LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Sëmundja vrasëse e heshtur e njohur si 'sëmundja e gjumit'/ Shenjat kryesore

10 Shtator 2023, 17:04, Sociale CNA

Sëmundja vrasëse e heshtur e njohur si 'sëmundja e

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka paralajmëruar njerëzit për rreziqet e prekjes nga një sëmundje e njohur zakonisht si "sëmundja e gjumit", e cila mund të jetë fatale pa trajtim, raporton The Mirror.

Tripanosomiaza afrikane njerëzore (HAT) transmetohet te njerëzit nga pickimi i mizave Tsetse të cilat kanë marrë parazitët nga njerëzit ose kafshët e infektuara. Këto miza banojnë në Afrikën Sub-Sahariane dhe vetëm disa specie e transmetojnë sëmundjen.

Popullatat më të ekspozuara janë ato që jetojnë në zonat rurale dhe të varura nga bujqësia, peshkimi, blegtoria ose gjuetia. Udhëtarët që kalojnë shumë kohë jashtë ose vizitojnë parqet e lojërave në Afrikën Sub-Sahariane janë gjithashtu në rrezik të infektimit. Nuk ka asnjë vaksinë apo ilaç që parandalon tripanosomiazën afrikane.

Simptomat kryesore të gjendjes janë lodhja, temperatura e lartë, dhimbje koke dhe dhimbje muskulore. Nëse nuk trajtohet, sëmundja mund të shkaktojë vdekjen. 

Forma tjetër është Trypanosoma brucei rhodesiense, e cila gjendet në 13 vende të Afrikës lindore dhe jugore, përbën 8% të rasteve të raportuara dhe shkakton një sëmundje akute. Simptomat e para shfaqen disa javë ose muaj pas infektimit dhe sëmundja zhvillohet shpejt, shpesh duke pushtuar organet e tjera duke përfshirë trurin.

Opsionet e trajtimit varen nga forma e sëmundjes dhe faza e saj. 

Në vitin 2021, OBSH raportoi 747 të formës mbizotëruese të HAT, nga më shumë se 37,000 në 1998. José Ramón Franco, një oficer mjekësor i OBSH-së me qendër në Gjenevë, tha: "Ne po përparojmë shumë mirë, por [nuk] kemi arritur milja e fundit."/ CNA

17:12 Sociale Lira Gjika

Fëmija dhe vetmia

Vetmia është një problem shumë i madh i njeriut. Ajo nuk e...

Lajmet e fundit nga