Në dinastitë e hershme të Egjiptit të lashtë/ Historitë e fshehura pas hireoglifeve

1 Janar 2022, 20:30, Blog CNA
Në dinastitë e hershme të Egjiptit të lashtë/

Ka diçka në Egjiptin e lashtë që vazhdon të ndezë imagjinatën, edhe 2000 vjet pasi u zhyt në Perandorinë Romake. Ndoshta janë hieroglifët, ato përshkrime 2D të faraonëve, rreshtave të shërbëtorëve dhe perëndive si Anubis me kokë qeni. Ndoshta janë përralla të panumërta, ekzotifikuara për mumiet e mallkuara, rimelin e Kleopatrës dhe Eksodin Biblik. Ndoshta është misteri i gjërave të prekshme që lanë pas egjiptianët: sarkofagët, piramidat në Giza dhe sfinksi. Ose ndoshta është thjesht Brendan Fraser (“The Mummy”, 1999).

Egjipti i lashtë sigurisht ka marrë mjaft vëmendje nga historianët dhe studiuesit, aq sa për të nxitur një fushë të tërë akademike, egjiptologjinë. Egjiptianët shkruan gjerësisht, në gur ose papirus, gjë që na ndihmon t’i kuptojmë ata. Papirusi, megjithatë, shkërmoqet në pluhur. Fatmirësisht, historianët grekë si Herodoti (484 ? 425 pes) ndihmuan në ruajtjen e historisë së Egjiptit.

Por në gjithë këtë, sa mirë njeriu mesatar e njeh në të vërtetë Egjiptin e lashtë përveç një grumbulli themelor imazhesh dhe termash? Ne po flasim nga kolonët më të hershëm të rajonit rreth 5000 pes, deri në vdekjen e sundimtarit të fundit ptolemaik të Egjiptit, Kleopatra VII e njohur në vitin 30 pes (për histori). Duke filluar rreth vitit 3100 pes, Egjipti u bë një mbretëri e bashkuar, si e sipërme (në jug) dhe e poshtme (në deltën e Nilit në veri), kur mbreti Menes pushtoi mbretërinë jugore. Ai filloi dinastinë e parë të Egjiptit të lashtë. Që atëherë, besimet, zakonet, arkitektura egjiptiane, etj., evoluan në mënyrë dramatike gjatë 3100 viteve të tij, por kombi vazhdoi. Në fund, 31 dinasti sunduan mbi Egjiptin gjithsej.

31 dinastitë e Egjiptit të lashtë ndahen në tre periudha kryesore të ndryshme: Mbretëria e Vjetër (2686-2181 pes, dinastitë 3-6), Mbretëria e Mesme (2125-1650 pes, dinastitë 11-13) dhe Mbretëria e Re (1550-1069 pes , dinastitë 18-20), sipas Muzeut Australian. Këto epoka kryesore pasohen nga një periudhë kohore e njohur kolektivisht si “Periudha e Vonë” ose “Dinastitë e Vonë”, sepse ato pak a shumë parashikuan fundin e Egjiptit: Nubianët pushtuan Egjiptin kur fuqia egjiptiane u flamur (1069 p.e.s.), Egjipti duke rimarrë pushtetin (664 p.e.s.), Aleksandri i Madh pushtoi Egjiptin (332 pes), dhe më pas romakët bënë të njëjtën gjë (30 pes). Në shekullin e parë të erës sonë, krishterimi “koptik” pushtoi në Egjipt dhe në vitin 395 të e.s., sundimi romak u shpërbë kur Perandoria Romake u nda në gjysmën perëndimore dhe lindore (sipas Historisë Botërore).

Këto periudha janë të gjitha të ndara për arsye të ndryshme sociopolitike, si dhe dallime të përgjithshme në vepra arti, mallra, fe, arkitekturë, etj. Datat mund të ndryshojnë sepse asnjë egjiptian që jetonte 3500 vjet më parë nuk i përplasi duart dhe tha: “Bum, tani është koha e Mbretërisë së Re .”

Këto periudha kryesore ndahen gjithashtu nga periudha tranzicioni të njohura si “Periudhat e ndërmjetme”. Periudha e parë e ndërmjetme (2181-2125 pes) shfaqi një konflikt midis veriut (Memfis) dhe jugut (Tebës). Periudha e dytë e ndërmjetme (1650-1550 p.e.s.) shfaqi Egjiptin duke rënë në duart e pushtuesve Hyksos dhe duke iu rikthyer veprave më të thjeshta artistike dhe vlerave tradicionale të bazuara në Memphis. Periudha e tretë e ndërmjetme (1069-664 pes) mbulon të gjithë pushtimin nubian. Datat janë pak të mjegullta para Mbretërisë së Vjetër, kur mbretëronin dinastia e parë dhe e dytë.

Mos harroni se një “dinasti” përcaktohet nga një familje e vetme. Tridhjetë e një dinastitë mbi 3100 vjet i vendosin gjërat në perspektivën e duhur: pushteti ndryshoi shumë duart. Për ta ilustruar, Muzeu Metropolitan i Artit ka një listë jashtëzakonisht të gjatë të secilit prej sundimtarëve të Egjiptit (përveç dinastisë së parë dhe të dytë para Mbretërisë së Vjetër). Disa sundimtarë, si Nebka II i dinastisë së katërt (2494?2490 pes), qëndruan në pushtet për aq kohë sa një president i vetëm i SHBA-së. Të tjerë si Amenemhat III i dinastisë së 12-të qëndruan në pushtet për 46 vjet (1859?1813 pes). Kur gërmojmë në detaje si kjo, “Egjipti i lashtë” duket shumë më pak si një shtet i vetëm, i vazhdueshëm, i pandërprerë, dhe shumë më tepër si një komb gjithnjë në zhvillim me një histori të rrëmujshme sa çdo vend modern.

Mbretëria e Vjetër (2686-2181 pes) u karakterizua si një “epokë e artë” prosperiteti dhe stabiliteti, veçanërisht dinastia e tretë dhe e katërt. Kjo është koha kur u ndërtuan tre piramidat në Giza, siç thotë Historia (nga 2589 deri në 2503 pes kolektivisht). Mbretëria e Mesme (2125-1650 pes) gëzonte lidhje të zgjeruara diplomatike dhe paqe të zgjatur.

Dhe e gjithë ?faraoni? ndërmjetësues zot-njeri? Nuk u shfaq deri në Mbretërinë e Re (1550-1069 pes), në gjysmë të historisë së Egjiptit, sipas Historisë Botërore. Para kësaj, perëndia Osiris konsiderohej si “mbreti” i parë i Egjiptit dhe sundimtarët e Egjiptit quheshin “mbretër” si ai. Autoriteti i Osirisit u përfaqësua në kërrabën e bariut (udhëheqjen) dhe shiritin e grurit (bollëkun, pjellorinë). Kjo është arsyeja pse hieroglifët përshkruajnë mbretër egjiptianë me këto artefakte.

Ia vlen të futemi në disa nga lemzat kryesore përgjatë historisë dinastike të Egjiptit të lashtë. Në krye të listës janë Nubianët. Ata jetonin në një rajon të kontrolluar nga Egjipti të Sudanit të sotëm që egjiptianët e quanin “Kush”. Siç thotë Universiteti Purdue më tej, Egjipti nisi një fushatë rreth vitit 1500 pes (gjatë Mbretërisë së Vjetër) për të pushtuar Kushin, për të kapur burimet e tij dhe për të përdorur zonën si një depo tregtare përgjatë Nilit.

Nubianët dhe egjiptianët në zonë u integruan, u martuan dhe ndërthurën kulturat e tyre deri në pikën ku nubia-egjiptianët u bënë grupi i tyre etnik. Kur Egjipti verior filloi të shpërbëhej për një sërë arsyesh, nubianët pak a shumë u shpërngulën rreth vitit 1069 pes dhe themeluan dinastinë e 25-të (për Muzeun Australian). Është e gabuar t’i referohemi atyre si “pushtues” kur ata e mbajtën Egjiptin të bashkuar për 400 vjet.

Një tjetër ngjarje e madhe dinastike erdhi kur mbreti i dinastisë së 18-të Amenhotep IV rishikoi plotësisht të gjithë fenë e Egjiptit dhe e shpalli kombin si adhurues monoteistë të perëndisë së diellit Aten, siç përmbledh Universiteti Shtetëror i Ohajos. Ai e ndryshoi emrin e tij në “Akhenaton” – “Shërbëtori i Aten” – pas katër vjetësh sundimi (1353?1349 pes) dhe u bë “faraoni” i parë. Në listën e plotë të sundimtarëve të Egjiptit në Muzeun Metropolitan të Artit, ai shfaqet si dy hyrje të veçanta.

Dinastitë e Egjiptit më në fund përfunduan me vdekjen e Kleopatrës VII në vitin 30 pes. Siç shpjegon History Extra, ajo kreu vetëvrasje gjatë përpjekjes së perandorit romak Octavius ??për të pushtuar Egjiptin./S.K-CNA.al/ www.grunge.com

Lajmet e fundit nga