Mjekët i transplantojnë një pacienti një zemër derri

16 Janar 2022, 10:58, Lifestyle CNA
Mjekët i transplantojnë një pacienti një zemër derri

Një ekip kirurgësh në SHBA arriti për herë të parë t?i transplantojë me sukses një pacienti një zemër derri.

Organi i kafshës, të cilin mjekët e kishte modifikuar fillimisht gjenetikisht, iu transplantua 57-vjeçarit David Bennett. Bennett vuan nga një sëmundje zemre që i kërcënon jetën dhe kishte vetëm dy mundësi: vdekjen ose zemrën e një derri.

Tri ditë pas operacionit ekipi e quajti operacionin si sukses, megjithëse është ende herët për të bërë një vlerësim përfundimtar. Nëse procedura do të jetë përfundimisht e suksesshme, atëherë në të ardhmen për transplantime mund të përdoren në parim pa kufizime organe të modifikuara kafshësh.

Kjo është e rëndësishme për pacientët që kanë nevojë për transplantime, theksoi Muhammed Mohi’uddin, drejtor shkencor i programit të transplantimeve në Fakultetin e Mjekësisë të Universitetit të Maryland./DW

Lajmet e fundit nga