselves segments of politics, left and right, international partners and even media segments.

At the moment there is a strange pact of silence. The socialist protagonists themselves deny the match, despite the fact that they know that everyone knows and it is only a matter of time before the wounds and echoes of war erupt.

The first to remain silent is Edi Rama who is asked to be the referee in this match. It seems that the prime minister, uninterested in names, but in the result of this clash, understands that it was inspired by a not at all socialist urgency, at the core of which lies the question: who comes after him? Just like the courtiers of the King without an heir who spy on his health after every sneeze and say booty to any rival who seems closer to the King's gaze.

The drums of war in the DP hide the poison among the socialists, everyone knows
Prime Minister Edi Rama

Berisha's Democratic Party is silent, which is aligned tactically, but not morally, with one party. Even for some other reasons that are not political at all, but similar to the lek vice: it is paid to the highest bidder!

Many of her denunciations are supplied directly from the source of the rivalry. If one sees the targets of the chief opposition whistleblower and, likewise, the other political targets that he also lacks, the nature of his people's alignment in this match can be understood.

But the flight in the direction of the unsuspecting main battle of the opposition, its selfish fence against the plight of an individual, actions that cause logic to take flight; so, this escape with lemery, does not allow to see in public the rivers of socialist poison that socialists distribute to each other.

Sekreti më i madh dhe më i njohuri i artit luftarak është jo forcimi i ushtrisë tënde, por njohja e dobësisë së ushtrisë armike. Batalioni i shpartalluar i opozitës, ndarë në çeta-çeta dhe me kryemareshalin e kapur rob, në vend që të bëjë këtë gjë, ka rrethuar kalanë e tij për te mbrojtur ate dhe jo për të mundur armikun.

The drums of war in the DP hide the poison among the socialists, everyone knows
Selia e PS-së

Këtë konflikt nuk e përmend as media, e cila njëkohësisht “sponsorizohet” për t’u bërë aleate me njërin kundër tjetrit në këtë luftë totale. Nëse ndiqen politikat editoriale të disa portaleve, shpjegohen arsyet e tjera, shpesh ngushtësisht financiare dhe frymëzimi i tyre shumë i fortë për t’i bërë gropën kundërshtarit duke bërë aleanca fluide me njërin krah kundër tjetrit.

Të gjithë presin se kush do të grisë i pari perden e sherrit që po bëhet pas perdes së pushtetit. Për momentin, askush ne PS nuk është i bindur se kush fiton dhe frika se mos rreshtohet në krah të humbësit, i detyron të jenë të padukshëm.

Te gjithë së bashku, meqenëse të dy linjat rivale janë në sy të SPAK-ut, presin nëse do të godasë SPAK-u dhe kë do të godasë të parin.

Per me shume, ne këtë vijë të parë ndeshjeje ka edhe një mori betejash të vogla të përditshme e tashmë të vjetra.

Ato kanë të bëjnë që nga pakënaqësia ndaj emrave krejt të panjohur që Rama i prezanton papritur në kabinetin e tij, tek emërimet në nivelet e larta të administratës, “ishujt” e izoluar të drejtorëve të pushtetshëm, që i përgjigjen një lloj hierarkie vetjake e deri në nivel lokal ku disa drejtues qarqesh apo kryetarë bashkish janë shndërruar në feudalë të vegjël gati të pakontrolluar nga vëmendja e Tiranës.

Shorti që mposht garën, karrierabe komporkentuar, frika e përbashkët që frymëzohet nga bindja se ka një radhë që pritet të vendoset nga drejtësia, por që askush nuk e di se kujt i vjen radha më parë, janë karburanti shpërthyes që prodhon urrejtje, pasiguri dhe mllef.

Socialistët janë të vjetër në këtë mesele sherresh të brendshme. Që në krye të herës, në vitet 90-të, në opozitën e tyre të parë dhe në ardhjen e parë të tyre në pushtet, mbas trëndafilit të solidaritetit dhe unitetit, janë fshehur rregullisht thikat e gjata të urrejtjes plot helm. Për momentin ata heshtin sepse nuk dinë ende se cilin krah të mbajnë, por janë të gatshëm të bëhen me fitimtarin sapo ai të shpallet si i tillë.

The drums of war in the DP hide the poison among the socialists, everyone knows

Por ka edhe shumë më shumë se kaq! Ndeshja kryesore dhe të tjera të ngjashme, nën të dhe paralel me të, i ngjajnë skenave të filmave Western të Sergio Leones.

Me një seri duelesh që mbyllen me çifte që pjestojnë me vdekje njëri-tjetrin dhe që në skenën finale, përfundojnë me dy pistolerë të mbijetuar që qëndrojnë përballë. Dhe kur ora troket 12.00, zakonisht në filma dëgjohet vetëm një e shtënë.

Njëri bie menjëherë përdhe, kurse tjetri qëndron ende në këmbë. Buzëqesh! Pastaj kamera tregon një pikë të vogël të zezë në kraharorin e tij. I dyti ul kokën dhe disa çaste më pas bie edhe ai.

It is impossible not to happen otherwise. Sooner or later, if this continues, they will all fall under the gaze of a single man, who has witnessed that in his party, more victims have been caused by the war within the species than the political battle with the opponent.

Distracted from these battles of luxury and rivalry, Edi Rama is probably the only politician who has understood that if in the 90s, a dead but unburied political class, the poverty and physical hunger of society killed today's political class will close it in the coffin of corruption, arrogance and justice.

The drums of war in the DP hide the poison among the socialists, everyone knows

And paradoxically, even though her "supreme boss", indifferent or calmly calculated, like everyone who follows a film seen earlier, with the superiority of the no longer virgin Snow White, he will again emerge victorious over the non-socialist dwarves and full of sins.

He will win even if he decides to close the door one day and run away annoyed by the poisonous Byzantism of silk ties and the vanity of the people he himself, on a whim, a whim or a tactic, stuck where they themselves did not they had believed they would ever go.

21:22 Opinione Ilir Levonja

Robots in hospitals

In the near future, operations in hospitals will be pe...

20:50 Opinione Lutfi Dervishi

Flat earth NOT round

In the time when 1+1 is no longer sure if it makes two...

Lajmet e fundit nga