Nga Blerta Brati/Tetë skenarët optimistë që parashtrojnë fundin e pandemisë

17 Janar 2022, 19:04, Lifestyle CNA
Nga Blerta Brati/Tetë skenarët optimistë që

Në rang global, shkencëtarët tani po parashtrojnë teori mjaft optimiste për fundin e mundshëm të epidemisë pas përfundimit të valës së Omicron.

Ata shpjegojne 8 pika kyce!

1.Skenari më i keq është larguar?.

Për epidemiologun Arnaud Fontanet, “skenari i rastit më të keq po largohet, rënia ka filluar, kulmi i infeksioneve ka kaluar.

“Një periudhë qetësie duhet te hapet para nesh?.

Sepse “niveli i përgjithshëm i mbrojtjes së popullsisë do të jetë mjaft i lartë” “ndoshta brenda gjashtë javësh”, falë vaksinimit.

2.Omicron shkakton “forma më pak të rënda”.

Sipas eksperteve, ata sugjerojnë se kur je i infektuar me Omicron, je imun ndaj Delta. Kemi arsye të besojmë se Delta nuk do të rikthehet me forcat që kishte gjatë vjeshtës.

Probabiliteti për të pasur nevojë për kujdes intendiv me Omicron është tre herë më i ulët se sa ishte me Delta?.

3.Drejt fundit të valës aktuale në mars?

Alain Fischer është i sigurt: “Në mars, ne duhet të jemi në gjendje të kontrollojmë shumë mirë valën aktuale.”

Dhe kjo falë vaksinimit masiv, pa llogaritur mbrojtjen e shkaktuar nga infeksioni.

4.Modele që ndjekin trendin e fundit të kësaj vale.

Në të gjithë skenarët, piku i shtrimeve në spital pritet në gjysmën e dytë të janarit, me një ndikim maksimal në zënien e shtretërve në fund të janarit – gjatë muajit shkurt. Kulmi i infeksioneve pritet në mes të janarit.

5.Vala Omicron në Evropë.

Kulmi i valës Omicron mund të arrijë rreth javës së tretë të janarit me pak a shumë përparim në varësi të vendit?, sipas Antoine Flahaut.

6.Frika nga variantet e reja.

Shkencëtarët mbeten të kujdesshëm sepse ky virus i ka befasuar të gjithë që në fillim.

7.Drejt nje virusi sezonal.

Covid do të bëhej endemik si gripi, një sëmundje sezonale që do të duhet të akomodohet. Covid nuk do të zhdukej por do të shkaktonte më pak probleme. Vaksinat, si infeksionet natyrore, do të ofrojnë mbrojtje afatgjatë për format e rënda. Fitimi i imunitetit pothuajse kolektiv do ta bëjë atë më pak të rrezikshëm.

Njerëzit më të brishtë do të vaksinoheshin, të tjerët jo domosdoshmërisht. Valët do të ishin më të ndara, masat sanitare do të ruheshin por më pak kufizuese.

8.Pse Mbretëria e Bashkuar ka frikë nga një valë këtë verë?

Sepse anëtarët e këshillit te eksperteve evokojnë një rifillim epidemie nga fillimi i verës për shkak të rifillimit të aktivitetit shoqëror dhe uljes së imunitetit.

 

Lajmet e fundit nga