LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Fuqizimi i grave në Ballkanin Perëndimor/ UN Women dhe Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal bashkojnë forcat

10 Mars 2023, 15:59, Sociale CNA

Fuqizimi i grave në Ballkanin Perëndimor/ UN Women dhe Këshilli i

Zyra Rajonale e UN Women për Europën dhe Azinë Qendrore (ECA) dhe Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal (RCC) do të bashkojnë forcat për të çuar përpara transformimin digjital në Ballkanin Perëndimor, për të promovuar bashkëpunimin në rajon, si dhe për të avancuar fuqizimin ekonomik të grave dhe agjendën e gjelbër.

Të dy entitetet do të bashkëpunojnë për të çuar edhe më tej misionin dhe vizionin e përbashkët për shkrirjen e ndasive gjinore në fushën digjitale e për të mbështetur sipërmarrjen e grave, duke përfshirë krijimin e një ekosistemi që ushqen kapitalin e grave dhe vajzave në arsim, trajnim dhe karrierën STEM.

Drejtoresha Rajonale e UN Women për Europën dhe Azinë Qendrore, Alia El-Yassir, tha:

“Revolucioni digjital ka potencial transformues për gratë dhe vajzat. Po ofrohet një mbështetje e fortë nga partnerët në të gjithë Ballkanin Perëndimor në këtë drejtim, por hendeku gjinor në fushën digjitale mbetet ende i madh. Duke bashkëpunuar me RCC, ne bashkojmë forcat tona për të zgjeruar mundësitë digjitale për gratë dhe vajzat në rajon, për të përmirësuar rezultatet sociale dhe ekonomike për to, duke siguruar që ato të mund të gëzojnë hapësira të sigurta në internet.”

Fuqizimi i grave në Ballkanin Perëndimor/ UN Women dhe Këshilli i

"Rajoni do të kishte një GDP më të lartë me 5.0 %, mesatarisht, nëse pjesëmarrja e grave si sipërmarrëse do të ishte e barabartë me atë të burrave. Megjithatë, numri mesatar i grave pronare në bizneset e tyre në rajon është vetëm 27.5%. Në Ballkanin Perëndimor gratë fitojnë 16% më pak se burrat. Është e qartë se potenciali i grave duhet të fuqizohet dhe për t’u arritur kjo, bashkëpunimi rajonal mund të jetë katalizatori i duhur, veçanërisht në fushat e ndërlidhjes, transformimit digjital dhe agjendës së gjelbër. Prandaj fuqizimi i grave është i përfshirë në çdo gjë që RCC bën. Është e ndërthurur fort me misionin dhe vizionin tonë”, tha Sekretarja e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal, Majlinda Bregu.

Fuqizimi i grave në Ballkanin Perëndimor/ UN Women dhe Këshilli i

Si pjesë e këtij partneriteti, UN Women dhe RCC do të bashkëpunojnë në nismat rajonale për të rritur më tej fuqizimin ekonomik të grave, duke përfshirë Agjendën Digjitale për Ballkanin Perëndimor (DAWB), si dhe Agjendën e Gjelbër për Ballkanin Perëndimor (GAWB)./ CNA.al

Lajmet e fundit nga