LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Autoriteti i Konkurrencës dhe Tregjeve vendos rregulla për gjigantët e teknologjisë

8 Dhjetor 2020, 12:56, Tech CNA
Autoriteti i Konkurrencës dhe Tregjeve vendos rregulla për

Britania e Madhe ka vendosur të lëshojë për Facebook, Google dhe gjigandët e tjerë të teknologjisë grupe rregullash të personalizuara për secilën kompani dhe t’i penalizojë ata nëse nuk i binden.

Kodet e përshtatura të sjelljes janë pjesë e një plani të zbuluar nga Autoriteti i Konkurrencës dhe Tregjeve , i cili thotë se do të “formësonte në mënyrë aktive sjelljen” e kompanive. CMA synon të krijojë një Njësi të Tregjeve Dixhitale brenda vetes për të hartuar rregullat dhe për të qeverisur pajtueshmërinë.

Sidoqoftë, kërkohet legjislacion. Mbikëqyrësi kërkon që njësia e re të jetë në gjendje të gjobisë kompanitë e teknologjisë deri në 10% të xhiros së tyre globale nëse nuk respektojnë mjetet juridike për sjelljen anti-konkurruese që kërkon.

Për Google kjo do të arrinte mbi 16 miliardë dollarë (12 miliardë funte) dhe Facebook më shumë se 7 miliardë dollarë, bazuar në rezultatet e tyre më të fundit të vitit të plotë. Synimi është që njësia e re të bëhet operacionale në Prill, por ajo do të fitojë fuqitë e nevojshme vetëm nëse deputetët votojnë për t’i dhënë ato, dhe kjo mund të ndodhë deri në vitin 2022.

Në ndërkohë, lobistët nga firmat e teknologjisë ka të ngjarë të përpiqen të kufizojnë arritjen e tij. Dhe ekspertët vënë në dyshim se sa ndikim do të ketë njësia krahasuar me Komisionin Evropian dhe rregullatorët e SH.B.A.-së.

Rregulla më të ashpra të marrjes në dorëzim

Deri më tani, Komisioni Evropian ishte përgjegjës për shumicën e rasteve të mëdha dhe komplekse të konkurrencës që përfshinin Mbretërinë e Bashkuar.Por pas 1 janarit, CMA është vendosur të marrë përsipër këto përgjegjësi në një nivel lokal për shkak të Brexit .

Javën e kaluar, organizata së pari përcaktoi se si planifikonte të qeveriste sjelljen e platformave të teknologjisë “që aktualisht dominojnë” tregjet online, dhe t’u japë konsumatorëve “më shumë kontroll mbi mënyrën e përdorimit të të dhënave të tyre”. Njoftimi i fundit paraqet disa nga detajet. Ai thotë se do të kishte tre shtylla për regjimin e ri:

1-Kodet e reja të sjelljes, të cilat do të detajonin se si ata bëjnë biznes me kompani të tjera dhe si ata duhet të trajtojnë përdoruesit e tyre.

2-Ndërhyrje për të ndihmuar konkurrencën, me një propozim që të kërkojë nga firmat e teknologjisë që t’i bëjnë shërbimet e tyre të ndërveprueshme – për shembull lejimi i një aplikacioni të pronarit të funksionojë në sistemin operativ ose pajisjen rivale.

3-Rregulla të zgjeruara të bashkimit, të cilat do të lejonin autoritetin të bllokonte marrjen në dorëzim dhe transaksione të tjera derisa personat e përfshirë të mund të bindnin vëzhguesin se konsumatorët nuk do të dëmtoheshin si pasojë./ CNA.al

Marre nga BBC

Lajmet e fundit nga