LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Me mbi 8 milionë forma fjalësh/ Shpaloset Fjalori i madh digjital i gjuhës shqipe

10 Qershor 2023, 18:52, Kulturë CNA

Me mbi 8 milionë forma fjalësh/ Shpaloset Fjalori i madh digjital i

Është mbajtur sot paraqitja e parë publike e Fjalorit të madh drejtshkrimor të gjuhës shqipe në formë digjitale në Universitetin “Ukshin Hoti”, në amfiteatrin e Fakultetit Ekonomik, në Prizren.

Të pranishëm në këtë paraqitje publike ishin anëtarët e Këshillit Kombëtar Shkencor për gjuhën shqipe:

Shqipëri: Prof. dr. Emil Lafe, Prof. dr. Enver Hysa, Prof. asoc. Adelina Çerpja, Prof. asoc. Anila Çepani.

Maqedoni e Veriut: Prof. dr. Mustafa Ibrahimi, Prof. dr. Asllan Hamiti, Prof. dr. Ismet Osmani.

Kosovë: Prof. dr. Hysen Matoshi, Prof. dr. Bahri Koskoviku.

Nikoqir, Universiteti i Prizrenit:  Rektori z. Mentor Alishani, dekani i Fakultetit Filologjik z. Xhafer Beqiraj, profesor z. Shkëlqim Millaku.

Me mbi 8 milionë forma fjalësh/ Shpaloset Fjalori i madh digjital i

Qendra për Edukim dhe Përparim, në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë të Republikës së Kosovës ka hartuar Fjalorin e madh të gjuhës shqipe me 300.000 faqe A4.

Për herë të parë gjatë tërë historisë është pasqyruar sasia më e madhe e fjalëve të gjuhës shqipe, mbi 100.000 sosh, me të gjitha format e tyre gramatikore, si dhe informacione të tjera për çdo fjalë. Me një fjalës të përzgjedhur me kujdes, me mbi 8.000.000 forma fjalësh, tashmë të digjitalizuara në mënyrë të përsosur dhe lehtësisht të qasshme për çdo shqiptar përmes internetit.

Nga sot fillon festa për Fjalorin e madh të gjuhës shqipe në formatin digjital dhe gëzimi rreth kësaj përpjekjeje shkencore është i destinuar të qëndrojë përjetësisht, duke lënë një trashëgimi të pashlyeshme për brezat që do të vijnë.

E tëra që duhet të bësh për përdorimin e këtij fjalori është regjistrimi në portalin GjuhaShqipe.com.

Ju nxisim që ta përdorni Fjalorin e madh të gjuhës shqipe dhe t’i ftoni edhe të tjerët!

Lajmet e fundit nga