LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Ermand Mertenika: Njihuni me Tele-Mjekësinë (Diagnoza Online Mjekesore)

23 Korrik 2022, 15:17, Sociale Ermand Mertenika
Ermand Mertenika: Njihuni me Tele-Mjekësinë (Diagnoza Online
Ermand Mertenika

Tele-shëndetësia është shpërndarja e shërbimeve dhe informacioneve të lidhura me shëndetin nëpërmjet informacionit elektronik dhe teknologjive të telekomunikacionit midis pacientit dhe mjekut.

Ai lejon kontaktin e pacientit dhe mjekut në distanca të gjata, kujdesin, këshillat, përkujtuesit, edukimin, ndërhyrjen, monitorimin dhe pranimet në distancë.

Telemjeksia  përdoret në një kuptim më të kufizuar për të përshkruar shërbimet mjekesore në distancë, të tilla si diagnostikimi dhe monitorimi.

 Kur mjediset rurale, mungesa e transportit, mungesa e lëvizshmërisë, kushtet për shkak të shpërthimeve, epidemive ose pandemive, ulja e fondeve ose mungesa e stafit kufizojnë aksesin në kujdes, teleshëndetësia eshte zgjidhja e vetme e diagnostikimit me ane te Internetit

Tele-shendetesiasi siguron diagnostikim online, takime, mbikëqyrje dhe prezantime ndërmjet praktikuesve, komunikimi online me mjekun dhe pacientin dhe informacione në tjera ne internet per menaxhimin e të dhënave shëndetësore dhe integrimin  e sistemit të kujdesit shëndetësor.

 Teleshëndetësia mund të përfshijë dy mjekë që diskutojnë një rast përmes videokonferencës, një operacion robotik që ndodh përmes aksesit në distance, terapi fizike e bërë nëpërmjet instrumenteve të monitorimit dixhital, ushqimit të drejtpërdrejtë dhe kombinimeve të aplikimit.

Tele-mjekesia perfshin gjithashtu testet online për interpretim nga një specialist apo mjek.

Gjithashtu Tele-Shendetesia  perfshin monitorimin në shtëpi përmes dërgimit të vazhdueshëm të të dhënave shëndetësore të pacientit, konferencë online midis mjekut dhe pacientit etj.

Organizata Botërore e Shëndetësisë përdor tele-mjekësinë për të përshkruar të gjitha aspektet e kujdesit shëndetësor duke përfshirë kujdesin parandalues.

Shoqata Amerikane e Telemjekësisë përdor termat telemjekësi dhe teleshëndet në mënyrë të ndërsjellë, megjithëse pranon se tele-shëndetësia ndonjëherë përdoret më gjerësisht për shëndetin në distancë që nuk përfshin trajtime klinike aktive.

Shëndeti elektronik është një term tjetër i lidhur, i përdorur veçanërisht në shtet e zhvilluara kryesist ne SHBA, Europe, Japoni etj.

Tele-shëndetësia kërkon akses të mirë në internet midis mjekut dhe pacientit kerkon nje lidhje te mire Interneti te shpejte dhe me kapacitet te mire pa shkeputje online.

Telemjekesia po zhvillohet vazhdimisht me hapa te shpejte duke qene nje concept teknologjik mjaft I rendesishem ne shendetesi pasi pacientet te cilet nuk kane nevoje per nderhyrje kirurgjikale apo prebleme shendetesore akute nuk eshte e nevojshme te jene present fizikisht ne qendrat spitalore.

Telemjekesia perfshin disa nendarje si:  (keshilla online ne ushqim , Infermieri Online, Mjeku Online, Farmacia Online, Dentistria Online (Keshilla dhe sygjerime), Neurologjia Online, Kardiologjia Online, Psikologjia dhe Psikoterapia Online, Fizioterapia Online,  Rehabilitimi Online, Radiologjia Online etj)./CNA.al

Lajmet e fundit nga