Infektimet, të vaksinuarit kanë pikëpyetje/ Shkencëtarët nuk kanë përgjigje

2 Janar 2022, 10:22, Blog CNA
Infektimet, të vaksinuarit kanë pikëpyetje/

Realiteti thotë atë që nuk na e konfirmojnë të dhënat tani për tani: Njerëzit e vaksinuar duket se po infektohen me koronavirus me një ritëm çuditërisht të lartë. Por saktësisht sa më të lartë nuk është e qartë, as nuk është e sigurt se sa ka të ngjarë që ata të përhapin virusin tek të tjerët.

Megjithëse është e qartë se vaksinimi siguron mbrojtje të fortë kundër virusit, ekziston shqetësimi në rritje se njerëzit e vaksinuar mund të jenë më shumë të prekshëm ndaj sëmundjeve serioze sesa mendohej më parë.

Ka një mungesë të studimeve shkencore me përgjigje konkrete, duke i lënë drejtuesit e politikave shëndetësore dhe drejtuesit e korporatave të hartojnë plane të bazuara në informacion të fragmentuar. Ndërsa disa po rinovojnë vendimet për mbajtjen e maskave ose po vonojnë rihapjen e zyrave, të tjerët citojnë mungesën e qartësisë për të justifikuar mosqëndrimin në këtë kurs.

Një rrëmujë e vërtetë!

?Ne duhet të jemi të vetëdijshëm për atë që dimë dhe atë që nuk dimë,? tha Tom Frieden, një ish -drejtor i Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve dhe kreu i organizatës jofitimprurëse ?Zgjidhni për të shpëtuar jetë?. ?Ka disa gjëra që mund të themi përfundimisht. Njëra prej tyre është se kjo është një pyetje e vështirë për t?u trajtuar. ?

Në mungesë të mesazheve të qarta, njerëzit e vaksinuar mbeten ende të paorientuar se si të mbrohen, shkruan Bloomberg, raporton abcnews.al.

Se sa të rrezikuar janë të vaksinuarit që të infektohen sërish është një variabël kyç jo vetëm për hartuesit e politikave për përballimin e pandemisë që përpiqen të kuptojnë, të themi, kur mund të nevojiten doza përforcuese, por edhe për të informuar në lidhje me masat që do të merren hap pas hapi.

Në një shkallë më të vogël, të panjohurat i kanë lënë dashamirët e muzikës të pasigurt nëse është mirë të shohësh një koncert dhe kanë nxitur shqetësimin mes prindërve në lidhje me fillimin e vitit të ri shkollor.

Në vend të përgjigjeve, ajo që ka dalë është një mori studimesh rastesh që ofrojnë fotografi disi të ndryshme të përparimit të infeksionit.

?Është shumë e qartë se ne kemi më shumë përparime tani,? tha Monica Gandhi, një eksperte e sëmundjeve infektive në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko. ?Ne të gjithë njohim dikë që ka qenë i infektuar me variantin Delta për shembull. Por ne nuk kemi të dhëna të mëdha klinike. ?

Një nga shpërthimet më të njohura midis njerëzve të vaksinuar ndodhi në qytetin e vogël të plazhit Provincetoën, Massachusetts, pasi mijëra të vaksinuar dhe të pavaksinuar u mblodhën për të vallëzuar dhe në festa shtëpie gjatë fundjavës së 4 korrikut për të festuar Pavarësinë e SHBA-ve dhe atë që dukej si një pikë kthese në pandeminë.

Doli se rreth tre të katërtat e 469 infeksioneve ishin midis njerëzve të vaksinuar.

Autorët e një studimi të rastit në fjalë thanë se kjo mund të nënkuptojë që të vaksinuarit kishin po aq gjasa të transmetonin Covid-19 sa edhe të pavaksinuarit. Edhe kështu, ata shpjeguan se është e natyrshme që numri më i lartë i të infektuarve të dalë nga të vaksinuarit pasi çdo ditë rritet numri i të vaksinuarve.

Megjithatë, edhe ky studim nuk ishte i mjaftueshëm për të nxjerrë ndonjë përfundim. Incidenti bëri që autoritetet tërheqin mbrapsht një rekomandim që kishin lëshuar vetëm disa javë më parë duke nxitur edhe njëherë të vaksinuarit që të mbanin maskat në mjedise të caktuara, raprton abcnews.al.

Sidoqoftë, detajet e veçanta të atij grupi rastesh mund ta kenë bërë atë shpërthim veçanërisht të rrezikshëm, sipas Gandhi.

?Shkalla e shpërthimeve të lehta simptomatike në këtë popullatë ishte më e lartë për shkak të shumë aktiviteteve të brendshme (përfshirë intimitetin), shiut atë fundjavë dhe përzierjes së njerëzve me status të ndryshëm vaksinimi,? tha ajo në një email.

Një studim i publikuar rishtaz, shumë më i madh në shtetin e Nju Jorkut, zbuloi ndërkohë se numri i të infektuarve të vaksinuar është rritur vazhdimisht që nga maji, duke përbërë pothuajse 4% të rasteve deri në mes të korrikut. Studiuesit paralajmëruan se faktorë të tillë si lehtësimi i kufizimeve të shëndetit publik dhe rritja e variantit delta që është më tepër ngjitës mund të jenë shkaktarët kryesorë të këtij realiteti të ri.

Një studim tjetër rasti në Kolorado, zbuloi se shkalla e përparimit të infeksionit në një qark, Mesa, ishte dukshëm më e lartë se pjesa tjetër e shtetit, 7% kundrejt rreth 5%. Raporti sugjeroi se ndoshta ishte sepse varianti delta po qarkullonte më gjerësisht atje, por gjithashtu vuri në dukje moshat e pacientëve në Mesa dhe shkalla më e ulët e vaksinimit mund të ketë luajtur një rol.

Hulumtimet jashtë Izraelit duket se mbështesin idenë se mbrojtja nga situata e rënduar prej koronavirusit zbehet në muajt pas vaksinimit, dhe kohët e fundit, që ka raste që edhe mund të përfundosh në spital edhe pse je i vaksinuar.

Informacioni është paraprak dhe rastet e rënda janë akoma të rralla, por e përforcon idenë që disa njerëzve do t?u nevojiten doza përforcuese në muajt e ardhshëm.

Studimet e rasteve dhe të dhënat nga disa shtete në SHBA kanë treguar në mënyrë të ngjashme një rritje të infeksioneve tek të vaksinuarit me kalimin e kohës. Por me variantin delta gjithashtu në rritje, është e vështirë të thuhet nëse shkaktar është dobësimi i imunitetit apo nëse vaksinat janë joefektive ndaj variantit delta.

Mund të jenë të dyja natyrisht. Ndryshimi i sjelljes midis njerëzve të vaksinuar mund të jetë gjithashtu një faktor, pasi ata kthehen në grumbullime, të udhëtojnë apo të hanë brenda.

Nisur nga gjithçka që u tha, disa tregues janë të vërtëtuar. Njerëzit e vaksinuar të infektuar me virus kanë shumë më pak të ngjarë të kenë nevojë të shkojnë në spital, shumë më pak të kenë nevojë për intubim dhe shumë më pak të ngjarë të vdesin nga virusi. Nuk ka dyshim se vaksinat ofrojnë mbrojtje të konsiderueshme. Por një pjesë e madhe e kombit ? gati 30% e të rriturve amerikanë ? nuk janë vaksinuar, një fakt që në bashkëvepriom me variantin delta po shtyn vendin drejt një vale të tretë të pandemisë.

?E rendësishmë këtu është se vaksinat po funksionojnë dhe arsyeja e rritjes në SHBA është se ne kemi shumë pak vaksinime,? tha Frieden.

Në një masë të caktuar, priten raste të përparimit të çdo virusi. Në provat klinike, asnjë vaksinë Covid nuk ishte 100% efektive ? madje edhe vaksinat më të mira nuk janë kurrë.

Sa më shumë që virusi është në qarkullim, aq më i madh është rreziku i zbulimit të rasteve. Është gjithashtu e zakonshme që disa aspekte të imunitetit viral të zbehen natyrshëm me kalimin e kohës.

Për momentin, ka thjesht më shumë pyetje sesa përgjigje. A po rriten infektimet tek të vaksinuarit për shkak të variantit delta, dobësimit të imunitetit ose kthimit në jetën normale? A janë njerëzit e vaksinuar më të prekshëm ndaj sëmundjeve të rënda nga sa mendohej? Sa të zakonshme janë infeksionet e mëdha?

?Ne duhet të marrim vendime për shëndetin publik bazuar në të dhëna të papërsosura,? tha Frieden. ?Por ka shumë gjëra që ne nuk i dimë.?

Lajmet e fundit nga