LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

5 gjëra që një prind nuk duhet t'ia thotë kurrë fëmijës

2 Nëntor 2022, 21:00, Sociale CNA

5 gjëra që një prind nuk duhet t'ia thotë kurrë

Shumë shpesh, keqardhja më e madhe e një mami ose babi si prind lidhet me diçka të pakujdesshme ose mizore që ata u thanë fëmijëve të tyre nga zemërimi ose zhgënjimi.

Ndonjëherë lodhemi dhe lëmë ndonjë vërejtje të keqe ose një koment të pamenduar. Ndonjëherë, ne thjesht themi gjëra budallallëqe pa marrë asnjë sekondë për të marrë parasysh efektin që do të kenë për momentin - ose dëmin emocional që fjalët mund të shkaktojnë në afat të gjatë.

Ne e dimë: Prindërimi është i vështirë. Si ta gjejmë vullnetin dhe durimin për të thënë gjithmonë gjënë e duhur? Lajmi i mirë është, me pak mendim paraprak - dhe një angazhim të vazhdueshëm për komunikim të qetë dhe të sjellshëm - prindërit kanë fuqinë të shmangin paraprakisht sindromën e këmbës në gojë.

Për të ndihmuar në pajisjen e nënave dhe baballarëve me fjalët e duhura për rrethanat e duhura, ne pyetëm Ekspertët tanë të YourTango: "Çfarë gjëje nuk duhet t'u thoni kurrë fëmijëve tuaj? Dhe çfarë duhet të thoni në vend të kësaj?"


Kilometrazhi juaj mund të ndryshojë, por kjo listë është një vend i mirë për të filluar nëse nuk dëshironi të thoni diçka për të cilën pendoheni.

Çfarë nuk duhet t'u thoni fëmijëve tuaj - dhe çfarë t'u thoni në vend të kësaj


1. Përforconi fjalët tuaja me veprim
Asnjëherë mos thuaj: "Bëj siç them unë, jo si bëj unë". 

2. Shmangni krahasimet e panevojshme
Shmangni krahasimin e një fëmije me një fëmijë tjetër, pozitivisht ose negativisht. Në vend të kësaj, lavdëroni një karakteristikë ose sjellje specifike që është pozitive.

3. Merrni një qasje pozitive
Dëshira jonë më e thellë është të ndihemi të parë, dëgjuar dhe kuptuar. Fëmijët nuk bëjnë përjashtim.

Ata po punojnë shumë për të kuptuar se si përshtaten në botë dhe si të lidhen me të tjerët. Ndonjëherë ata do t'i bëjnë gjërat jashtëzakonisht mirë, ndërsa në të tjera do të dështojnë keq.

Një gjë që nuk duhet të bëni është të mohoni përvojën e tyre.

Pavarësisht se çfarë mendojnë, thonë, ndiejnë apo duan ata, përdorni Parimin Po.

Është një parim që u mëson familjeve dhe çifteve ku ju thoni "po" çdo gjëje që shfaqet. Më pas pranojeni atë, ndani atë që është e duhura dhe ofroni një zgjidhje në formën e pyetjes.

Për shembull, thuaj: "Po, ti dëshiron të godasësh vëllain tënd, por ne nuk e bëjmë këtë."

4. Mbështetni dhe eksploroni emocionet e tyre
Asnjëherë mos thuaj: "Mos u zemëro (ose i lënduar, i trishtuar, nervoz, etj.)". Në vend të kësaj thuaj, "Është në rregull të jesh i zemëruar. Le të flasim për këtë."

5. Përdorni gjuhë ngritëse dhe inkurajuese
Kur bëhet fjalë për rritjen e fëmijëve, ka shumë gjëra që prindërit nuk duhet t'i thonë kurrë. Për shembull, frazat si "Jam shumë i zhgënjyer me ty" ose "Ti je një barrë e tillë" mund të dëmtojnë jashtëzakonisht shumë vetëvlerësimin e një fëmije.

Në vend të kësaj, përpiquni të përdorni fraza që do ta inkurajojnë fëmijën tuaj dhe do ta ndihmojnë atë të ndihet mirë me veten. Për shembull, mund të thoni diçka si "Unë e di që po përpiqeni më të mirën tuaj" ose "Unë jam krenar për ju për (plotësoni boshllëkun)."/CNA.al

Lajmet e fundit nga