LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Disa nga destinacionet më të këqija të 2023-ës për mbiturizëm

31 Dhjetor 2023, 17:44, Kuriozitete CNA
Disa nga destinacionet më të këqija të 2023-ës për
Foto ilustruese

Pas disa viteve rënie të shkaktuar nga pandemia, sektori i udhëtimeve jo vetëm që është rikthyer, por po lulëzon pozitivisht. Sipas Këshillit Botëror të Udhëtimit dhe Turizmit, industria pritet të sjellë rreth 9.5 trilion dollarë në vitin 2023, që përbën 95% të niveleve të saj para pandemisë.

Askund nuk është më e dukshme kjo rritje sesa në pikat e njohura turistike në mbarë botën, shumë prej të cilave kanë përjetuar një numër rekord vizitorësh gjatë vitit 2023.

Rritje të tilla mund të jenë të ëmbla për ekonomitë lokale dhe bizneset e mikpritjes, por ato vijnë gjithashtu me anë negative të dukshme: zhurma e shtuar, ndotja, trafiku dhe sforcimi i burimeve publike; cilësi më e ulët e jetës për vendasit dhe një përvojë e zvogëluar vizitorësh, vetëm për të përmendur disa.

Nuk është për t'u habitur që shumë vende turistike në të gjithë globin, duke përfshirë disa qendra evropiane, kanë krijuar iniciativa dhe kufizime që synojnë të luftojnë çështjet e mbiturizmit. Midis tyre: taksa të reja ose të rritura turistike, fushata që synojnë të dekurajojnë vizitorët problematikë dhe kufijtë e frekuentimit në atraksionet e njohura.

Në anën e mirë, më shumë udhëtarë duket se janë të vetëdijshëm për rreziqet e mbiturizmit dhe se si ata mund të ndihmojnë në zbutjen e problemit. Në një sondazh të vitit 2022 nga faqja e rezervimit të udhëtimeve Booking.com , 64% e të anketuarve thanë se do të qëndrojnë larg vendeve turistike të ngarkuara për të shmangur shtimin e mbingarkesës. Dhe 31% thanë se madje do të ishin të gatshëm të zgjidhnin një alternativë për destinacionin e tyre të preferuar për të ndihmuar në shmangien e mbipopullimit.

Në këtë drejtim, më poshtë po iu listojmë disa nga vendet më të këqija të 2023 për mbiturizëm.

1-Amsterdami

Disa nga destinacionet më të këqija të 2023-ës për

2-Athina

Disa nga destinacionet më të këqija të 2023-ës për

3-Bali

Disa nga destinacionet më të këqija të 2023-ës për

4-Barcelona

Disa nga destinacionet më të këqija të 2023-ës për

5-Miami

Disa nga destinacionet më të këqija të 2023-ës për

6-Parisi

Disa nga destinacionet më të këqija të 2023-ës për

7-Phuket

Disa nga destinacionet më të këqija të 2023-ës për

8-Venecia

Disa nga destinacionet më të këqija të 2023-ës për

Lajmet e fundit nga