LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Document - The big truth about incinerators/ Company scheme, "conditional sale" and lack of financing

2023-04-29 13:42:00, Denoncim CNA

Document - The big truth about incinerators/ Company scheme, "conditional

In an 8-page document, CNA reveals the big truth about the incinerators and the lack of financing of 128 million dollars, at the moment when the concession contract for the Tirana incinerator was signed.

The document of the company "Geogenix" is dated December 9, 2022 and shows the structure of the company.

On the first page of the document is an e-mail from the company "Geogenix" explaining the content of the 8-page document.

Document - The big truth about incinerators/ Company scheme, "conditional

The shareholders are listed on the second page, where Giuseppe Ciafaglione, announced as an international wanted shareholder, appears as a shareholder.

Document - The big truth about incinerators/ Company scheme, "conditional

Për këtë të fundit, dje "Syri" publikoi një tjetër dokument që tregon se Ciafaglione tashmë i ka shitur 100% të aksioneve të tij. Ky ndryshim i aksionerëve është reflektuar në Qendrën Kombëtare të Biznesit.

Sipas kontratës koncesionare, për ndryshimin e aksionerëve, më parë duhet marrë aprovimi i qeverisë shqiptare, ndërsa përpara tashmë kemi një dokument që tregon "shitje me kusht".

Kompania koncesionare ka ndryshuar disa herë aksionerët dhe për këtë duhet të merrte aprovimin e qeverisë.

Kontrata është një “shitje me kusht” dhe qeveria shqiptare tashmë ka në dorën e saj instrumentin për të fituar çdo arbitrazh të mundshëm.

Më poshtë janë të dhënat e kompanisë, bashkë me një përmbledhje të projektit të inceneratorëve, kontrata koncensionare e të cilit u firmos në gusht të vitit 2017 për 30 vite, në vlerë 430 milionë dollarë.

Document - The big truth about incinerators/ Company scheme, "conditional

Document - The big truth about incinerators/ Company scheme, "conditional

Document - The big truth about incinerators/ Company scheme, "conditional

Document - The big truth about incinerators/ Company scheme, "conditional

Document - The big truth about incinerators/ Company scheme, "conditional

Asokohe na u tha që kompania “Inegrated Energy BV”, e cila tashmë quhet “Geogenix”, kishte 128 milionë euro gjendje për të investuar.

Por sipas të dhënave në faqen e fundit të dokumentit, duket qartë se kompania kërkon rreth 100 milionë dollarë për të kryer investimin dhe thotë se ka siguruar rreth 20 milionë të tjera në Itali.

Pra, në dhjetor të 2022-shit, kompania që ka marrë kontratën koncesionare të inceneratorit të Tiranës, të landfillit të kryeqytetit, nuk ka pasur para për të investuar dhe pas më shumë se 5 vitesh nga firmosja e kontratës po kërkon paratë për të investuar në inceneratorin e Tiranës.

Document - The big truth about incinerators/ Company scheme, "conditional

Kështu rezulton se kompania që ka pasur themelues Klodian Zoton, ka firmosur kontratën, ndërkohë që asgjëkundi nuk gjenden në banka, në numra llogarie apo kontrata me kompani të tjera 128 milionë dollarë gjendje për investim të menjëhershëm.

Qartazi duket se pas firmosjes së kontratës koncesionare me qeverinë shqiptare, kompania ka filluar të marrë kredi në bankat e nivelit të dytë në Shqipëri dhe më pas të fillojë punën me investimin, kur në fakt inceneratori duhet të kishte përfunduar.

Pra, firma, me shumë gjasa fitimet që i ka çuar në 30 milionë dollarë, në këto 5 apo 6 vite i ka nga të ardhurat e administrimit të landfillit dhe nuk ka mundur të ketë financim për inceneratorin e Tiranës, deri në muajin dhjetor kur është përgatitur edhe ky dokument, i cili nxjerr zbuluar strukturën e kompanisë, mënyrën e financimit dhe kërkesën nga do të vijnë paratë./ CNA.al

Dokumentin e plotë 8 faqësh mund ta gjeni "këtu".

Lajmet e fundit nga