LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Where are the extraterrestrials located?

2023-03-05 15:21:00, Kuriozitete Guy P.Harrison
Where are the extraterrestrials located?
Illustrative photo

Confirmation of the existence of extraterrestrial life would be a pivotal moment in human history and would force us to radically revise our psychological perspectives. Based on the size, age, and contents of the Universe, it is reasonable to suspect, perhaps even expect, that extraterrestrial civilizations exist in large numbers.

E megjithatë gjithçka që dimë deri më sot është vetmia jonë. Më shumë se 70 vjet më parë, fizikani fitues i Çmimit Nobel Enriko Fermi bëri pyetjen e famshme:”Ku janë ata?”, e cila u bë e njohur si Paradoksi i Fermit. Deri më sot, nuk kemi asnjë vizitë, asnjë provë, madje as zhurmën e zbehtë të ndonjë mjeti fluturues që vjen nga shoqëri të largët post-biologjike.

Me gjithë respektin për Ekuacionin Drejk, ka të ngjarë që ne të jemi vetëm. Gjithsesi nëse qytetërimet jashtëtokësore ekzistojnë në një numër të madh, atëherë një ose disa kombinime nga tetë përgjigjet e mëposhtme ndaj pyetjes së Fermit, janë një bast shumë i mirë për të shpjeguar pse nuk ka ndodhur ende kontakti i parë me ta.

Koha

Njerëzit anatomikisht modernë janë pak më shumë se 300.000 vjet të vjetër, dhe qytetërimi është 6 ose 7 mijë vjet i vjetër. Këto janë fraksione të vogla momentesh në një Univers ku koha matet në miliarda vjet. Pra mund të mos ketë pasur mjaftueshëm kohë që të na kontaktojnë jashtëtokësorët.

Ne jemi të neveritshëm

Ndoshta faji është i yni. Ndoshta jashtëtokësorët na vëzhguan dikur, dhe nuk u pëlqeu ajo që panë. Mund të ishim një formë jete e çuditshme, të çmendur, të neveritshëm dhe të pamatur saqë ata thanë “Jo faleminderit” dhe vazhduan më tutje. Në fakt ne lejojmë një pjesë të konsiderueshme të species tonë të vuajë në varfëri ekstreme, ndërsa përdorim vazhdimisht teknologji vdekjeprurëse kundër vetvetes.

Kozmosi është një vrasës

Universit nuk i intereson sa të zgjuar jemi. Ai ka shumë mënyra për të zhdukur qytetërimet. Ndoshta vrimat e zeza shkatërrojnë shoqëri jashtëtokësore me një frekuencë të tillë, që nuk u lejon qytetërimeve kohë të mjaftueshme për të gjetur njëri-tjetrin.

Largësia

Fizika aktuale deklaron me besim se asgjë nuk mund ta tejkalojë shpejtësinë e dritës. Distancat e jashtëzakonshme midis yjeve dhe midis galaktikave, përkthehen në udhëtime që ndoshta janë përtej durimit të shumicës apo të gjithë jashtëtokësorëve. Nëse shumica e tyre ndodhen në anën tjetër të Universit, do t’u duheshin miliarda vjet për të mbërritur tek ne.

Nuk i interesojmë askujt

Po sikur shumica e tyre të mos duan apo mos kenë nevojë të eksplorojnë, zgjerohen apo kolonizojnë? Po sikur kjo të jetë sjellje të jetë unike e jona? Ndoshta ata priren të shohin punët e tyre, pasi janë të kënaqur apo aq të sofistikuar sa të mos humbin kohë duke menduar mbi jetën e përditshme në botë të largëta.

Shkenca nuk është e pashmangshme

Shoqëritë tona sot janë aq të ngopura me shkencë dhe teknologji, saqë na duket sikur shkenca lind natyrshëm si një nënprodukt i të menduarit. Por mbase zbulimi shkencor dhe teknologjia komplekse mund të jenë të rralla midis formave jashtëzakonisht inteligjente të jetës.

Vetë-shkatërrimi është i pashmangshëm

Perhaps other civilizations are by necessity so ambitious, creative and greedy that they inevitably bite their own tails. Perhaps when imagination and technology grow together, over thousands or millions of years, the likelihood of self-destruction increases dramatically, and eventually something happens.

We are boring

Maybe the aliens have no interest in meeting us. It may be that we move, communicate and think so slowly or incompetently that they choose to visit other worlds or stay immersed in their virtual universes./ Adapted from CNA.al

Lajmet e fundit nga