LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Tetë tipare të çuditshme të njerëzve që janë më të zgjuar se mesatarja

11 Gusht 2023, 20:25, Kuriozitete CNA
Tetë tipare të çuditshme të njerëzve që
Albert Ajnshtajn

Cila është gjëja e parë që ju vjen në mendje kur mendoni për një person veçanërisht inteligjent?  Ndoshta imazhi i Ajnshtajnit duke zgjidhur ekuacionet, Shkruan Protothema. Megjithatë, ka shumë më tepër sjellje dhe karakteristika që janë lidhur, sipas kërkimeve shkencore, me inteligjencën mbi mesataren. Disa prej tyre do ta kishim të vështirë t'i imagjinonim.

1. Çrregullime mendore: Gjeniu matematik John Nash është ndër shembujt më të spikatur të personaliteteve të famshme që vuajnë nga sëmundje mendore – në këtë rast, skizofrenia . Megjithatë, shumë nga mendjet më të shkëlqyera vuajtën nga sëmundje mendore, si Edgar Allan Poe , Jackson Pollock dhe Amy Winehouse . Siç kanë vërejtur edhe shkencëtarët, një proteinë specifike e lidhur me kujtesën dhe kuriozitetin tek kafshët laboratorike rrit rrezikun e çrregullimit bipolar dhe skizofrenisë tek njerëzit.

2. Ankthi: Një tjetër çrregullim mendor, i cili mund të gjendet tek njerëzit, lidhet me inteligjencën e lartë, sipas një studimi amerikan (SUNY Downstate Medical Center). Ndoshta sepse aftësia jonë për të imagjinuar skenarë të mundshëm për situata të ndryshme, një aftësi e lidhur me të menduarit abstrakt dhe zgjidhjen e problemeve, na bën më të prirur ndaj ankthit.

3. Marrja e rrezikut: Një studim finlandez arriti në përfundimin se njerëzit që janë më të hapur ndaj sfidave të reja dhe që nuk kanë frikë të marrin rreziqe janë më të zgjuar. Studimi u krye me ngarje të simuluar dhe u vu re se ata që merrnin vendime më të rrezikshme kanë më shumë lëndë të bardhë në tru, e cila lidhet me funksionet mendore. 

4. Një prirje për blasfemi: Përdorimi i fjalëve blasfemuese sigurisht nuk është një shenjë e dukshme e inteligjencës, por sipas një studimi të botuar në revistën Language Studies, mund të jetë. 

 5. Përtacia: Më në fund, ja një justifikim i mirë që mund t'i tregoni punëdhënësit tuaj. Studimi i Universitetit Florida Gulf Coast arriti në përfundimin se njerëzit më inteligjentë janë gjithashtu më të prirur ndaj dembelizmit. 

6. Janë të parët e lindur: Studime të ndryshme kanë treguar se fëmijët e parë në familje kanë një IQ më të lartë, ndoshta sepse prindërit i kushtojnë më shumë kohë dhe vëmendje ndaj tyre.

7. Ata i duan macet: Dashamirësit e maceve në mbarë botën tani janë të shfajësuar.  Pasi ndoqën 600 studentë të kolegjit, studiuesit e Universitetit Carroll zbuluan se ata që i duan macet dalin më mirë në testet e inteligjencës.

8. Ata nuk janë fetarë: Një rishikim i 35 studimeve shkencore arriti në përfundimin se jo-fetarët kanë mesatarisht një IQ më të lartë se ata që besojnë./ CNA

Lajmet e fundit nga