LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

"WP" discloses the McGonigal-Agron Neza cooperation scheme, in coordination since 2017

2023-09-22 14:53:00, Aktualitet CNA
"WP" discloses the McGonigal-Agron Neza cooperation scheme, in
Charles McGonigal

The giant media "Washington Post" in an article informs that in the second indictment filed in Washington, former FBI agent Charles McGonigal is accused of concealing 225 thousand dollars that he allegedly received from person A, described in charging documents as a New Jersey man employed decades ago by an Albanian intelligence agency, and whom The Post has reported is Agron Neza.

According to data from the Washington Post, McGonigal has been working to advance the interests of person A (Agron Neza) since August 2017 and has continued this mission even after his retirement, but has not disclosed the relationship of continuously with the Prime Minister of Albania Edi Rama.

A second indictment, filed in Washington, accuses McGonigal of concealing $225,000 in payments he allegedly received from "Person A," described in charging documents as a New Jersey man employed decades ago by an Albanian intelligence agency, and which The Post has reported is Agron Neza.

 The indictment also accuses McGonigal of acting to further the interests of Person A since at least August 2017 and continuing after his retirement from the FBI, while failing to disclose the relationship, as well as an ongoing relationship with the Prime Minister of Albania Edi Rama.

According to the indictment, McGonigal received $225,000 from Person A in late 2017," the article reads.

 

Collaborations between McGonigal and Agron Neza

The article further notes that months later, the FBI at McGonigal's instigation opened an investigation into an American lobbyist for Rama's main opposition political party in Albania, an investigation that used Person A as a source of information, prosecutors alleged.

On a separate trip to Austria in 2017, McGonigal and a Justice Department prosecutor interviewed an Albanian politician to whom McGonigal had been introduced by Person A, and who wanted someone to investigate a death threat charged in the indictment .

A year later, McGonigal allegedly asked the FBI's liaison to the United Nations to arrange a meeting with then-US Ambassador Nikki Haley or another senior official, as well as a former Bosnian defense minister and founder of a Bosnian pharmaceutical company, writes the Washington Post.

The indictment states that the meeting was arranged by Person A, and at that time McGonigal suggested that the pharmaceutical company pay half a million dollars to a company registered to Person A to arrange the meeting.

The allegations against McGonigal

Një nga zyrtarët më të lartë të FBI-së që është akuzuar ndonjëherë për një krim, McGonigal udhëhoqi hetime të mëdha të inteligjencës, duke përfshirë publikimin e kabllogrameve të klasifikuara të Departamentit të Shtetit në vitin 2010 në ËikiLeaks dhe kërkimin e një spiuni të dyshuar për Kinën brenda CIA-s.

Ai kishte akses në një sasi të jashtëzakonshme informacioni të ndjeshëm, duke përfshirë hetimet e spiunëve të huaj ose shtetasve amerikanë të dyshuar se punonin në emër të qeverive të huaja, dhe të huajve që FBI dhe CIA po rekrutonin për të spiunuar për Shtetet e Bashkuara.

Në seancën gjyqësore në New York, McGonigal pranoi fajin dhe tha: “Jam thellësisht i penduar. I kuptoj veprimet e mia”

"I stand before you in this court to take full responsibility as my actions were never intended to harm the United States, the FBI, my family and my friends," McGonigal continued in his statement./ CNA

12:31 TODAY

400 mijë euro nga

Ish kryeministri Sali Berisha ka ngritur sot akuza të fort...

Lajmet e fundit nga