LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E vërteta pas fotos JWST të një pikëpyetjeje në hapësirë

11 Gusht 2023, 08:43, Kuriozitete CNA

E vërteta pas fotos JWST të një pikëpyetjeje në

Shkencëtarët vunë re formën e një pikëpyetjeje të fshehur në një imazh në hapësirën e thellë të kapur nga teleskopi hapësinor James Webb.

Ata nuk mund të ishin më të theksuar: "Kjo nuk është një mashtrim",   tha Agjencia Evropiane e Hapësirës për DW kur ne e pyetëm. Por a mund të na fajësoni ne për kontrollin?

Kjo "pikëpyetje" që është vërejtur nga teleskopi hapësinor James Webb (JWST) 1,470 vjet dritë nga planeti ynë duhet të jetë gjetja e rastësishme më e ngjashme me meme që nga lansimi i anija kozmike më 25 dhjetor 2021.

Ai ishte fshehur në një imazh me rezolucion të lartë të "një çifti të lidhur fort yjesh në formim aktiv, të njohur si Herbig-Haro 46/47 [...]," shpjegoi Agjencia Evropiane e Hapësirës. "Kërkoni ato në qendër të thumbave të difraksionit të kuq. Yjet janë varrosur thellë, duke u shfaqur si një njollë e bardhë në portokalli."

Por shumë më poshtë atyre pikave të difraksionit të kuq, dhe më pas pak djathtas, mund të shihni qartë se çfarë është padyshim një pikëpyetje.

E vërteta pas fotos JWST të një pikëpyetjeje në

E vërteta pas pikëpyetjes: perspektiva?

Ajo që e bën këtë zbulim kaq të çuditshëm është se nuk bëhet fjalë për të interpretuar forma dhe imazhe të gjërave, siç bëni kur imagjinoni fytyra ose kafshë në re. Nuk ka asnjë gabim: është një pikëpyetje, në rregull.

"Unë nuk jam një astronom, por [duke pasur parasysh] perspektivën e një forme jete aliene inteligjente dhe super të avancuar që manipulon galaktikat për të krijuar ... personazhe, ose dy ose tre galaktika thjesht përplasen dhe duken si një '?, "Unë do të sugjeroja që kjo e fundit duket shumë më e mundshme," tha eksperti i hapësirës së këtij autori, Malcolm Macdonald, një profesor i inxhinierisë së anijeve kozmike në Universitetin Strathclyde, MB.

Misteri zmadhohet disi nga fakti se ky zbulim ka qenë vërtet një vëzhgim që është rritur dhe përhapur në mediat sociale dhe media të tjera.

Galaktikat duke u përplasur bëjnë forma të dallueshme

As Agjencia Amerikane e Hapësirës NASA , ESA dhe as Agjencia Kanadeze e Hapësirës nuk duket se kanë bërë një punë të madhe nga shfaqja e një pikëpyetjeje në hapësirë. Fokusi i tyre kryesor kur kapnin këtë imazh të veçantë ishte vëzhgimi i formimit të yjeve.

Por kur u pyet, kreu i komunikimit shkencor i ESA-së, Kai Noeske tha se pikëpyetja "duket si një grup ose një shtrirje rastësore e dy ose tre galaktikave; pjesa e sipërme e pikëpyetjes duket si një galaktikë spirale e shtrembëruar, ndoshta duke u bashkuar me një galaktikë të dytë. ."

Dhe pavarësisht se perspektiva e Macdonald-it është më e lidhur me satelitët, duket se teoria e galaktikave të përplasjes është aq afër së vërtetës sa do ta kuptojmë tani.

"Galaktikat përplasen shumë, kështu që është e besueshme që kur të fillojmë të shikojmë nga afër të gjitha këto përplasje të ndryshme, do të shohim një që duket si një formë e njohur kur shikohet nga perspektiva jonë e veçantë."

Në funksionimin e tij më pak se dy-vjeçar (deri tani), JWST ka dhënë disa nga imazhet më mahnitëse të hapësirës dhe ka ndihmuar studiuesit të kuptojnë më mirë disa fenomene të mahnitshme hapësinore. Pa dyshim se shumë shpejt do t'i mbërrijë misterit të pikëpyetjes./DW

Lajmet e fundit nga