LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Top 10/ Kush janë njerëzit më të pasur në botë për vitin 2022

1 Janar 2023, 09:40, Ekonomi CNA
Top 10/ Kush janë njerëzit më të pasur në botë
Foto ilustruese

Miliarderët luajnë një rol të madh në formësimin e ekonomisë globale, politikës dhe filantropisë. Forbes e vendos numrin e miliarderëve në botë në 2,668 në vitin 2022. Më i fuqishmi mes tyre është bashkëthemeluesi dhe shefi ekzekutiv (CEO) Elon Musk, i cili u bë njeriu më i pasur në botë në vitin 2022.Individët në këtë listë i përkasin një klubi edhe më ekskluziv dhe kanë akoma më shumë pushtet. Shumë prej tyre janë themelues të gjigantëve të teknologjisë, me një pjesë të madhe të pasurisë së tyre ende të investuar në kompanitë që kanë filluar.

Megjithatë, këta miliarderë mund të marrin hua kundrejt asaj pasurie për të shmangur shitjen e aksioneve, shtyrjen (ose eliminimin e taksave për trashëgimtarët) mbi fitimet kapitale të parealizuara në proces.Multi-miliarderët mund të përfitojnë gjithashtu nga një mori zbritjesh tatimore për të kompensuar të ardhurat e raportuara, duke lënë disa në këtë listë të mos paguajnë tatimin mbi të ardhurat vitet e fundit.

Me kaq shumë nga pasuria e tyre në aksione të tregtuara publikisht, vlera neto e më të pasurve mund të luhatet me vlerësimet e tregut. Për shembull, Musk pa një rritje të vlerës së tij neto në 2021 falë rritjes së çmimit të aksioneve të aksioneve të Tesla Tesla u rrit gati 50% në 2021. Ai aktualisht zotëron 16% të kompanisë. Pasuria e tij neto që nga shtatori 2022 ishte 241 miliardë dollarë.

Në të kundërt, themeluesi dhe CEO i Meta Platforms Mark Zuckerberg ra nga top 10 në shkurt 2022, kur çmimi i aksioneve të kompanisë ra pas një raporti zhgënjyes të fitimeve. Pasuria neto e Zuckerberg u raportua të ishte 36.1 miliardë dollarë në nëntor 2022.

Më poshtë janë 10 njerëzit më të pasur në planet në të njëjtën datë, sipas Indeksit të Miliarderëve të Bloomberg. Të gjitha shifrat janë aktuale që nga 1 nëntori 2022, përveçse kur thuhet ndryshe.

1. Elon Musk
Mosha: 51
Vendbanimi: Teksas
Bashkëthemeluesi dhe CEO: Tesla
Pasuria neto: 203 miliardë dollarë
Aksionet e Pronësisë së Tesla: 15% (90.6 miliardë dollarë)
Asete të tjera: Teknologjitë e eksplorimit të hapësirës (46.9 miliardë dollarë aktive private), The Boring Company (3.33 miliardë dollarë aktive private), Tëitter (16.2 miliardë dollarë aktive publike)

2. Bernard Arnault
Mosha: 73
Vendbanimi: Paris
CEO dhe Kryetar: LVMH
Pasuria neto: 138 miliardë dollarë
Aksionet e Pronësisë së Christian Dior: 97.5% (109 miliardë dollarë në total)
Asete të tjera: kapitali i Moelis & Company (20.9 miliardë dollarë aktive publike), kapitali Hermès (aksione të pazbuluara) dhe 8.85 miliardë dollarë në para të gatshme

3. Gautam Adani
Mosha: 60
Vendbanimi: Gurgaon, Indi
Themelues dhe Kryetar: Adani Group
Pasuria neto: 125 miliardë dollarë
Adan Enterprises, Poëer. dhe Aksionet e Pronësisë së Transmisioneve: 75% secili (72.24 miliardë dollarë)
Asete të tjera: 65% e Porteve dhe Zonës së Posaçme Ekonomike të Adanit (12.1 miliardë dollarë asete publike), 61% e Adani Green Energy (23.8 miliardë dollarë aktive publike), 37% e gazit total Adani (17.9 miliardë dollarë aktive publike)

4. Jeff Bezos
Mosha: 58
Vendbanimi: Uashington
Themelues dhe Kryetar Ekzekutiv: Amazon
Pasuria neto: 126 miliardë dollarë
Aksionet e Pronësisë së Amazon: 10% (102 miliardë dollarë)
Pasuri të tjera: Blue Origin (9.15 miliardë dollarë aktive private), The Ëashington Post (250 milion dollarë aktive private) dhe 14.1 miliardë dollarë në para të gatshme

5. Bill Gates
Mosha: 67
Vendbanimi: Uashington
Bashkëthemelues: Microsoft
Pasuria neto: 111 miliardë dollarë
Aksionet e Pronësisë së Microsoft : 1.3% (23.9 miliardë dollarë)
Asete të tjera: Cascade Investment LLC (51.66 miliardë dollarë pasuri publike), 54 miliardë dollarë në para të gatshme

6. Warren Buffett
Mosha: 92
Vendbanimi: Nebraska
CEO: Berkshire Hathaëay
Pasuria neto: 103 miliardë dollarë
Aksionet e Pronësisë së Berkshire Hathaëay: 16% (102 miliardë dollarë)
Pasuri të tjera: 1.05 miliardë dollarë në para të gatshme

7. Larry Ellison
Mosha: 78
Vendbanimi: Hawaii
Bashkëthemelues, Kryetar dhe CTO: Oracle
Pasuria neto: 93.7 miliardë dollarë
Aksionet e Pronësisë së Oracle: 40%+ (65.6 miliardë dollarë)
Asete të tjera: kapitali i Tesla-s (10.2 miliardë dollarë aktive publike), 17.2 miliardë dollarë në para dhe pasuri të paluajtshme

8. Larry Page
Mosha: 49
Vendbanimi: Kaliforni
Bashkëthemelues dhe anëtar i Bordit: Alphabet
Pasuria neto: 87.8 miliardë dollarë
Aksionet e Pronësisë së Alphabet: 6% (73.7 miliardë dollarë në total)
Pasuri të tjera: 14.1 miliardë dollarë në para të gatshme

9. Mukesh Ambani
Mosha: 65
Vendbanimi: Mumbai, Indi
Pronari: Reliance Industries
Pasuria neto: 87.6 miliardë dollarë
Aksionet e Pronësisë së Reliance: 42% (gjithsej 84.2 miliardë dollarë)
Pasuri të tjera: 410 milionë dollarë në pasuri të paluajtshme

10. Sergej Brin
Mosha: 49
Vendbanimi: Kaliforni
Bashkëthemelues dhe anëtar i Bordit: Alphabet
Pasuria neto: 84 miliardë dollarë
Aksionet e Pronësisë së Alphabet: 6% (69.9 miliardë dollarë në total)
Pasuri të tjera: 14.1 miliardë dollarë në para të gatshme/CNA.al

Lajmet e fundit nga