Instagram në mbrojtje të adoleshentëve/ Bllokon mesazhet drejt personave nën 18 vjeç  

16 Mars 2021, 14:50, Tech CNA
Instagram në mbrojtje të adoleshentëve/ Bllokon mesazhet drejt

Instagram ka kufizuar aftësinë e të rriturve për të kontaktuar adoleshentë që nuk i ndjekin ata në platformë në një lëvizje për të mbrojtur më mirë përdoruesit e saj më të rinj.

Sipas rregullave të reja, të rriturit janë të bllokuar të dërgojnë një mesazh të drejtpërdrejtë (DM) te çdo përdorues i Instagram nën 18 vjeç që nuk i ndjek ato.

Kur të rriturit përpiqen ta bëjnë këtë, ata do të shohin mesazhin: ‘Ju nuk mund t’i dërgoni mesazh kësaj llogarie, nëse nuk ju ndjekin.’ Instagram gjithashtu e ka bërë më të vështirë për të rriturit që kanë ‘shfaqur sjellje potencialisht të dyshimta’ për të gjetur dhe ndjekur adoleshentë në pjesë të aplikacionit si Explore dhe Reels, si dhe në “Përdoruesit e Sugjeruar”.

?Sjellje potencialisht e dyshimtë? mund të jetë dërgimi i një numri të madh të kërkesave për miq ose mesazhe tek përdoruesit adoleshentë, për shembull.

Po ashtu, u dërgon alarme sigurie përdoruesve të moshës nën 18 vjeç për t’i inkurajuar ata që të jenë të kujdesshëm në bisedat me të rriturit ‘të dyshimtë’ me të cilët janë të lidhur.

Të gjitha këto karakteristika janë duke u prezantuar që nga sot. Instagram po zhvillon gjithashtu tani teknologji të re të inteligjencës artificiale dhe teknologjisë së të mësuarit të makinës për ta ndihmuar atë të identifikojë më mirë moshën reale të përdoruesve të rinj. Aplikacioni për ndarjen e fotografive në pronësi të Facebook pranoi se disa të rinj gënjyen se sa vjeç ishin në mënyrë që të hynin në platformë.

Kushtet e tij të shërbimit kërkojnë që të gjithë përdoruesit të jenë të paktën 13 vjeç për të pasur një llogari. Njoftimi i sigurisë do të shfaqet kur i rrituri po u dërgon mesazhe, duke u dhënë mundësinë t’i raportojnë, bllokojnë ose kufizojnë ato.

Sinjalizimet do të thonë gjëra të tilla si: ?Ju nuk duhet t’u përgjigjeni mesazheve që ju bezdisin ose ju bëjnë të mos ndiheni rehat’ dhe ‘të jeni të kujdesshëm me ndarjen e fotove, videove ose informacionit me dikë që nuk e njihni?.

Instagram gjithashtu po inkurajon adoleshentët të bëjnë llogaritë e tyre private. Kohët e fundit ka shtuar një hap të ri, kur dikush nën moshën 18 shenjat për një llogari Instagram që u jep atyre mundësinë për të zgjedhur në mes të një publik ose llogari private.

?Qëllimi ynë është të inkurajojmë të rinjtë të zgjedhin një llogari private duke i pajisur ata me informacione se çfarë nënkuptojnë cilësimet e ndryshme?, tha firma.

Nëse adoleshenti nuk zgjedh ‘private’ kur regjistrohet, më vonë do t’ju dërgohet një njoftim për përfitimet e një llogarie private. Siguria në internet e adoleshentëve që përdorin mediat sociale ka qenë një çështje kryesore për firmat e teknologjisë.

Kompanitë janë nën vëzhgim të vazhdueshëm në vazhdën e paralajmërimeve të përsëritura nga ekspertë të industrisë dhe aktivistë mbi rreziqet për të rinjtë në internet. Qeveria është vendosur të prezantojë një

Projektligj për Sigurinë Online më vonë këtë vit, i cili do të zbatojë një rregullim më të rreptë rreth mbrojtjes së të rinjve në internet dhe ndëshkimeve të ashpra për platformat që zbulohet se nuk po përmbushin një detyrë kujdesi. Instagram tha se beson se ‘të gjithë duhet të kenë një përvojë të sigurt dhe mbështetëse’ në platformë./ CNA.al

Lajmet e fundit nga