LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

How to spot someone who is "laundering money"?

2022-10-10 16:25:00, Ekonomi CNA

How to spot someone who is "laundering money"?

What is money laundering?
Money laundering is the illegal process of making large sums of money generated by criminal activity, such as drug trafficking or terrorist financing, appear to have come from a legitimate source. The money of criminal activity is considered dirty and the process "cleanses" it to make it clean.


Money laundering is a serious financial crime used by both white-collar and street criminals.1 Most financial companies today have anti-money laundering (AML) policies to detect and prevent this activity.

Si funksionon pastrimi i parave
Pastrimi i parave është thelbësor për organizatat kriminale që dëshirojnë të përdorin në mënyrë efektive paratë e fituara në mënyrë të paligjshme. Marrja e sasive të mëdha të parave të paligjshme është joefikase dhe e rrezikshme. Kriminelët kanë nevojë për një mënyrë për t'i depozituar paratë në institucionet legjitime financiare , por ata mund ta bëjnë këtë vetëm nëse duket se vijnë nga burime legjitime.

Procesi i pastrimit të parave zakonisht përfshin tre hapa: vendosjen, shtresimin dhe integrimin.

Vendosja në mënyrë të fshehtë injekton "paratë e pista" në sistemin legjitim financiar.
Shtresimi fsheh burimin e parave përmes një sërë transaksionesh dhe trukesh kontabiliteti.
Në hapin e fundit, integrimin , paratë e pastruara tani tërhiqen nga llogaria e ligjshme për t'u përdorur për çfarëdo qëllimi që kriminelët kanë në mendje për to.

Vini re se në situata të jetës reale, ky shabllon mund të ndryshojë. Pastrimi i parave mund të mos përfshijë të tre fazat, ose disa faza mund të kombinohen ose të përsëriten disa herë.

Ka shumë mënyra për të pastruar paratë, nga e thjeshta deri tek ajo shumë komplekse. Një nga teknikat më të zakonshme është përdorimi i një biznesi legjitim, të bazuar në para të gatshme, në pronësi të një organizate kriminale. Për shembull, nëse organizata zotëron një restorant, ajo mund të fryjë arkëtimet ditore të parave të gatshme për të derdhur para të paligjshme përmes restorantit dhe në llogarinë bankare të restorantit. Pas kësaj, fondet mund të tërhiqen sipas nevojës. Këto lloje biznesesh shpesh quhen "fronte".

Variantet e pastrimit të parave
Një formë e zakonshme e pastrimit të parave quhet smurfing (i njohur edhe si "strukturim"). Këtu krimineli ndan copa të mëdha parash në depozita të shumta të vogla, shpesh duke i shpërndarë ato në shumë llogari të ndryshme, për të shmangur zbulimin. Pastrimi i parave mund të realizohet gjithashtu nëpërmjet përdorimit të këmbimeve valutore , transfertave bankare dhe "mushkave" - ??kontrabandistëve të parave, të cilët vjedhin sasi të mëdha parash përtej kufijve dhe i depozitojnë ato në llogari të huaja, ku zbatimi i pastrimit të parave është më pak i rreptë.

Metoda të tjera të pastrimit të parave përfshijnë:

Investimi në mallra të tilla si gurë të çmuar dhe ari që mund të zhvendosen lehtësisht në juridiksione të tjera;
Investimi në mënyrë diskrete dhe shitja e aseteve të vlefshme si prona të paluajtshme, makina dhe varka;
Kumar dhe pastrim parash në kazino;
Falsifikim; dhe
Përdorimi i kompanive guaskë (kompani ose korporata joaktive që në thelb ekzistojnë vetëm në letër).

Çfarë është pastrimi elektronik i parave?
Interneti i ka vënë një kthesë të re krimit të vjetër. Rritja e institucioneve bankare online, shërbimeve anonime të pagesave në internet dhe transfertave peer-to-peer (P2P) me telefona celularë e kanë bërë edhe më të vështirë zbulimin e transferimit të paligjshëm të parave. Për më tepër, përdorimi i serverëve proxy dhe softuerit anonimizues e bën komponentin e tretë të pastrimit të parave, integrimin, pothuajse të pamundur për t'u zbuluar - paratë mund të transferohen ose tërhiqen me pak ose aspak gjurmë të një adrese protokolli interneti (IP).

Paratë gjithashtu mund të pastrohen përmes ankandeve dhe shitjeve në internet, faqeve të internetit të lojërave të fatit dhe faqeve të lojërave virtuale, ku paratë e marra në mënyrë të paligjshme konvertohen në monedhë lojrash, dhe më pas kthehen në para "të pastra" të vërteta, të përdorshme dhe të pagjurmueshme.

Kufiri më i ri i pastrimit të parave përfshin kriptovalutat , si Bitcoin . Ndonëse nuk janë plotësisht anonime, ato po përdoren gjithnjë e më shumë në skemat e shantazhit, tregtinë e drogës dhe aktivitete të tjera kriminale për shkak të anonimitetit të tyre relativ krahasuar me format më konvencionale të monedhës.

Si të parandaloni pastrimin e parave
Qeveritë në mbarë botën kanë shtuar përpjekjet e tyre për të luftuar pastrimin e parave në dekadat e fundit, me rregullore që kërkojnë që institucionet financiare të vendosin sisteme për të zbuluar dhe raportuar aktivitete të dyshimta. Shuma e parave të përfshira është e konsiderueshme. Sipas Zyrës së Kombeve të Bashkuara për Drogën dhe Krimin, transaksionet globale të pastrimit të parave përbëjnë afërsisht 800 miliardë deri në 2 trilion dollarë në vit, ose rreth 2% deri në 5% të prodhimit të brendshëm bruto global (PBB), megjithëse është e vështirë të vlerësohet totali shuma për shkak të natyrës klandestine të pastrimit të parave.3

Në vitin 1989, Grupi i Shtatë (G-7) formoi një komitet ndërkombëtar të quajtur Task Forca e Veprimit Financiar (FATF) në një përpjekje për të luftuar pastrimin e parave në shkallë ndërkombëtare. Në fillim të viteve 2000, fushëveprimi i tij u zgjerua në luftën kundër financimit të terrorizmit.6

Shtetet e Bashkuara miratuan Aktin e Sekretit Bankar në vitin 1970, duke u kërkuar institucioneve financiare të raportojnë transaksione të caktuara, të tilla si transaksione me para mbi 10,000 dollarë ose çdo tjetër që ata e konsiderojnë të dyshimtë, në një raport të aktivitetit të dyshimtë (SAR) në Departamentin e Thesarit .14Informacioni që bankat i japin Departamentit të Thesarit përdoret nga Rrjeti i Zbatimit të Krimeve Financiare (FinCEN), i cili mund ta ndajë atë me hetuesit vendas penalë, organet ndërkombëtare ose njësitë e huaja të inteligjencës financiare.7

Ndërsa këto ligje ishin të dobishme në gjurmimin e aktivitetit kriminal, vetë pastrimi i parave nuk u bë i paligjshëm në Shtetet e Bashkuara deri në vitin 1986, me miratimin e Aktit të Kontrollit të Pastrimit të Parave.8Menjëherë pas sulmeve terroriste të 11 shtatorit 2001, Akti Patriot i SHBA -ve zgjeroi përpjekjet për pastrimin e parave duke lejuar përdorimin e mjeteve hetimore të krijuara për parandalimin e krimit të organizuar dhe trafikut të drogës në hetimet terroriste.1

Shoqata e Specialistëve të Çertifikuar Kundër Pastrimit të Parave (ACAMS) ofron një emërtim profesional të njohur si Specialist i Çertifikuar Kundër Pastrimit të Parave (CAMS). Individët që fitojnë certifikimin CAMS mund të punojnë si menaxherë të pajtueshmërisë së ndërmjetësimit, oficerë të Aktit të Sekretit Bankar, menaxherë të njësisë së inteligjencës financiare, analistët e mbikëqyrjes dhe analistët hetues të krimeve financiare.9

Pse është e rëndësishme të luftohet pastrimi i parave?
Kundër pastrimit të parave (AML) synohet t'i privojë kriminelët nga fitimet nga sipërmarrjet e tyre të paligjshme, duke eliminuar kështu motivimin kryesor për t'u përfshirë në aktivitete të tilla të liga. Aktivitetet e paligjshme dhe të rrezikshme, si trafikimi i drogës, kontrabanda e njerëzve, financimi i terrorizmit, kontrabanda, zhvatja dhe mashtrimi, rrezikojnë miliona njerëz në mbarë botën dhe i imponojnë shoqërisë kosto të jashtëzakonshme sociale dhe ekonomike. Duke qenë se të ardhurat e këtyre aktiviteteve legjitimohen nga pastrimi i parave, lufta kundër pastrimit të parave mund të rezultojë në një reduktim të aktivitetit kriminal dhe si rrjedhim një përfitim të rëndësishëm për shoqërinë.

Si mund të dalloni nëse dikush po pastron para?
Ka disa flamuj të kuq për t'u kujdesur që mund të tregojnë për pastrim parash. Disa prej tyre përfshijnë sjelljen e dyshimtë ose të fshehtë të një individi rreth çështjeve të parave, kryerjen e transaksioneve të mëdha me para në dorë, zotërimin e një kompanie që duket se nuk i shërben qëllimit të vërtetë, kryerjen e transaksioneve tepër komplekse ose kryerjen e disa transaksioneve pak nën pragun e raportimit.


Cilat janë disa mënyra në të cilat pasuritë e paluajtshme përdoren për pastrimin e parave?
Disa metoda të zakonshme të përdorura nga kriminelët për pastrimin e parave nëpërmjet transaksioneve të pasurive të paluajtshme përfshijnë nënvlerësimin ose mbivlerësimin e pronave, blerjen dhe shitjen e pronave në vazhdimësi, përdorimin e palëve të treta ose kompanive që distancojnë transaksionin nga burimi kriminal i fondeve dhe shitjet private.10

Si po përdoren kriptovalutat në pastrimin e parave?
Rrjeti Amerikan për Zbatimin e Krimeve Financiare (FinCEN) vuri në dukje në një raport të qershorit 2021 se monedhat virtuale të konvertueshme (CVC) - një term tjetër për kriptovalutat - janë rritur për t'u bërë monedha e zgjedhur në një gamë të gjerë aktivitetesh të paligjshme në internet.11Përveçse janë forma e preferuar e pagesës për blerjen e mjeteve dhe shërbimeve të ransomware, materialeve shfrytëzuese në internet, drogave dhe mallrave të tjera të paligjshme në internet, CVC-të përdoren gjithnjë e më shumë për të shtresuar transaksionet dhe për të errësuar origjinën e parave që rrjedhin nga aktiviteti kriminal. Kriminelët përdorin një sërë teknikash të pastrimit të parave që përfshijnë kriptovalutat, duke përfshirë "përzierësit" dhe "përzierësit" që prishin lidhjen midis një adrese (ose "portofoli" kripto) që dërgon kriptomonedhë dhe adresës që e merr atë./CNA.al Source: Investopedia

Lajmet e fundit nga