LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Çfarë është shëndeti i mirë...

6 Tetor 2023, 17:48, Shëndeti Ilir Allkja

Çfarë është shëndeti i mirë...

Shëndeti i mirë përmblidhet në dy gjëra kryesore: "të hash mirë dhe të zbrazesh mirë". Këto janë fjalët që shkrimtari i famshëm Gabriel M. Marquez ka vënë në gojën e personazhit kryesor, doktorit Urbino Dasa në një nga romanet e tij të famshme. Në fakt, kjo është katërcipërisht e vërtetë!

Në jetën e përditshme ne perdorim disa fjalë, por unë po zgjedh fjalën "zbrazje", për të shprehur defekimin, zbrazjen, eleminimin, pastrimin e zorrës së trashë. Duhet të flas për të, edhe pse e di që nuk është temë e popullarizuar.

Lëvizjet e zorrëve tuaja (peristaltika) janë një tregues i shkëlqyeshëm se sa i shëndetshëm ose i pashëndetshëm është mikroflora e zorrëve tuaja.

Është disi e çuditshme kur flas me njerëzit për zakonet e tyre të zorrëve sepse të gjithë kanë një përkufizim të ndryshëm të kapsllëkut.

- Duhet të keni një eliminim të rregullt të fekaleve prej zorrëve tuaj dy ose tri herë në ditë.

- Nëse jeni duke defekuar një apo më pak herë në ditë, atëherë mund të keni ‘kapsllëk’.

Kjo do të thotë që shëndeti i zorrëve tuaja ka probleme.

Për më tepër duhet të dini:

- Jashtëqitja juaj duhet të jetë në formë sallami ose bananeje dhe të dalë relativisht e lehtë.

- Nëse jashtëqitja juaj po del si guralecë ose gurë, kjo nuk është normale - është një tregues i kapsllëkut.

- Nëse jashtëqitja juaj është e ujshme, e fryrë ose diarre, as kjo nuk është normale.

Kjo mund të nënkuptojë që ju nuk po e tretni ushqimin, dhe cfarë konsumoni thjesht po kalon nëpër zorrët tuaja.

- Tretja është mënyra e trupit tuaj për të eleminuar toksinat në trup. Kjo është arsyeja pse një nga gjërat e para me të cilat i ndihmoj pacientët e mi është të kenë 2-3 lëvizje të forta (dhe të kënaqshme) të zorrëve në ditë.

- Pasi ta kemi arritur këtë, atëherë mund të kalojmë në nivele më të larta të detoksifikimit.

Pasojat e çrregullimeve të mësipërme janë:

- mungesë e vazhdueshme fuqie, energjie.

- nervozizëm

- gjumë të çrregullt, pagjumësi

- shtim në peshë.

- oreks të shtuar

- mungesë motivimi, etj

Nëse vuani nga një çrregullim i tillë mos bëni kompromis me zgjidhje të përkohshme.

Lajmet e fundit nga