LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Nobel Prize in Economics/ The 3 winners are announced

2022-10-10 15:44:00, Ekonomi CNA

Nobel Prize in Economics/ The 3 winners are announced

Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond and Philip H. Dybvig have won the 2022 Nobel Prize in Economics "for research on banking and financial crises". The trio was honored for their innovative work in banking.

The Royal Swedish Academy of Sciences in Stockholm on Monday named Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond and Philip H. Dybvig as this year's Nobel Prize winners in economics.

He said the US-based trio won the award "for research on banking and financial crises". 

Nobel Prize in Economics/ The 3 winners are announced

"Pesëmbëdhjetë vjet më parë, pjesa më e madhe e botës ishte në prag të një krize shkatërruese ekonomike," tha në një konferencë shtypi Tore Ellingsen, kryetar i komitetit të shkencave sociale në Akademinë Mbretërore Suedeze të Shkencave. "Shumica prej nesh ishin të papërgatitur për të. Megjithatë, disa ekonomistë akademikë ishin të përgatitur dhe të shqetësuar. Ata kishin studiuar teorinë e rrjedhjeve bankare."

Ish-kryetari i Fed midis fituesve
Bernanke është ish-kryetari i Rezervës Federale të SHBA. Ai drejtoi bankën qendrore të SHBA nga 2006 deri në 2014, veçanërisht gjatë krizës financiare 2007-2008. Në vitet 1980, ai argumentoi se ishin rrjedhjet bankare që shkaktuan Depresionin e Gjelbër në vitet 1930, gjë që pati pasoja dramatike për ekonominë globale. 

"Vëpërmendjet e tij thyen me mençurinë konvencionale dhe tani kanë mbështetje solide empirike," tha Akademia. 

Diamond është profesor i financës në Universitetin e Çikagos, ku ai është i specializuar në studimin e ndërmjetësve financiarë, krizave financiare dhe likuiditetit. Dybvig është një ekonomist dhe profesor i bankave dhe financave në Universitetin e Uashingtonit në St. Në vitin 1983, dyshja zhvilluan modelin Diamond-Dybvig të bankave.

Modeli Diamond-Dybvig
Modeli tregon se si nevojat për likuiditet të kursimtarëve, të cilët duan para në dorë, janë në konflikt me nevojat e huamarrësve, të cilët preferojnë kredi me afat të gjatë maturimi. Ky është një tension themelor për bankat, të cilat përpiqen t'i kanalizojnë kursimet në investime, pra në kredi.

Në rrethana normale, kjo funksionon mirë: bankat mund t'u huazojnë para huamarrësve, duke u siguruar atyre një maturim të gjatë për të shlyer kredinë dhe duke mbajtur vetëm një pjesë të vogël të parave në dorë për nevojat afatshkurtra të klientëve të tyre për likuiditet. Megjithatë, nëse të gjithë depozituesit përpiqen të tërheqin kursimet e tyre në të njëjtën kohë, siç bëjnë në një periudhë bankare, bankat nuk do të ishin në gjendje të plotësonin të gjithë kërkesën dhe do të falimentonin shpejt. 

Modeli i Diamond dhe Dybvig sugjeron që drejtimet bankare janë një dobësi e natyrshme për sistemin bankar, sepse stabiliteti i bankës varet nga ajo që depozituesit presin të bëjnë depozituesit e tjerë. Nëse shumë fillojnë të tërheqin kursimet e tyre, të tjerët do të dëshirojnë gjithashtu para se banka t'i mbarojë paratë e gatshme. 

"Krizat financiare...përkeqësohen kur njerëzit fillojnë të humbasin besimin në stabilitetin e sistemit ," tha Diamond në një telefonatë me gazetarët pas njoftimit. 

Themelimi i rregullimit bankar modern
Kontributet akademike të treshes siguruan një bazë për kërkimin modern mbi bankën, rregullimin dhe menaxhimin e krizës, tha Akademia. Vështrimet e tyre ishin "të paçmueshme" gjatë krizës financiare globale, si dhe gjatë pandemisë së koronavirusit. Ato janë "shumë të dobishme për të kuptuar dhe rregulluar një sistem financiar gjithnjë në ndryshim".

Çmimi në Ekonomi shënon çmimin e fundit Nobel që do të shpallet për vitin 2022 . Javën e kaluar u shpallën fituesit në kategoritë e mjekësisë , fizikës , kimisë , letërsisë dhe paqes . Çmimet Nobel ndahen tradicionalisht më 10 dhjetor, në përvjetorin e vdekjes së dhuruesit të çmimit dhe shpikësit Alfred Nobel, i cili vdiq në 1896. Të gjithë Çmimet Nobel këtë vit janë të pajisura sërish me 10 milionë korona suedeze (913,000 €; 886,00 dollarë). 

Ndryshe nga çmimet e tjera, çmimi Nobel në Ekonomi nuk bazohet drejtpërdrejt në vullnetin e themeluesit të çmimit. Ajo u krijua në vitin 1968 nga Riksbank suedeze në kujtim të Alfred Nobel dhe është dhënë që nga viti 1969.

Vitin e kaluar, kanadezi David Card, studiuesi amerikano-izraelit Joshua Angrist dhe amerikano-holandez Guido Imbens u nderuan për punën e tyre në fushën e ekonomisë eksperimentale./ CNA.al Burimi: DW

Lajmet e fundit nga