LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

HOW THE BIG BROTHER PHENOMENON AFFECTS OUR LIVES

2024-01-30 14:12:00, Opinione Miron Çako

HOW THE BIG BROTHER PHENOMENON AFFECTS OUR LIVES

Big Brother today is a television program that has made a lot of noise, with a huge following that manages to control almost all the time and emotions of many people. He has even made so many fans and sympathizers that for hours they stay fixed on TV screens or even on social networks with clicks and likes.

But what is Big Brother?

The first thing you should know is that Big Brother is a television program that definitely has its own meaning and purpose and is not just entertainment. The beginnings were inspired a long time ago.

In 1949, a novel called "1984" was published. The one who wrote the novel was called George Orwell, who made a fantasy novel saying that a dictatorial power would come to England that would directly control all citizens. This was a political party called Big Brother or in other words "Big Brother".

The author was inspired by the totalitarian regime of the Soviet Union and the occult societies that influenced and controlled the lives of millions of people for many decades in Eastern Europe. But this control over the masses was realized surprisingly after some time also in the west, despite the democratic governments that were installed there.

In 2013, an employee of the intelligence agency in the USA Edward Snowden released classified information in the most prestigious newspapers, such as "The Guardian" and "Washington", where he proved that Orwell's prophetic visions were not just fantasy, because the US government at that time through surveillance methods, through internet networks, as well as any other form or manner of surveillance, had controlled many people from all over the world and many wiretappings were published which created many state and private problems.

Today we know that mass surveillance has become very accessible through the development of technology, such as visual or audio making it possible through cameras or through surveillance devices which have entered into daily use and which we we carry around. For example, through the internet, TV, computer, cell phone, cameras that are out in the city on the streets we are monitored every day.

HOW THE BIG BROTHER PHENOMENON AFFECTS OUR LIVES

This information is classified by various bodies, state, or intelligence agencies, etc. and almost all of us have our electronic files.

In Brussels there is a giant computer called "The Beast" that registers all residents, so it has a capacity to electronically register all residents and every citizen of Europe.

Sot jetojmë në një kohë të survejimit elektronik që ka të mirat edhe të këqijat e veta. Edhe Big Brother është një programacion televiziv i ndërtuar në këtë mënyrë ku disa individ futen në një ambient të improvizuar si një shtëpi për një periudhë kohore të caktuar, zakonisht tre muaj dhe atje ata survejohen nga kamerat dhe të gjitha aparatet e dëgjimit.

Gjithë jeta e tyre nuk është më private, por është një jetë që shikohet dhe kontrollohet nga të gjithë. Ndërkohë njerëzit jashtë krijojnë simpatit, antipatit, opinionin e tyre dhe japin pikët e tyre dhe në fund sipas votimeve dhe sipas disa kritereve shpallet edhe një fitues. Fituesi merr një çmim, që nuk është vetëm një stimul moral por edhe një shumë e madhe parash prej mijëra eurosh.

Fillimet e para Big Brother i ka pasur në Hollandë në vitin 2000. Pastaj dalëngadalë ky programacion kaloi edhe në vende të tjera të Evropës dhe po ashtu edhe në Shqipëri ku është kthyer në një programacion të përvitshëm.

Këtë vit është: “Big Brother Vip 3”. Quhet kështu sepse njerëzit që janë përzgjedhur dhe futur brenda nuk janë njerëz të thjeshtë por që kanë një influencë të gjerë në mbarë shoqërinë. Janë individ “vip” domethënë kanë ndikim në kulturë, në art, në politikë, në shkenca etj. Jeta e këtyre individëve, të zgjedhur tani shihet live nga të gjithë në çdo orë të ditës.

Dikush mund të thotë: “Çfarë të keqe ka që një person pranon në lirinë e tij që të kontrollohet, të shikohet, të nominoet, të simpatizohet ose të kundërshtohet? Patjetër që kjo është në lirinë e individit. Askush nuk i ka futur me zor ata njerëz aty brenda dhe ata e dinë se po monitorohen 24 0rë.

Problemi është që ky nuk është vetëm një program argëtues por siç edhe autori i librit “1984” George Orwell e kishte profetizuar se do vijë një kohë që njerëzit do të survejohen nga elitat dhe ja që ajo kohë duket ka ardhur.

Njerëzit po survejohen dhe kjo tashmë është kthyer në një argëtim, tip loje. Por, ka një problem që ne në adrenalinën e kureshtjes njerëzit harrojnë se njeriu është një qenie personale, që përveçse ka një marrëdhënie shoqërore që ekspozohet, ka edhe jetën e tij personale dhe private që nuk duhet të shikohet nga të gjithë sepse ka pasoja si për personin që ekspozohet po ashtu edhe për ata që ndikohen nga ekspozuesi.

HOW THE BIG BROTHER PHENOMENON AFFECTS OUR LIVES

Duhet të dimë se kur monitorohemi ne humbasim privatësinë dhe duke humbur privatësinë ne humbim lirinë. Liria është një nga atributet më të mëdha që Zoti i ka dhënë njeriut dhe liria e arsyshme e tregon njeriun të krijuar sipas ikonës dhe ngjashmërisë të Perndisë ( Zanafilla 1-26), por liria është edhe përgjegjësia më e madhe që ka njeriu. Liria e dallon njeriu dhe nga kafsha ose sendet. Kafshët nuk kanë liri, kafshët ecin në bazë të instinktit prandaj jetojnë në kope ose vetëm sipas instinktit natyror. Kurse njeriu duke pasur shpirt mendor ka liri të zgjedhë ose një jetë personale ose një jetë shoqërore, sipas arsyetimit dhe rethanave.

Çështja është se tani dalëngadalë njerëzit po mësohen se jeta private nuk është shumë e rëndësishme. Nuk është më turp tani që ta lësh perden e dhomës së gjumit hapur që mund të shohë komshiu ose të ekspozosh jetën tënde private, intime që ta shohin të tjerët. Nuk ka më turp, njeriu mund të ekspozohet mund të dalë në shesh “lakuriq”.

Në fillim ky ishte një koncept shumë i vështirë për tu pranuar, madje ishte një turp dhe i dënuar nga shoqëria e emancipuar, por dalëngadalë sot kjo është bërë diçka normale, trendi, që po promovohet kudo sidomos me programacionin  “Big Brother”.

Çështja tjetër është se personat që janë brenda në “Big Brother” bëjnë një lojë. Ata inskenojnë dhe loja e tyre ka për qëllim që dikush duhet të fitojë dhe sipas regjisë lojtarët duhet të intrigojnë situata, skena, vetëm ose në grupimet e tyre, patjetër për tu nominuar dhe për të fituar në fund, por personat nga jashtë që i shikojnë mendojnë se këto janë gjëra reale dhe ai që po i shikon me indiferencë apo me kërshëri patjetër edhe pa kuptuar futet brenda një loje psikologjike, dhe manipulohet emocionalisht. Psh sa njerëz u manipuluan dhe u shqetësuan në “Big Brother Vip 2”, ku njëri nga banorët u shpreh që vuante nga një sëmundje kanceroze, e cila në fund dole se ishte thjesht një lojë.

Diçka tjetër në të cilën “Big Brother” ndikon në mentalitetin e turmës është se këta persona, aq më tepër kur mendohet se janë persona vip, njerëz të dalluar të shoqërisë, me performancën e tyre ndikojnë në shoqëri dhe bëhen shembuj imitimi.

Turma imiton dhe pak janë ata që kanë personalitet dhe nuk ndikohen nga fjalët, gjestet dhe jeta e tjetrit. Njerëzit naiv mendojnë se duhet të bëjnë të njëjtën gjë që ky personi vip bën pra duhet të ndjek  atë dhe kështu fillohet imitimi i këtyre individëve  të cilët bëjnë lojën e tyre.

Njerëzit fillojnë të ndikohen nga ajo çfarë shikojnë  dhe dëgjojnë dhe i imitojnë ata njësoj si majmuni, në veshje, modele flokësh, gjeste, fjalë edhe në mënyrën e jetesës dhe kështu humbasin personalitetin e tyre, dalin jashtë vetes dhe po ashtu vesi i lojtarit bëhet pasioni i shoqërisë.

Harxhohet një kohë e madhe duke u marrë me këtë programacion.Gjithashtu njerëzit lënë punët e përditshme dhe janë të fiksuar dhe nuk bëhet fjalë për disa minuta, por bëhet fjalë për orë të tëra madje duke e ndjekur edhe gjatë natës, duke qëndruar pa gjumë. Ky është gabim i madh sepse nuk merresh me jetën tënde, por harxhuar kohën tënde të çmuar me lojën e tjetrit.

Mësohemi që të mos merremi me problemet tona por të shikojmë problemet e të tjerëve. Çfarë po bën tjetri? Na shtohet kurioziteti për tu marrë me problemin e tjetrit si duke parë jetë e tjetrit tek “brima e çelsit” dhe kjo kthehet në një perversion kolektiv .

Prandaj janë shumë shkaqe që japin pasojat e tyre negative si për ata që janë brenda në Big Brother por edhe për ata që janë jashtë.

HOW THE BIG BROTHER PHENOMENON AFFECTS OUR LIVES

Çdo njeri ka lirinë e tij për ta parë, për të qenë simpatizues dhe tifoz i Big Brother, por ne të krishterët duhet të dimë që jemi ndryshe nga bota dhe nuk kemi mentalitetin e botës, madje i rimë kundër asaj, ashtu  siç thotë edhe shën Joani: “Nuk e di se lakmia e syve, dëshirimi i mishit dhe krenaria e jetës nuk janë nga Ati, por janë nga bota dhe bota shkon, kurse ai që bën vullnetin e Atit ai mbetet gjithmonë”.( 1Joani  1 ; 15-17)

Apostull Jakovi na thotë këto fjalë: “A nuk e dini ju se miqësia me botën është armiqësi me Perëndinë?”(Jakovi 4-4)

Një i krishterë që lutet, bën një jetë misterore, ka një vizion shpirtëror për jetën dhe çdo ditë e shikon si një mundësi që Zoti ja dha që të përgatitet, sepse koha mbaron dhe vjen dita pë tu ballafaquar me Zotin, në qoftë se kalon kohën me Big Brother bën një gabim të madh sepse apostulli na thotë :“ Përdoreni mirë kohë, se po jetojmë ditë të këqija” ( Efesianët 5 15-16)

Ne nuk kemi kohë për të humbur duke u marrë me jetët e të tjerëve. Duhet të bëjmë atë që Zoti na paralajmëroi: “Hipokrit hiqe trarin nga syri yt, pastaj shiko ashklën tek syri i tjetrit”( Mateu 7-5). Zoti Jisu Krisht na thotë që nuk keni kohë të merreni me veten tuaj si merreni me jetët e të tjerëve. Ju keni një tra të madh! Dhe një tra i madh nuk hiqet me një sëpatë, por duhet ti biesh me shumë që ta copëtosh dhe ta heqësh. Zoti thotë ke punë të madhe të merresh me veten dhe nuk të del koha, ndërsa ti e konsumon këtë kohë dhe merresh me të tjerët. Për më tepër kur ato janë probleme të improvizuara, skenike dhe ti je i manipuluar , emocionalisht,moralisht, kulturalisht.

Marim një kulturë të gabuar, humbjen e privatësisë ose atë që ne i themi turp dhe cipë morale. Zoti e pajisi njeriun me turp për gjërat të cilat i ka intime dhe private dhe nuk duhet ti ekspozoj. Por nëse duke parë që këta njerëz nuk kanë turp të flasin, të ekspozohen në forma dhe situata të ndryshme , sa intime dhe sensuale publikisht atëhere rezikojmë ti imitojmë sepse: “.Mos u mashtroni: shoqëritë e këqia prishin doket e mira .” ( 1 Korintasve 15-33)

Kjo është një gjë e gabuar që do të ndikojë jo vetë tek të riturit por edhe tek fëmijët, sepse fatkeqësisht këto lloj programacionesh  shihen së bashku me fëmijët.

Çfarë po ndodh sot në familje?

Sot brenda familjes ka ikur turpi. Fatkeqësisht nuk po ka më turp prindi të rrijë gjysmë i zhveshur para fëmijës edhe fëmija të rrijë gjysmë i zhveshur para prindit. Nuk kanë turp të shikojnë së bashku skena në TV edhe përtej asaj që quhet morale, dmth skena erotike. Nuk është më turp që edhe prindi të bëjë skena intime edhe kur fëmijët janë afër sepse kështu bëjnë edhe vipat në Big Brother.

Dhe çfarë po vjen duke parë edhe imituar këto programe liberale nga na morale që të pamoralshmen e bëjnë normale si ‘Big Brother”, “ Përputhen” etj?

Po vjen shthurja morale në shooqëri por  edhe brenda familjes ku këto programacione konsumohen për ditë më shumë se buka, prandaj  po dëgjojmë që edhe brenda familjarëve po shfaqen në ritje tundime të mëkateve trupore, deri në inçest.

Më e keqja është se po mësohemi të na survejojnë, që nuk ka problem që dikush të na vendos një kamer, të na shikojë, të na dëgjojë, të na transmetojë ashtu siç jemi. Sot njerëzit po mësohen me këtë. Koj është një strategji që ka filluar dhe po vazhdon sipas një skenari eusforik dhe antihuman.

Ne të krishterët jemi paralajmëruar në Shkrimin e Shenjtë që do të vijë koha që botën do ta sundojë një person, që në fillim do duket sikur është Krishti. Ai do të jetë i shpallur si lideri më i madh politik, fetar, ekonomik që do të zgjidhi gjithë problemet sociale, ekonomike, fetare dhe gjithë pengesat që kanë njerëzit sot në bashkëjetesë dhe do vendosi mirqënjen dhe kohën e paqes globale.

Kjo në fakt do të jetë koha e antikrishtit, periudha më e keqe që ka parë njerëzimi që nga krijimi. Antikrishti do të ketë një kontroll digjital të përkryer për të kontrolluar jo vetëm çfarë thonë dhe çfarë bëjnë njerëzit por do të ndikojë me anë të teknologjisë edhe në psiqikën e tyre, në mendimet e tyre me anën e IA (inteligjenca artificiale) që sot po propagandohet si kulmi i teknologjisë dhe i një të ardhme të lumtur . Shenjtorët si shën Paisi, na ka paralajmëruar se do të vij gradualisht pa e kuptyar turmat: “Nuk shkohet menjëherë pas këtij trendi, shkohet hap pas hapi” dhe ne na duket normalitet.

Në Kinë, në kohët kur ishte diktatura e Mao Ce Dunit, ishte urdhër nga qeveria komuniste që njerëzit të mos kishin perde nëpër dritare. Qeveria duhej në çdo moment të zgjaste kokën dhe të shikonte çfarë bëje ti në dhomë. E njëjta gjë po ndodh edhe sot. Elitat dhe grupet okulte sot kanë fituar të drejtë të na survejojnë, kontrollojnë në mënyrë dixhitale dhe të ndikojnë edhe në mënyrën tonë të të menduarit dhe të të jetuarit, dhe më pas duke na vënë dhe një damkë që të na bëjnë kavje, pa liri.

Prandaj kini kujdes sepse gjërat nuk janë kaq të thjeshta. Çdokush ka liri të bëjë çfarë të dojë, por ne si të krishterë duhet ti përzgjedhim gjërat. Ato që nuk janë të mira nuk duhet ti pranojmë. Nuk duhet të konformohemi me botën, përkundrazi duhet ta kundërshtojmë botën, atë që na kontrollon lirinë, privatësinë dhe gjithë gjendjen tonë emocionale.

Nuk bëhet fjalë vetëm për Big Brother, por për çdo lloj progaramacioni TV që kërkon të manipulojë dhe kontrolloj emocionalisht dhe moralisht me propagandën e tyre të inskenuar në një botë, pa gardhe, pa perde, padritare, pa moral, si kafshët e pyllit në livadh.

Saint Kozmai warned us about the danger of misuse of TV: "The time will come when the devil will speak in your houses from a box and his horns will be on the roof". When the first Christians heard him, they could not understand what he meant by a box, and the devil speaking from there, and horns on the roof. But the prophecy of St. Kozmai came true. The television itself (and this includes the computer, the phone, anything with a screen) is a very great invention of humanity and is respected, but misuse has brought a lot of damage.

If television and the Internet didn't have this influence, society wouldn't be as morally depraved and frivolous as it is today.

So be careful what we see on TV and don't forget "Big Brother" means "Big Brother" that controls, watches and influences our lives seems to be a precursor that is preparing the masses for the time of the antichrist, a time that is near, as Paul the Apostle of the nations prophesies: 

"The mystery of iniquity is actually already at work, waiting only for the removal of the one who now restrains it. Then this wicked one will appear, whom God will destroy with the sound of his mouth and destroy him with of the appearance of his coming. The coming of that wicked one will be by the working of Satan, together with false wonders, signs, and wonders, and by every deceit of wickedness to those who perish, because they refused to love the truth for to be saved. And therefore God will send them a lie that will cause them to err, to believe the lie, so that all those who did not believe the truth but embraced wickedness will be condemned! 2 Thessalonians 2:7-12)

21:22 Opinione Ilir Levonja

Robots in hospitals

In the near future, operations in hospitals will be pe...

20:50 Opinione Lutfi Dervishi

Flat earth NOT round

In the time when 1+1 is no longer sure if it makes two...

19:27 Opinione Ardi Stefa

MICE

One day, a man walked into an antique shop and saw a beaut...

Lajmet e fundit nga