LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Turkey donates over 1 million documents to the Directorate of Archives / The fund of Ottoman materials is enriched

2022-09-01 16:53:00, Kulturë CNA
Turkey donates over 1 million documents to the Directorate of Archives / The
Documents in the General Directorate of Archives

The Archives of the Ottoman Empire based in Istanbul has donated 1 million documentary units to the General Directorate of Archives (DPA), thus enriching the fund of Ottoman materials.

The news was announced by the DPA itself, which reveals that the documents taken into possession in digital form cover the political and social activity of Albanians during the five-century Ottoman rule.

Mes tyre gjenden vendime dhe dekorime të personaliteteve të ndryshme, siç është kërkesa për ngritjen në grada të Mahmut Pashës; informacione mbi përplasjet politike midis prijësve në hapësirën shqiptare, sikurse konflikti mes Ali Pashës dhe Ibrahim Pashës; evidenca mbi mësimin e shqipes në Vlorë dhe në Shkup; informacione mbi dinastitë e qyteteve shqiptare; të dhëna mbi lëvizjet nacionale shqiptare, greke, serbe etj dhe dokumente të karakterit religjoz.

Turkey donates over 1 million documents to the Directorate of Archives / The
Dokument në Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave

Gjithashtu, pjesë e këtyre dokumenteve që i shtohen fondit të materialeve osmane, janë zhvillimet fetare në rajon, si feja Islame, e Krishterë dhe Judaizmi. Në këto dokumente do të gjejmë edhe dinamikat sipas shoqërive përkatëse.

This donation comes in the wake of several years of efforts of the Albanian Archive and the cooperation agreement between the two institutions, for the exchange of archival documents.

Earlier, in 2015 and 2020, the Istanbul Archives donated about 5,000 and 350,000 documents, respectively. Among them were ordinances, farms, biographical data of Ismail Qemali, as well as documentation on Ali Pasha, a part of which has been donated to the local memory organ, the Museum of Tepelena.

This broad research base will serve as an impetus for conducting further research, which sheds light on the overall activity of Albania and Albanians during the Ottoman period until the declaration of Independence./ BA - CNA.al

Lajmet e fundit nga