Etiketat ‘mashtruese’, çfarë duhet të keni parasysh kur blini një produkt

3 Janar 2022, 21:18, Sociale CNA
Etiketat ‘mashtruese’, çfarë duhet të keni parasysh

Autoriteti Kombëtar i Ushqimit vendosi kohë më parë të hiqte nga qarkullimi çdo produkt qe kishte etiketë ?mashtruese?.

Sipas AKU të gjitha produktet duhet të kishin etiketa të cilat t?i tregonin qartë konsumatorit se nga çfarë përbëhej produkti që do blinin.

Ekspertët thanë në ?Now? me Erla Mëhillin se është me rëndësi qe produktet të kenë etiketa që përshkruajnë jo vetëm sasinë dhe çmimin, por gjithashtu përbërjen.

Ilir Lloha, zv.dekan në Fakultetin e Biotenologjisë dhe Ushqimit në Universitetin Bujqësor të Tiranës tha se abuzohet masivisht me etiketat ?bio?.

Sipas tyre duhet të krijohet kultura te inspektorët e AKU-së që etiketat të jenë jo vetëm te mallrat e vegjël, por edhe te mallrat që shiten ndaras në paketime të mëdha.

Alban Zusi, kreu i shoqatës së prodhuesve dhe eksportuesve mori si shembull djathin, i cili pavarësisht se shitet në fuçi të mëdha, duhet patjetër të ketë te fuçia emërtimet përkatëse.

E njëjta gjë tha ai duhet të bëhet edhe për produktet e mishit pasi në 90% të rasteve mungon etiketa për origjinën e produktit.

Martin Jorgaqi, përgjegjës i Sektorit të Kontrollit të produkteve me origjinë shtazore në AKU tha se kohët e fundit kanë marrë shumë hapësirë dhe ankesat nga vetë qytetarët.

Sipas tij inspektorët e drejtorive rajonale qëndrojnë edhe pas orarit të punës nëse ka ankesa nga qytetarët për sigurinë ushqimore në mënyrë qe çështja të marrë zgjidhje sa më shpejt të jetë e mundur./euronews

Lajmet e fundit nga