LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Mega-scandal in justice/ SPAK's defendant vetting judges and prosecutors

2022-09-15 13:48:00, Vetingu CNA
Mega-scandal in justice/ SPAK's defendant vetting judges and prosecutors
Etleda Ciftja in SPAK

Etleda Çiftja was elected in June 2017 by the Assembly of the Republic of Albania to the post of Commissioner at the Independent Qualification Commission.

After five years, it was discovered that the couple cheated and lied about the wealth.

So, the vetting commissioner, who has given hundreds of decisions for judges and prosecutors, today turns out to be a defendant in SPAK.

Hundreds of decisions for false declaration of assets, for falsification of documents have been signed by the couple as Vetting commissioner and continue to be signed.

 

Mega-scandal in justice/ SPAK's defendant vetting judges and prosecutors
Etleda Çiftja, the vetting commissioner at SPAK

Por, u deshën pesë vite për të zbuluar se komisionerja e Vettingut ka mashtruar dhe falsifikuar për pasurinë.

As institucioni ku ajo ka deklaruar pasurinë, ILDKPKI nuk ka hedhur asnjë hap, duke lejuar kështu që të bënte Vettingun e gjyqtarëve dhe prokurorëve një komisionere që ka kryer vepra penale.

Situata është e tillë,një pandehur mbi të cilën rëndojnë dy akuza, gjykon gjyqtarët dhe prokurorët.

Mega-scandal in justice/ SPAK's defendant vetting judges and prosecutors

Mega-scandal in justice/ SPAK's defendant vetting judges and prosecutors

Në fakt kjo situatë është e rregulluar edhe me Ligj, por që ka mbetur i shkruar vetëm në letër dhe nuk ka gjetut zbatim, të paktën në rastin e komisioneres Etleda Çiftja.

Ligji për rivlerësimin kalimtar të gjyqtarëve dhe prokurorëve në Republikën e Shqipërisë, shpjegon në mënyrë specifike në nenin 17 Procedurat për shkarkimin e anëtarit të institucioneve të rivlerësimit

“Në rast se ka të dhëna të mjaftueshme nga burime të besueshme se anëtari i institucioneve të rivlerësimit ka kryer një shkelje disiplinore, ndaj tij fillon hetimi disiplinor. Subjektet që mund të kërkojnë fillimin e hetimit disiplinor janë: a) çdo komisioner për komisionerët;, pra komisionerët nuk I kërkojnë KPA proçedim displinor”, saktësohet ndër të tjera në nenin 17.

Mega-scandal in justice/ SPAK's defendant vetting judges and prosecutors

Për më tepër që në rastin në fjalë ka vepër penale dhe jo vetëm shkelje disiplinore.

Akuzat që rëndojnë mbi komisioneren

Prokuroria e Posaçme Kundër Korrupsionit dhe Krimit të  Organizuar Tiranë, ka dërguar tashmë për gjykim procedimin penal në ngarkim të gjyqtares Etleda Çiftja, pas përfundimit të hetimeve.

Etleda Çiftja, akuzohet “Falsifikim dokumentesh“ dhe “Refuzim për deklarimin, mosdeklarimin, fshehja ose deklarimi i rremë i pasurive, interesave privatë të personave të zgjedhur dhe nëpunësve publikë ose i çdo personi tjetër që ka detyrim ligjor për deklarim”.

Mega-scandal in justice/ SPAK's defendant vetting judges and prosecutors

Sipas SPAK, nga hetimet është provuar se Etleda Çiftja, në deklaratën me nr 14568 indeksi, datë dorëzimi 17.07.2017, ka kryer deklarim të rremë të pasurisë, e konkretisht në lidhje me burimin e blerjes së apartamentit të banimit, te dy parcelave tokë arë me sip 1450 m2 dhe me sip 3440 m2, mënyrën e fitimit të pronësisë për dy sipërfaqet e tokave arë si dhe në lidhje me qëllimin e  marrjes së një kredie pranë ish Banka Emporiki – Shqipëri sh.a.

Mega-scandal in justice/ SPAK's defendant vetting judges and prosecutors

Gjithashtu e pandehura Etleda Çiftja, ka dorëzuar pranë ILDKPKI, një kontratë me përmbajtje të falsifikuar, referuar çmimit të pasqyruar në të, provuar,  pasi kjo kontratë  nuk përputhet me atë të gjendur pranë arkivës së zyrës noteriale ku është përpiluar dhe pranë ASHK-së në momentin e regjistrimit të pasurisë për të cilën është lidhur kjo kontratë.

Mega-scandal in justice/ SPAK's defendant vetting judges and prosecutors

Kjo kontratë përmban të dhëna të rreme edhe në lidhje me vetë veprimin e pasqyruar në të, pra shitje blerjen e parcelës tokë arë./CNA.al

Lajmet e fundit nga