LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

What is "threatening" the sky at night/ Astronomers reveal the new study

2023-03-03 15:23:00, Kuriozitete CNA

What is "threatening" the sky at night/ Astronomers reveal the new

Negotiations to set up a United Nations panel of experts to deal with satellite constellations continue behind the scenes. 

Astronomers are trying to get the United Nations to support a protocol that would prevent satellites from altering telescope views.

At the UN subcommittee meeting in February in Vienna, delegations did not unanimously agree to support the creation of an expert group to draft guidelines for a regulatory framework to protect the night sky. 

Mbetet për t'u parë nëse OKB-ja do ta miratojë përfundimisht këtë plan dhe nëse negociatat prapa skenave do të bëjnë të mundur shqyrtimin e çështjes në takimin e qershorit. 

"Ngritja e një grupi ekspertësh mbetet në tryezë, por delegacionet kombëtare duhet të arrijnë një konsensus unanim," shpjegon Andrew Williams, kreu i marrëdhënieve me jashtë për Observatorin Evropian Jugor (ESO). 

Nën ombrellën e Unionit Ndërkombëtar Astronomik (IAU), astronomët kanë nisur një fushatë lobimi kundër Komitetit për Përdorimet Paqësore të Hapësirës së Jashtme, një organ i Kombeve të Bashkuara i përbërë nga 102 anëtarë të kombësive të ndryshme përgjegjës për çështjet e përdorimit bashkëpunues të hapësirës. hapësirës dhe rendit juridik që rezulton nga eksplorimi i saj. Rreth dhjetë vjet më parë, i njëjti nënkomision kishte krijuar një grup pune për qëndrueshmërinë e aktiviteteve hapësinore që hartoi udhëzimet për kufizimin e mbeturinave hapësinore. 

What is "threatening" the sky at night/ Astronomers reveal the new

Si e kërcënojnë satelitët qiellin e natës
Astronomët janë mobilizuar për të mbrojtur qiellin e natës që nga maji 2019, kur SpaceX , kompania hapësinore e Elon Musk, lëshoi ??grupin e parë të satelitëve Starlink, një "mega-plejadë" prej rreth 35000 satelitësh që i ofron botës shërbime interneti. 

Ndërsa rrezet e diellit goditën sipërfaqet me shkëlqim të satelitëve dhe u reflektuan, astronomët dhe vëzhguesit qiellorë u alarmuan. 

Megjithëse shumica e teleskopëve mund të shmangin gjurmën e dritës së satelitëve, studimet kanë treguar se teleskopët e vëzhgimit me një fushë të gjerë shikimi - si Observatori i ardhshëm Vera C. Rubin në Kili - do të kenë vështirësi në shmangien e shpërthimeve shkatërruese. 

Radio astronomers are also concerned, since the frequency band used by Starlink is adjacent to a band serving radio astronomy, so any scattering could affect the observations. Radio observatories are located in isolated areas, well outside the range of possible interference from television antennas and cell towers, but even this isolation does not guarantee protection from transmitters in orbit./ Adapted from CNA.al

Lajmet e fundit nga