LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Over 122 judges and 75 prosecutors, dismissed/ What is expected from Vetting in September?

2022-08-16 10:18:00, Vetingu CNA

Over 122 judges and 75 prosecutors, dismissed/ What is expected from Vetting in

Vetting for judges and prosecutors is expected to resume in September, after the August holidays.

Last year, this year as well, the process continued at a slow pace both from the first level, KPK, and from the second level.

This process was expected to be completed within three years, but five years have passed and the list is still long, with judges, prosecutors, legal advisors and legal assistants who will have to pass through the vetting filter.

In 5 years, dismissals are almost the same as confirmations in office.

Të paktën nga shkalla e parë, në pesë vite janë dhënë 209 vendime për konfirmim në detyrë dhe 200 vendime për shkarkim nga detyra.

Pa llogaritur këtu gjyqtarët dhe prokurorët që kanë dhënë dorëheqjen për të cilët është ndërprerë procesi apo është përfunduar procesi nga Vettingu.

Ndërsa nga data 30 prill 2022 deri në 31 korrik 2022, ka marrë 33 vendime të tjera nga të cilët 13 gjyqtarë dhe prokurorë janë shkarkuar nga detyra.

Mbi 200 të shkarkuar nga detyra në 5 vite

Over 122 judges and 75 prosecutors, dismissed/ What is expected from Vetting in

Komisioni i Pavarur i Kualikimit në 5 vjet funksionim ka dhënë 535 vendime.

209 vendime për konfirmimin në detyrë të 105 gjyqtarëve, 92 prokurorëve, 2 ish-inspektorëve në KLD, 1 inspektori në KLGJ dhe 9 ndihmësve/këshilltarë ligjorë.

200 vendime për shkarkimin nga detyra të 122 gjyqtarëve, 75 prokurorëve, 1 inspektori në ILD dhe 2 ndihmësve ligjorë.

80 vendime për ndërprerje të procesit për 49 gjyqtarë, 21 prokurorë, 2 ish-inspektorëve në KLD dhe 7 ndihmësve ligjorë + 1 ish-prokurori; (Neni G i Aneksit të Kushtetutës)

8 vendime për pushimin e procesit për 3 gjyqtarë, 1 prokuror dhe 4 ndihmës ligjorë në Gjykatën e Lartë (neni 56 i ligjit nr. 84/2016).

35 vendime për përfundimin e procesit për 22 gjyqtarë, 11 prokurorë dhe 1 ish-kryeinspektori i KLD-së dhe 1 ish-inspektori ILD (neni 95 i Kodit të Procedurave Administrative dhe neni 64 i ligjit nr. 96/2016);

3 vendime për pezullimin nga detyra të 3 prokurorëve.

Reforma në Drejtësi u miratua me 21-22 korrik 2016 më 140 vota. Si rezultat i reformës në drejtësi lindën dhe institucionet e reja të drejtësisë bashkë me Komisionin e Pavarur të Kualifikimit.

After the end of the mandate, the Assembly reached the qualified majority of votes to approve the amendment of the Constitution, which provides for the extension of 36 months for the operation of vetting bodies, the Independent Qualification Commission and Public Commissioners. Initiative, which received 118 votes in favor, none against and 4 abstentions. /CNA.al

Lajmet e fundit nga