LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Pse teknologjia 5G, është mëse e sigurtë për njerëzit

4 Nëntor 2019, 07:48, Blog CNA
Pse teknologjia 5G, është mëse e sigurtë për

Gjatë viteve të ardhshme, bota do të ketë një teknologji tërësisht të re:rrjetet pa tel 5G. Ashtu si rrjetet 4G, ato janë në gjendje të sigurojnë internet qindra herë më të shpejtë në celularët tanë, se sa rrjetet 3G. Kjo do t?i japë mundësi përdoruesve në të gjithë botën të shohin në smartfonët e tyre televizionet HD, të shfletojnë shumë më shpejt faqet e internetit, dhe të kryejnë video-telefonata të një cilësie shumë të lartë.

Ardhja e rrjeteve 5G, do të mundësojë një shpejtësi deri në 100 gigabajt për sekondë, ose 100 herë më shpejt se 4G. Me secilën gjeneratë të re të ËiFi që shfaqet, lindin edhe një varg pretendimesh shëndetësore që shkaktojnë frikë. Ato përdorin gjithmonë të njëjtat argumente:

Njerëzit nuk kanë qenë kurrë më parë të ekspozuar ndaj një norme të tillë rrezatimi; shkencëtarët nuk kanë arritur të dëshmojnë se infrastruktura e re, nuk do të jetë e dëmshme për njerëzit;  Organizata Botërore e Shëndetesisë e ka shpallur tashmë ?si ndoshta kanceroz? rrezatimin ËiFi.

Për këtë arsye, ata thonë se duhet të shpallim një moratorium për këtë teknologji, derisa të garantohet siguria e tij.

Fatmirësisht, shkenca na siguron tashmë se teknologjia 5G nuk përbën asnjë rrezik për njerëzit. Ndërsa ne jemi zakonisht të vetëdijshëm për bashkëveprimet tona me rrezatimin optik (të dukshëm) dhe atë infra të kuqe (nxehtësia), me trupin tonë ndërveprojnë vazhdimisht shumë rrezatime të tjera.

Në Tokë ka shumë sinjale me energji më të ulët si mikrovalët, me gjatësi vale midis një 1 milimetri dhe 1 metri, që na ?bombardojnë? vazhdimisht. Rrezatimi i mikrovalëve, përfshin

një përzierje të sinjaleve natyrore si molekulat atmosferike, sinjaleve astronomike, dhe madje edhe shkëlqimin e mbetur nga Big Bengu që krijoi dikur Universin, bashkë me sinjalet, radio, të radarëve, satelitorë, Bluetooth, GPS, dhe sinjaleve të tjera të krijuara nga njeriu.

Këtu përfshihen ndërkohë të gjitha sinjalet WiFi, përfshirë 3G, 4G dhe 5G. Po ashtu, të padukshme për sytë e njeriut, janë sinjalet me energji më të lartë:ultravjollcë, rrezet X dhe drita me rrezet gama. Në doza të mëdha, çdo formë rrezatimi mund të jetë e rrezikshme për specie e gjalla, por në doza modeste, problematike mund të jenë vetëm sinjalet me energji të lartë.

Gjithçka ka të bëjë me natyrën kuantike të materies dhe energjisë. Kur drita ndërvepron me materien, mund të ndodhin 3 gjëra:Drita ka një gjatësi vale të ndryshme, dhe për këtë arsye reflektohet. Drita ka gjatësinë e duhur të valës për t?u përthithur nga material, por ka shumë pak energji për të larguar çdo elektron nga atomet e tyre mëma. Dhe skenari i tretë:drita thithet nga mater, dhe secili foton ka mjaftueshëm energji për të jonizuar një ose më shumë elektrone.

Opsioni i tretë, është lloji i rrezatimit realisht të rrezikshëm, pasi ai i dëmton organizmat biologjikë në nivelin qelizor. Kjo është arsyeja pse ne veshim një mburojë plumbi, kur i nënshtrohemi skanerave me rreze X, pasi ai rrezatim ka energji më të lartë, dhe mund të shkaktojë dëme të mëdha trupit tonë.

Por edhe rrezatimi jo-jonizues që përthithet, mund të shkaktojë dëme, me kushtin që të ketë energji të mjaftueshme totale për të dëmtuar. Prandaj në pamje të parë është legjitime pyetja: a mund të jetë e dëmshme teknologjia pa tel 5G, për shkak të rrezatimit që do të krijojë përreth secilit prej nesh?

Nëse do të pyesni shkencëtarë si Xhoel Moskovic i Universitetit të Berklit në Kaliforni, ai do të këmbëngulë se është pikërisht kështu. Ai mbështet pretendimin se rrjetet ËiFi, na kanë dëmtuar tashmë, dhe se ato janë shkaku i një shumë problemeve shëndetësore.

Por dr.Aleks Berezou i Këshillit Amerikan për Shkencë dhe Shëndetësi, thotë se supozimi se 5G është i sigurt, mbështetet tashmë nga grup studimesh shkencore të plota. Për shembull, shihni njerëzish që kanë sot nivelet më të larta të ekspozimit ndaj rrezatimit 5G:elektriçistët ose ata që punojnë në ndërtimin e antenave, që ofrojnë infrastrukturën e nevojshme për 5G.

Në Britani, rreth 4500 njerëz punojnë në afërsi të rrezatimeve të tilla. Edhe pse ekspozimi i tyre ndaj rrezeve, është 5 herë më se i madh se ai i popullatës në përgjithësi, nuk ka asnjë dëshmi që ata vuajnë nga një shkallë më të lartë e tumoreve, apo nga ndonjë problem tjetër shëndetësor, që mund t?i atribuohet rrezatimit WiFi./ Përshtatur nga CNA.al

Lajmet e fundit nga