LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Paralajmërim global për të trajtuar vrasësin e heshtur përpara se të jetë vonë

20 Shtator 2023, 13:00, Sociale CNA

Paralajmërim global për të trajtuar vrasësin e heshtur

Presioni i lartë i gjakut mund të shkaktojë 76 milionë vdekje “të shmangshme” nga tani deri në vitin 2050, ka paralajmëruar një raport.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka zbuluar se rreth katër deri në pesë persona me hipertension trajtohen në mënyrë joadekuate. Por nëse vendet do të përshpejtonin menaxhimin efektiv të gjendjes, atëherë mund të parandalonte 120 milionë goditje, 79 milionë sulme në zemër dhe 17 milionë raste të dështimit të zemrës gjatë 27 viteve të ardhshme, raporton "The Mirror".

Rreth një në tre të rritur janë të prekur nga presioni i lartë i gjakut globalisht dhe numri i njerëzve që jetojnë me këtë gjendje është dyfishuar. Gati gjysma mbeten të padiagnostikuar.

Agjencia e Kombeve të Bashkuara tani po u bën thirrje vendeve që të kenë prioritet parandalimin, zbulimin e hershëm dhe trajtimin e hipertensionit si pjesë e paketës së tyre kombëtare të kujdesit shëndetësor, duke e ofruar atë në një nivel të kujdesit parësor. Ai vlerëson se përfitimet ekonomike do të tejkalojnë kostot me rreth 18 me 1.

Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së, tha: "Hipertensioni mund të kontrollohet në mënyrë efektive me regjime të thjeshta mjekimi me kosto të ulët, dhe megjithatë vetëm një në pesë persona me hipertension e kanë kontrolluar atë. Programet e kontrollit të hipertensionit mbeten të neglizhuara, nën- prioritare dhe me financim të madh.

"Forcimi i kontrollit të hipertensionit duhet të jetë pjesë e rrugëtimit të çdo vendi drejt mbulimit shëndetësor universal, bazuar në sisteme shëndetësore që funksionojnë mirë, të barabarta dhe elastike, të ndërtuara mbi një bazë të kujdesit shëndetësor parësor."

Simptomat e presionit të lartë të gjakut

Është shumë e zakonshme që njerëzit me presion të lartë të gjakut të mos përjetojnë ndonjë simptomë të dukshme për ca kohë dhe është e rëndësishme që të bëjnë kontrolle të rregullta të presionit të gjakut, sipas Fondacionit Britanik të Zemrës (BHF).

Por në rastet e rralla që shfaqen simptomat, këtu janë disa shenja për t'u kujdesur:

Shikim i turbullt
Gjakderdhje nga hunda
Frymëmarrje e shkurtër
Dhimbje gjoksi
Marramendje
Dhimbje koke/ CNA

Lajmet e fundit nga